De mooiste eilanden van Schotland

door mei 16, 2017

Welke Schotse eilanden heb jij al bezocht? Van de ijzige Shetland-eilanden tot de geschiedenis-rijke Orkney-eilanden: dit zijn volgens ons de mooiste eilanden van Schotland.

1. Tiree

Een van de mooiste eilanden van Schotland waar nog nooit iemand van heeft gehoord, is Tiree. Dit kleine, vlakke eilandje is een van de minder bekende Binnen-Hebriden. In plaats van ruige bergketens is dit eilandje gezegend met iets dat zeldzaam is in Schotland: zonuren. Tiree is met haar milde klimaat een van de zonnigste plekken in Groot-Brittannië. De lange, witte zandstranden rond het eiland komen dus goed van pas!

2. North Uist

Dit Schotse eiland trakteert bezoekers op ware wildernis. Maak een tocht langs de ruige, onregelmatige kustlijn waar het eiland bekend om staat. Mysterieuze lochs en prehistorische steencirkels liggen verspreid over het eiland. Maak kennis met een gastvrije bevolking en een enorme lijst met wandelroutes. Deze ongerepte parel in de Buiten-Hebriden behoort tot de onmisbare bestemmingen op de Schotse eilanden.

3. Jura

Liefhebbers van whisky zullen ongetwijfeld gehoord hebben van Jura en buureiland Islay. Deze zuidelijke eilanden van de Binnen-Hebriden staan bekend om de stokerijen. Leer over de eeuwenoude traditie van whisky op dit eiland tijdens een bezoek aan de knusse distilleerderij.

Het afgelegen Jura is bergachtiger en wilder dan Islay, waardoor het een perfecte bestemming is om te genieten van de ruige natuurgebieden waar Schotland bekend om staat. Met de whisky en spectaculaire schoonheid verbaast het ons niet dat George Orwell besloot om hier de laatste jaren van zijn leven door te brengen…

Jura is niet ver van Fort William, het eindpunt van de West Highland Way. Een veerboot vertrekt van Oban richting Islay en Jura.

4. Mainland, Shetlandeilanden

Het heeft dezelfde naam als het vorige eiland op de lijst, maar ligt heel ergens anders. Mainland is het grootste van de Shetlandeilanden, de noordelijke archipel waar het beste van Schotland én Scandinavië samenkomen. De Shetlandeilanden behoren volgens velen tot de mooiste eilanden van Schotland, vanwege een unieke verzameling kwaliteiten: prachtige wandelroutes, een goede kans het noorderlicht te zien, bijzondere culinaire tradities, het jaarlijkse volksmuziekfestival én natuurlijk die schattige pony’s!

5. Stronsay

Er zijn zo’n zeventig Orkney-eilanden, waaronder een aantal van de mooiste eilanden van Schotland. Stronsay is een van de interessantste Orkney-eilanden buiten Orkney Mainland. Het eiland is rijk aan wilde bloemen, broedende zeevogels en mysterieuze verhalen. In 1808 spoelde hier het karkas van een zeewezen aan, dat door lokale bewoners voor een reusachtige zeeslang werd aangezien. Een broertje van Nessie, misschien?

Van Inverness, het eindpunt van de Great Glen Way, vertrekken regelmatig bussen en vliegtuigen naar de Orkney-eilanden.

6. Hirta

Dit afgelegen eiland is onderdeel van de vulkanische eilandengroep Saint Kilda. Steile kliffen, broedende zeevogels en een verlaten dorp kenmerken dit geïsoleerde eiland. Bezoek dit natuurreservaat om te voelen hoe het is om op het einde van de wereld te staan. Maak wandelingen over de steile vulkaanhellingen en ga op zoek naar puffins.

7. Mainland, Orkney-eilanden

Duizenden jaren geleden waren de Orkney-eilanden een van de belangrijkste handelscentra in Europa. Dat hebben archeologen kunnen afleiden aan talloze opgravingen en vondsten op deze eilandengroep. Een geschiedenis vol neolithische graftombes, vikingen en literaire helden ligt te wachten op deze verrassende bestemming.

Van Inverness, het eindpunt van de Great Glen Way, vertrekken regelmatig bussen en vliegtuigen naar de Orkney-eilanden.

 

8. Rum

Dit kleinere eiland in de Binnen-Hebriden is tot de nok gevuld met adembenemende uitzichten. Een excentriek kasteel, een gevarieerde dierenwereld en verlaten stranden vormen de aantrekkingskracht van deze onontdekte parel ten westen van Schotland. Rum is misschien wel de meest geschikte bestemming van alle Schotse eilanden voor een reliëfrijke wandeltocht – bergpassen, watervallen, valleien en stranden komen allemaal voorbij.

Een bezoek aan Rum is goed te combineren met een reis langs de West Highland Way. Van het eindpunt Fort William ben je in enkele uren op het eiland.

Comments

comments