> Hillwalk Tours Reisblog > Posts > Beste reistijd Schotland: wat is de beste tijd om in Schotland te wandelen?
hillwalk team
POSTED BY oktober 31, 2019

Schotland staat niet bekend als het land met de meest aangename weersomstandigheden voor wandelaars. Schotland staat bekend als een regenachtige plek met onvoorspelbare seizoenen. Elk moment van het jaar kan een plotselinge bui vallen. In die zin is het lastig te zeggen dat er een ‘perfect moment’ is om in Schotland te gaan wandelen.

Toch reizen wandelaars keer op keer naar Schotland om wandeltochten af te leggen. Waarom? Ten eerste misschien vanwege de adembenemende landschappen van de Schotse Hooglanden. Bovendien is de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Schotten een goede motivatie om deze bestemming te kiezen. En wie geïnteresseerd is in whisky kan er direct een derde reden aan toevoegen. Kortom: Schotland is een fenomenale wandelbestemming.

Beste reistijd Schotland

Wie weet wanneer de beste reistijd voor Schotland is, kan de kans op dagelijkse buien toch enigszins verminderen. Bovendien spelen er nog andere factoren mee, zoals de gemiddelde temperatuur en – voor Schotland belangrijk – de aanwezigheid van midges, vervelende steekvliegjes.

Neerslag in Schotland

Hoewel droge voeten nooit gegarandeerd zijn tijdens een wandelreis door Schotland, zijn er maanden waar gemiddeld meer of minder neerslag valt. Mei, juni en juli zijn de maanden waar relatief net iets minder neerslag valt dan de rest van het jaar. Nog steeds hebben deze maanden gemiddeld 16 tot 17 dagen met neerslag, dus de kans op een bui blijft zelfs in deze tijd groot. De kans op langdurige neerslag – zoals een dag waarop het aan een stuk door blijft regenen – is het kleinst in juni, juli en augustus. De maanden met de meeste dagen waarop neerslag valt, zijn januari, september, oktober en november. De kans op langdurige neerslag is het grootst tussen september en februari.

Voor wie de sokken zo veel mogelijk droog wil houden, is het dus aan te raden een wandelreis in Schotland te plannen tussen april en september.

Temperatuur in Schotland

De gemiddelde temperaturen in Schotland lijken op die in Nederland, behalve dat het in de zomer vaak iets koeler is. Voor wandelaars is dat niet per se iets negatiefs; wandelen bij 15 °C is over het algemeen fijner dan wandelen bij 25 °C. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in Schotland het hoogst in juni, juli en augustus met 17-18 °C. In Schotland loop je de meeste kans op een zonnige dag tussen mei en september. Juni is de maand met de hoogste zonzekerheid.

Qua gemiddelde temperatuur is elke maand van april tot en met oktober in principe aangenaam. De gemiddelde minimumtemperatuur komt in deze maanden niet onder het vriespunt, en de gemiddelde maximumtemperatuur ligt op 10 °C of hoger.

Midges

De winter lijkt dus om verschillende redenen niet de beste tijd om naar Schotland te reizen, maar er is een uitzondering. Midges, vervelende steekvliegjes die voorkomen in Noord-Engeland en Schotland, zijn actief van mei tot september. De vervelende beestjes kunnen in korte tijd vaak steken en laten jeukende bultjes achter – voor sommige toeristen genoeg reden om in de winter naar Schotland te reizen!

Toch zijn er ook andere dingen te doen tegen midges. Ze houden niet van wind, direct zonlicht en droogte, dus hangen vaak rond aan een windstille schaduwzijde van een berg. Ze zijn over het algemeen het agressiefst rond zonsopgang en zonsondergang. Op deze plekken en momenten kan het dus nuttig zijn om door te lopen – al helemaal wanneer je een zwerm tegenkomt. De midges kunnen niet zo snel vliegen als dat wij kunnen lopen.

Verdere tips zijn het dragen van bedekkende kleding, het gebruiken van insectenspray en het gebruik van een ventilator naast het bed (omdat de vliegjes niet houden van ‘wind’).

Lente en zomer

De beste reistijd voor Schotland blijft wat ons betreft toch echt de lente en zomer, vanwege de zonuren, de aangename wandeltemperatuur en de iets kleinere kans op neerslag. En wie dan toch zo nu en dan een bui of een midge tegenkomt, kan in ieder geval zeggen het echte Schotland ervaren te hebben!

beste reistijd schotland weer zomer en lente in schotland

Foto: George Hiles / Unsplash