> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > 6 Ierse plaatsen langs de Wicklow Way
POSTED BY december 23, 2017

Reliëfrijke bergpaden, uitgestrekte heidelandschappen en groene valleien – de Wicklow Way brengt wandelaars door een van de mooiste natuurgebieden die Ierland rijk is. Daarnaast voert de wandelroute langs verschillende Ierse plaatsen die een bezoek waard zijn vanwege historische rijkdom, toprestaurants of culturele significantie.

Ontdek ten zuiden van Dublin de dramatische landschappen van de Wicklow Mountains en de gastvrije Ierse plaatsen van de regio. Ontdek een wereld van van weelderige landhuizen, prachtige tuinen, bijzondere militaire barakken en uitnodigende pubs – dit zijn de 6 leukste Ierse plaatsen langs de Wicklow Way route!

Bunclody

Vlakbij het beginpunt van de Wicklow Way, aan de voet van de berg Leinster, ligt dit bruisende plaatsje. Bunclody is een echt sportdorp met mogelijkheden voor golfers, sportvissers, fietsers en uiteraard hikers. Het is echter ook een ideale plek om tot rust te komen – gezellige cafés, restaurants en winkeltjes nodigen bezoekers uit om de Ierse dorpssfeer te ervaren.

ierse plaatsen wicklow way route huntington castle hillwalk tours

Hungtington Castle is de belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Clonegal. Foto: IrishFireside / CC BY 2.0

Clonegal

Dit beginpunt van de Wicklow Way wandelroute is een plaatsje van slechts één straat. Clonegal is een lieflijk, typisch Iers dorpje in graafschap Carlow. Een bezoek aan het zeventiende-eeuwse Huntington Castle is zonder meer de moeite waard voor geschiedenisliefhebbers. Dit indrukwekkende gebouw heeft traditioneel ingerichte kamers en een kelder die in de jaren zeventig werd omgebouwd tot een tempel voor de Egyptische godin Isis.

Roundwood

Gelegen op 238 meter boven de zeespiegel is dit een van Ierlands hoogstgelegen dorpjes. Het dorp zelf is vrij klein en heeft weinig bezienswaardigheden, maar het nabijgelegen Vartry-reservoir is een interessante attractie in de omgeving. Deze dam werd in de negentiende eeuw gebouwd om Dublin met vers water te voorzien.

Glencree

Dit dorpje vlakbij de Wicklow Way is een plaats doordrenkt van geschiedenis. In de negentiende eeuw, na de mislukte Ierse opstand van 1798, bouwde het Britse leger een militaire weg door Wicklow. Barakken die langs deze weg lagen, zijn nog steeds te bezichtigen in Glencree, inclusief een tentoonstelling over de geschiedenis van de regio. Bovendien ligt hier een begraafplaats voor Duitse soldaten en gevangenen die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rathdrum

Dit levendige stadje ligt in de vallei van de rivier Avonmore en biedt een goede variatie aan winkels en pubs. De belangrijkste trekpleister is Avondale House, het huis waar de belangrijke Ierse politicus Charles Stewart Parnell (1846–1891) werd geboren. De vijfhonderd hectare aan bossen rond het landgoed vormen een mooie omgeving voor wandelingen.

ierse plaatsen wicklow way route powerscourt gardens enniskerry hillwalk tours

Powerscourt Gardens met de Wicklow Mountains in de achtergrond. Foto: Sean MacEntee / CC BY 2.0

Enniskerry

Het charmante Enniskerry ligt ten oosten van de Wicklow Way route en ten zuiden van Dublin in een groene, natuurlijke setting. Het dorp wordt ook wel “de tuin van Ierland” genoemd. Genesteld tussen Wicklow Mountains Nationaal Park en de oostelijke kustlijn van Ierland, is Enniskerry een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers. Een belangrijke bezienswaardigheid in de buurt is het Powerscourt landgoed – zowel het landhuis als de tuinen hier zijn wereldberoemd.

Laat je inspireren en bekijk de mogelijkheden voor een wandelreis over de Wicklow Way op onze overzichtspagina!