> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Bezienswaardigheden Bath: Romeinse baden en georgiaanse architectuur
POSTED BY juli 12, 2018

Prachtige voorbeelden van georgiaanse architectuur, een bruisend stadscentrum en legendarische Romeinse baden: Bath is de enige stad in het Verenigd Koninkrijk die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Wie door de straten van het centrum wandelt, zal snel begrijpen waarom. Indrukwekkende achttiende-eeuwse gebouwen en overblijfselen uit de tijd van de Romeinen maken dit een unieke bestemming binnen het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is de plaats een uitvalsbasis voor het bezoeken van populaire bezienswaardigheden, zoals de Cotswolds en Stonehenge. De historische en monumentale waarde van de Zuid-Engelse plaats is groot, maar het centrum is ook erg levendig en gezellig. Wat ons betreft maken deze bezienswaardigheden Bath een onvergetelijke bestemming in Engeland!

Romeinse baden Bath

In de eerste eeuw n.Chr. werd een Romeinse tempel gebouwd in Bath, dat toen door de Romeinen Aquae Sulis werd genoemd. Over de eeuwen heen bouwden de Romeinen een complex van baden rond het heiligdom. De ondergrondse baden werden steeds verder uitgebreid en ontwikkeld, tot ze in de vijfde of zesde eeuw buiten gebruik raakten. Later zijn er in verschillende eeuwen nog gebouwen aan het complex toegevoegd, zoals het bovengrondse Grote Bad. In het Romeinse baden Bath museum zijn behalve de baden ook fascinerende archeologische opgravingen te zien. Een van de opmerkelijkste vondsten zijn ruim honderd tabletten met vervloekingen, vooral gericht aan dieven die kleding stalen van badderende gasten.

bezienswaardigheden Bath Romeinse baden Bath Royal Crescent

Foto: Michael D. Beckwith / Unsplash

Royal Crescent

De Royal Crescent is een rij van dertig achttiende-eeuwse panden. Dit iconische voorbeeld van gregoriaanse architectuur is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bath. De huizen liggen in een boog op een heuvel, uitkijkend over een park en het lagergelegen deel van de stad. Verschillende beroemdheden hebben in deze imposante gebouwen gewoond of verbleven – een goede plek dus om een indruk te krijgen van het leven van de Britse upper class.

Thermae Bath Spa

Wie in Bath Romeinse baden bezoekt, zal zelf ook misschien zin krijgen in een dagje badderen. Gelukkig is ook vandaag de dag nog te genieten van deze eeuwenoude spa-bestemming. Thermae Bath Spa is de ideale plek om ontspanning te vinden in Bath. Warme baden, een groot aanbod aan massages en andere behandelingen, en een modern restaurant staan klaar om bezoekers in de watten te leggen.

Jane Austen Centre

Wie het historische centrum van Bath bewondert, zal zich zo nu en dan in een verhaal van Jane Austen wanen. De wereldberoemde auteur woonde zelfs van 1801 tot 1806 in deze Engelse plaats. In het Jane Austen Centre wordt het verhaal verteld over het leven van de schrijfster en de tijd die zijn in Bath doorbracht. Een aanrader is de luxueuze afternoon tea in het café van het museum.

Pulteney Bridge

Deze iconische brug is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste architectonische bezienswaardigheden van Bath. Het gregoriaanse bouwwerk steekt de rivier Avon over en is aan beide zijden gevuld met winkels. Dat maakt het een erg bijzondere verschijning en een onmisbare ervaring tijdens een bezoek aan Bath!

Uitzicht Bath Abbey

Al vele eeuwen is de abdijkerk van Bath een belangrijke plek voor gelovigen en pelgrims. De gotische architectuur, fascinerende glas-in-loodramen en de imposante toren maken de kerk een van de hoogtepunten van een bezoek aan Bath. Wie geen hoogtevrees heeft, kan tijdens een rondleiding de toren beklimmen via een wenteltrap van ruim 200 treden. Het uitzicht vanaf de top is zonder meer de moeite waard!