Vogelsoorten langs de Wild Atlantic Way

door april 18, 2017

Wie op zoek wil naar bijzondere vogelsoorten kan zich mateloos vermaken langs de Wild Atlantic Way. Deze ruige route langs de westkust van Ierland ligt vol dramatische kliffen, verborgen stranden en adembenemende uitzichten: de Wild Atlantic Way is een van de mooiste bestemmingen van Ierland. Het is dus geen toeval dat wij zes unieke wandeltochten in dit wilde westen organiseren.

Bewonder kustvogels bij de torenhoge Kliffen van Moher en sta op de uitkijk voor zeldzame vogelsoorten die zich verstoppen in het platteland. Ga met ons mee terwijl we vogels spotten in dit walhalla voor hikers, natuurliefhebbers én vogelaars!

De Wild Atlantic Way is een walhalla voor hikers, natuurliefhebbers én vogelaars! Neem een kijkje bij de gevederde bewoners van dit deel van Ierland als we vogels spotten langs de Wild Atlantic Way! Een ruige route langs de westkust van Ierland vol dramatische kliffen, verborgen stranden en adembenemende uitzichten: de Wild Atlantic Way is voor velen de ultieme bestemming op het smaragdgroene eiland. Het is dus geen toeval dat wij zes unieke wandeltochten in dit wilde westen van Ierland organiseren. Wie in Europa op zoek wil naar bijzondere vogelsoorten kan zich hier mateloos vermaken: bewonder kustvogels bij de torenhoge kliffen en ontdek nieuwe vogelsoorten in Ierlands nationale parken. Dit zijn de mooiste vogelsoorten van Ierland:

De slechtvalk is een van de meest voorkomende roofvogels in Ierland. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters / CC BY 2.0

Slechtvalk

Deze roofvogel met een korte, hakige bek is het hele jaar te vinden langs de Wild Atlantic Way. Het is een van de meest voorkomende roofvogels in Ierland, dus de kans om het dier te ontmoeten is groot. De slechtvalk maakt graag nesten in kliffen, dus de Wild Atlantic Way vormt een belangrijk leefgebied voor deze vogelsoort.

Papegaaiduiker

Er zijn weinig vogelaars die niet enthousiast worden van deze koddige kustvogels. De bonte papegaaiduiker is tussen maart en september te bewonderen langs de westkust van Ierland. Maak bijvoorbeeld kennis met deze vrolijke stuntvlieger op de Burren Way, de Kerry Way of de Aran-eilanden.

De hop

Met zijn kenmerkende kuif en gestreepte vleugels is de hop misschien wel een van de indrukwekkendste vogelsoorten die in Ierland te zien zijn. Deze exotische vogels leven voornamelijk in Afrika en Azië, maar duiken ’s zomers ook op in Zuid-Europa. Elk jaar maken een paar van de kleurrijke dieren een uitschieter naar Ierland. Kan jij dit jaar een van deze vogels spotten?

Aalscholver

De aalscholver is een van de meest voorkomende vogelsoorten in Ierland. De flinke kustvogel is te vinden langs de oevers van heel Ierland, maar komt vooral voor aan het westen en zuiden van de Wild Atlantic Way. Langs de Dingle Way en in de buurt van Connemara kunnen vogelaars altijd wel een aantal van deze vogels spotten.

vogelsoorten wild atlantic way vogels spotten blauwstaart

De blauwstaart is erg zeldzaam in Ierland. Foto: andy li / CC BY-ND 2.0

Blauwstaart

Dit kleine beestje is een extreem zeldzame bezoeker in Ierland. Wie de blauwe staart van deze gelijknamige vogelsoort waarneemt, mag zich dus gelukkig prijzen. Zelfs voor de meest doorgewinterde vogelaars is dit een uitdaging: elk jaar zijn er in Ierland slechts enkele tientallen bofkonten die deze vogels spotten.

Alk

Deze opvallende bewoner van de Ierse westkust heeft ook wel iets weg van een pinguïn. De zwart-witte beesten leven onder meer bij de Kliffen van Moher, een van de natuurlijke hoogtepunten langs de Wild Atlantic Way.

Jan-van-gent

Met haar majestueuze duikvluchten en modieuze wit-met-gele verendek is de jan-van-gent een prachtig dier om in het wild te zien. In graafschap Kerry is een van ’s werelds grootste jan-van-gentenkolonies te bewonderen: op het eiland Little Skellig leven maar liefst 70.000 van deze sierlijke zeevogels.

Kievit

De kievit is de (onofficiële) nationale vogel van Ierland. Deze fotogenieke weidevogel is te herkennen aan het puntige kuifje op zijn hoofd. Jammer genoeg wordt deze vogel steeds zeldzamer in Ierland. ’s Winters is Connemara een van de beste plaatsen voor vogelaars die de kievit van dichtbij willen meemaken.

Comments

comments