Deze 10 beroemde kastelen in Schotland moet je gezien hebben

door maart 14, 2018

Ruïnes doordrenkt met geschiedenis, lieflijke sprookjespaleizen en ondoordringbare verdedigingswerken: deze beroemde kastelen in Schotland komen in alle vormen en maten. Van de Schotse hoofdstad tot diep in de Hooglanden – welk van deze historische bezienswaardigheden ga jij dit jaar bezoeken?

1. Dunnottar Castle

De ruïnes van dit middeleeuwse fort liggen op een legendarische locatie aan de oostkust van Schotland. De omgeving van kliffen, stranden en weilanden is populair onder wandelaars, waarbij het beroemde kasteel de kers op de taart is. Het fotogenieke fort kent een geschiedenis van Vikingen, vrijheidsstrijder William Wallace en koningin Maria I van Schotland.

beroemde kastelen in schotland schotse kastelen edinburgh castle

2. Edinburgh Castle

Als een van de grootste kastelen van Europa mag Edinburgh Castle natuurlijk niet ontbreken van deze lijst met beroemde kastelen. Gelegen op een heuvel in het centrum van Edinburgh, domineert dit ruim duizend jaar oude bouwwerk het straatbeeld van de Schotse hoofdstad. In Edinburgh Castle liggen de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone, de steen waarop alle Schotse koningen gekroond werden van de negende tot de veertiende eeuw.

3. Cawdor Castle

Dit imposante grijze bouwsel is gevuld met objecten en meubelstukken, bezittingen van de familie die nog altijd het kasteel bewoont. Het gebouw staat bekend om de kleurrijke wandkleden, de fascinerende oude keuken en de prachtige tuinen, maar misschien nog wel het meest om de connectie met Shakespeare’s tragedie MacBeth.

4. Braemar Castle

Dit complex, met schattige torens die aan de buitenwanden geplakt lijken te zijn, ligt in Nationaal Park Cairngorms, een beeldschoon natuurgebied temidden van de Schotse hooglanden. Het kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de jakobitische opstand van 1715, die hier in feite begon.

5. Blair Castle

Dit witgeverfde bouwwerk in een kalme vallei zou prima passen in een Disney-sprookje. De geschiedenis van het kasteel en haar omgeving is er echter een van oorlogen, opstanden en belegeringen. Bezoekers kunnen de vele kamers bewonderen waarin wapens, jachttrofeeën schilderijen en naaiwerk staan tentoongesteld. Tegenwoordig heeft Blair Castle bovendien een vesting voor de Atholl Highlanders, het enige legale privéleger in Europa.

6. Stirling Castle

Als een van de meest omvangrijke en beroemde kastelen van Schotland is Stirling Castle een belangrijke bezienswaardigheid van Schotland. De hoge ligging doet denken aan Edinburgh Castle. Tijdens de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen in de dertiende en veertiende eeuw werd Stirling Castle herhaaldelijk belegerd en veroverd, waardoor het meerdere malen van hand wisselde.

7. Tantallon Castle

De restanten van dit veertiende-eeuwse fort liggen op een adembenemende locatie: de groene kliffen aan de monding van de Forth, waar het zoute golven van de Noordzee mengen met het zoete rivierwater. Een dikke verdedigingsmuur, een zeventiende-eeuwse duiventil, een toren met zes verdiepingen en een ondergrondse kerker maken deel uit van dit indrukwekkende Schotse kasteel.

8. Inverness Castle

Het kasteel van Inverness ligt in het hart van de stad op een klif aan de oevers van de rivier Ness. Het zandkleurige bouwwerk is een van de beroemdste kastelen in de Schotse Hooglanden en een belangrijke bezienswaardigheid in Inverness. Gebouwd in de negentiende eeuw is Inverness Castle een stuk jonger dan veel van de andere Schotse kastelen op onze lijst. De locatie is echter al sinds 1057 bebouwd geweest met verschillende kastelen.

9. Eilean Donan Castle

Dit is zonder twijfel een van de meest gefotografeerde kastelen in Schotland en misschien wel het aantrekkelijkste Schotse kasteel dat er is. Eilean Donan Castle ligt vlak voor de brug die het eiland Skye verbindt met het Schotse vasteland – een idyllischere omgeving is bijna niet te bedenken! Als een van de beroemdste kastelen in Schotland is dit een onmisbare bezienswaardigheid langs de route naar Skye.

10. Glamis Castle

Dit enorme rode bouwsel met tientallen torentjes en schoorstenen is het huis geweest van bijzondere figuren, van wie de beroemdste koningin Elizabeth was. Het majestueuze kasteel komt net als Cawdor Castle voor in Shakespeare’s MacBeth.

Comments

comments