> Hillwalk Tours Reisblog > Kustwandelingen > Atlantische kust > Ultieme gids voor Connemara & het westen van Ierland
POSTED BY februari 7, 2025

Route-overzicht

Waar ligt Connemara & het westen van Ierland?

Onze Connemara & West of Ireland wandelroute gaat door de prachtige regio Connemara, een wild en bergachtig gebied in county Galway in Ierland, samen met de bredere regio West of Ireland, die zowel de Aran Islands als South Mayo omvat.

Reis terug naar het ‘oude’ Ierland door te wandelen door het dramatische landschap van Connemara in het wilde, wilde westen. Het westen van Ierland, de belichaming van ‘Gaelicness’, heeft een aantal van de meest weelderige landschappen van het land die door de eeuwen heen weinig zijn veranderd. Het staat bekend als een plaats van legende, folklore en schoonheid en wordt vaak beschouwd als inspiratiebron voor dichters, toneelschrijvers, kunstenaars en fotografen.

De regio is dunbevolkt en bevat enkele van de weinige overgebleven gebieden in Ierland waar het Gaelic nog de overhand heeft. Wens “a céad míle fáilte romhat” naar de rotsachtige Atlantische Oceaan aan je voeten, terwijl de koraalstranden, grijsblauwe meren en roestkleurige heidevelden de klap verzachten.

Waarom zou je de Connemara & West Ierland route lopen?

De Connemara & West of Ireland wandeltochten verkennen Inis Mór, het grootste van de Aran Islands voor de kust van Galway, samen met het populaire zuidelijke deel van de Western Way wandelroute. Dit 100 km lange deel van de Western Way route verbindt de steden Oughterard en Westport, leidt je door spectaculair landschap in de counties Galway en Mayo en dompelt je volledig onder in de wildernis van Connemara. Op Inis Mór kun je het unieke kalksteenlandschap verkennen, compleet met fascinerende historische plaatsen en oude ruïnes. Ondertussen biedt de Western Way wandelaars een adembenemend landschap en charmante dorpjes terwijl ze door de ruige regio Connemara trekken.

Langs de route kun je een overvloed aan meren, bossen, bergen, zalmrivieren, watervallen, fjorden en een heilige berg verwachten die je de adem zal benemen. De Twelve Bens en Maamturk Mountains zijn populair onder wandelaars in Ierland, maar de route biedt nog steeds een avontuur buiten de gebaande paden. Bekijk authentieke Ierse huisjes met rieten daken, bewonder het turfsteken in Connemara en geniet van kwaliteitseten, drankjes en traditionele muziek langs de route.

Wanneer is de beste tijd om Connemara en het westen van Ierland te bewandelen?

Het belangrijkste om te onthouden bij een bezoek aan Connemara – of waar dan ook in het westen van Ierland – is dat het weer erg veranderlijk is. Over het algemeen begint de beste tijd om te wandelen in de regio in april. De grond is nu droger na de natte wintermaanden en de dagen worden weer langer.

Van april tot half oktober zijn de omstandigheden om te wandelen over het algemeen goed met milde temperaturen en langere dagen. April tot juni zijn optimaal voor tochten, omdat de dagen dan niet alleen langer zijn, maar er gemiddeld ook de minste regen valt. Het is echter onmogelijk om te voorspellen hoe het weer in het westen in een bepaalde maand zal zijn, dus verwacht het onverwachte en bereid je voor op zon, regen, wind en misschien wel sneeuw!

Als je liever in de wintermaanden (november tot februari) wandelt, is het bovendien belangrijk om te weten dat veel B&B’s en restaurants langs het pad in deze periode sluiten. Bovendien maken de korte daglichturen deze tijd van het jaar een intensievere uitdaging om te wandelen.

Hoe lang duurt het om de Connemara & West of Ireland route te lopen?

Met een afstand van 144 kilometer (89 mijl) is de Connemara Route een gematigde langeafstandswandelroute. Afhankelijk van je conditie en je favoriete tempo kun je de route in elk gewenst aantal dagen afleggen.

Veel wandelaars voltooien de volledige route tussen 6 en 8 wandeldagen. Dankzij de vele kleine dorpjes en steden langs de route kun je ook veel verschillende routeopties en tussenstoplocaties creëren. Hillwalk Tours biedt drie verschillende moeilijkheidsniveaus: Gematigd, Gematigd en Uitdagend. Binnen deze niveaus kun je kiezen uit 6- tot 9-daagse wandeltochten waarbij je de volledige route of een deel ervan aflegt. Een voorbeeldroute is de 9-daagse gematigde wandeltocht, waarbij je ten oosten en westen van Inis Mór wandelt voordat je naar Oughterard gaat. Alle dagen duren gemiddeld ongeveer 5-6 uur wandelen per dag, maar dit kan variëren voor bepaalde delen en is ook afhankelijk van je conditie en het aantal stops dat je maakt, voordat je de tocht beëindigt in Westport.

Boardwalk langs de Western Way wandelroute in Connemara, Ierland
Boardwalk langs het Western Way pad
Contents hide

Route

Soorten paden

Bij de keuze van de te boeken wandelroute moet je rekening houden met je eigen fysieke mogelijkheden en comfort.

Bij Hillwalk Tours hebben we onze wandelroutes in drie categorieën ingedeeld, afhankelijk van je fysieke mogelijkheden en persoonlijke voorkeur. Deze zijn: licht, matig en uitdagend. Elk van deze categorieën omvat, afhankelijk van de bestemming, routes van 4 tot 10 dagen, waarbij klanten de mogelijkheid hebben om dagen toe te voegen als ze dat nodig achten.

Als je jezelf beschouwt als een parttime wandelaar die graag foto’s maakt van het lokale landschap en vaak stopt om alle omringende schoonheid van het pad in je op te nemen, dan raden we onze ‘Gematigde’ wandelingen aan. Onze ‘gematigde’ wandelingen zijn geschikt voor mensen die vaker sporten en van plan zijn om elke dag veel te doen zonder over hun grenzen heen te gaan. Tenslotte zijn onze uitdagende wandeltochten voor de meer ambitieuze wandelaars die bij het krieken van de dag willen vertrekken en non-stop door willen lopen tot ze hun bestemming hebben bereikt.

Met betrekking tot onze Connemara & the West of Ireland wandelroute is het belangrijk op te merken dat elke wandeltocht die we langs de route aanbieden dezelfde officiële wandelroute volgt. Elke wandelcategorie omvat de volgende gemiddelde wandelafstand en -tijd per dag:

Gemakkelijk: 13-17 km of 8-11 mijl en tussen 4-6 uur

Matig: 16-20 km of 10-12,5 mijl en tussen 5-7 uur

Uitdagend: 26-30 km of 16-19 mijl en tussen 5-8 uur per dag

Partry Mountains, Co. Mayo
Partry Mountains, Co. Mayo

Hillwalk Tours Gids Opmerkingen

Het lopen van onze Connemara & the West of Ireland trail is een uitstekende introductie voor wandelaars in de prachtige en schilderachtige wildernis van het Gaelisch sprekende Connemara in county Galway.

Als u besluit de trail met Hillwalk Tours te lopen, ontvangt u een gedetailleerd wandelpakket zodra u uw wandelvakantie heeft geboekt. Dit wandelpakket bevat gedetailleerde kaarten en unieke routebeschrijvingen en aanwijzingen geschreven en voortdurend bijgewerkt door ons route-ontwikkelingsteam. Door elke route persoonlijk te lopen en onze eigen gedetailleerde routebeschrijvingen te maken, kunnen we meer routes, routeopties en alternatieven bieden dan wat je normaal gesproken in algemene reisgidsen vindt. Het bevat ook GPS-tracks, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je verdwaalt.

Begin- en eindpunt

Onze Connemara & West Ierland wandeltochten verkennen Inis Mór, een Gaelisch sprekend eiland met een sterke Ierse geschiedenis, het grootste van de Aran Islands gelegen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Galway. De route omvat ook het populairste zuidelijke deel van de officiële Western Way wandelroute. Dit 100 km lange deel verbindt de beroemde hengelsportplaats Oughterard met Westport, uitgeroepen tot een van de beste plaatsen om te wonen in Ierland. Je wordt door een spectaculair landschap geleid door de counties Galway en Mayo.

Onze langere tourroutes beginnen, zoals eerder vermeld, met een boottocht naar het eiland Inis Mór, een van de legendarische Aran Islands. Het is een plek met afgelegen stranden, ruige kusten, kliffen, oude monumenten en een bewogen geschiedenis. Nadat je al je Ierse geschiedenis en foclóir hebt opgeschrobd, keer je terug naar het vasteland en vervolg je je route in Oughterard. Het pad volgt de westelijke rand van het op een na grootste meer van Ierland, Lough Corrib, en gaat noordwaarts een prachtige wildernis van bergen en moerasland in voordat je de beschaving weer bereikt bij het afgelegen dorpje Maam.

Nadat je de prachtige wildernis van Maam hebt verkend, doorkruis je de ruige maar prachtige Maumturk Mountains via een bergpas, waarvan de heilige en religieuze plek Mám Éan te vinden is, een heilige plaats die al sinds de vroegchristelijke periode pelgrims aantrekt. Vervolgens daal je weer af naar de spectaculaire Inagh Valley waar de route je tussen de betoverende Twelve Bens en de Maumturks bergketens voert. Zorg ervoor dat je stopt en geniet van al het natuurschoon om je heen!

Vanaf hier ontdek je een aantal prachtige bospaden die je leiden naar het charmante dorpje Leenane aan de oevers van Killary Harbour, vaak de enige echte fjord van Ierland genoemd. Als je zin hebt om onderweg nog wat meer te ontdekken, kun je vanaf hier boottochten op de fjord maken! Na Leenane zet de route voet aan wal in County Mayo bij Ashleigh Falls. De brede waterval valt over een rotsachtige richel in de rivier de Erriff en biedt een perfect fotomoment.

Langs de route hebben wandelaars vaak uitzicht op Croagh Patrick, de heiligste berg van Ierland. Elk jaar trekt ‘The Reek’ op de laatste zondag in juli een overvloed aan mensen om naar de top te klimmen. Het pad loopt dan over de oostelijke hellingen, die vaak uitzicht bieden over de vele eilanden van Clew Bay, voordat het eindigt in het mooie, levendige stadje Westport met zijn vele geweldige pubs en restaurants.

Voorbeeldroutes door Connemara & het westen van Ierland

Hieronder volgen voorbeelden van Hillwalk Tours Milde, Matige en Uitdagende routes voor wandeltochten door Connemara & het westen van Ierland.

7-Dagen Rustig

Dag 1: Aankomst in Oughterard

Dag 2: Oughterard (Glann Church) – Maam Valley (17 km)

Dag 3: Maam Valley – Lough Inagh (15 km)

Dag 4: Lough Inagh naar Leenane(15 km)

Dag 5: Leenane – Drummin (17 km)

Dag 6: Boleybrian – Westport (7,5 km/12km)

Dag 7: Vertrek uit Westport

9-Dagen Rustig

Dag 1: Aankomst in Galway City en transfer naar Aran Islands

Dag 2: Verken Inis Mór – De westkant (9,9 of 17,4 mijl/16km of 28km)

Dag 3: Verken Inis Mór – De oostkant (7,5 of 9,3 km/12 km of 15 km)

Dag 4: Oughterard (Glann Church) – Maam Valley (17 km)

Dag 5: Maam Valley – Lough Inagh (15 km)

Dag 6: Lough Inagh naar Leenane(15 km)

Dag 7: Leenane – Drummin (17 km)

Dag 8: Boleybrian – Westport (7,5 km/12km)

Dag 9: Vertrek uit Westport

7-Dagen Gemiddeld

Dag 1: Aankomst in Oughterard

Dag 2: Oughterard (Glann Church) – Maam Valley (17 km)

Dag 3: Maam Valley – Lough Inagh (15 km)

Dag 4: Lough Inagh naar Leenane(15 km)

Dag 5: Leenane – Drummin (Optie A/Optie B) (9,3 of 13 mijl/15 of 21km)

Dag 6: Drummin – Westport (11,8 mijl/19km)

Dag 7: Vertrek uit Westport

9-Dagen Gemiddeld

Dag 1: Aankomst in Galway City en transfer naar Aran Islands

Dag 2: Verken Inis Mór – De westkant (9,9 of 17,4 mijl/16km of 28km)

Dag 3: Verken Inis Mór – De oostkant (7,5 of 9,3 km/12 km of 15 km)

Dag 4: Oughterard (Glann Church) – Maam Valley (17 km)

Dag 5: Maam Valley – Lough Inagh (15 km)

Dag 6: Lough Inagh naar Leenane(15 km)

Dag 7: Leenane – Drummin (Optie A/Optie B) (9,3 of 13 mijl/15 of 21km)

Dag 8: Drummin – Westport (11,8 mijl/19km)

Dag 9: Vertrek uit Westport

6-Dagen Uitdagend

Dag 1: Aankomst in Oughterard

Dag 2: Oughterard – Maam Valley (16,2 km/26 km)

Dag 3: Maam Valley – Leenane (18,6 km/30 km)

Dag 4: Leenane – Drummin (Optie A/Optie B) (17 of 21 km)

Dag 5: Drummin – Westport (15,5 km/25km)

Dag 6: Vertrek uit Westport

8-Dagen Uitdagend

Dag 1: Aankomst in Galway City en transfer naar Aran Islands

Dag 2: Verken Inis Mór – De westkant (9,9 of 17,4 mijl/16km of 28km)

Dag 3: Verken Inis Mór – De oostkant (7,5 of 9,3 km/12 km of 15 km)

Dag 4: Oughterard – Maam Valley (16,2 km/26 km)

Dag 5: Maam Valley – Leenane (18,6 km/30 km)

Dag 6: Leenane – Drummin (Optie A/Optie B) (17 of 21 km)

Dag 7: Drummin – Westport (15,5 km/25km)

Dag 8: Vertrek uit Westport

Geïnteresseerd in voorbeeldroutes voor een aantal van onze milde, gematigde en uitdagende tochten? Kijk op onze website voor meer informatie.

Valuta en uitgaven

De munteenheid die in heel Ierland wordt gebruikt is de euro (€).

De kosten van eten, drinken en activiteiten in Connemara kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort etablissement, de tijd van het jaar en persoonlijke voorkeuren.

Uit eten gaan in restaurants in Connemara kan variëren van betaalbaar tot redelijk duur, afhankelijk van het type keuken en het etablissement. Een maaltijd voor één persoon in een middenklasse restaurant kan zo’n €15 tot €30 kosten, exclusief drankjes. Als je liever wat luxer eet, kunnen de prijzen hoger oplopen. De kosten van drankjes in Connemara, met name in pubs, kunnen variëren. Een pint bier of een glas wijn kost ongeveer €5 tot €8, afhankelijk van het etablissement. De prijzen kunnen hoger liggen in toeristische gebieden of tijdens het hoogseizoen.

Connemara biedt een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder boottochten en het verkennen van historische locaties. De prijzen voor deze activiteiten kunnen variëren. Zoals hierboven vermeld, is het goed om te weten dat de prijzen in Connemara hoger kunnen liggen tijdens het toeristische hoogseizoen (juni, juli en augustus) in vergelijking met het laagseizoen.

Accommodatie en diensten in Connemara & het westen van Ierland

Langs de Connemara & the West of Ireland route vind je verschillende accommodaties en diensten om tegemoet te komen aan de wensen van wandelaars.

Hotels & pensions

Er zijn verschillende hotels en guesthouses beschikbaar langs de Connemara & the West of Ireland route. Deze accommodaties bieden comfortabele kamers, eetgelegenheden en voorzieningen voor reizigers.

Bed & Breakfasts (B&B)

B&B’s zijn een populaire keuze langs de route en bieden gezellige en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Ze bieden comfortabele kamers, ontbijt en vaak vriendelijke gastheren die je lokale informatie en tips voor onderweg kunnen geven.

Hostels

Voor prijsbewuste reizigers zijn er hostels verspreid langs de route. Deze etablissementen bieden meestal slaapzalen en gemeenschappelijke faciliteiten zoals keukens en lounges.

Kamperen

Als je liever kampeert, zijn er langs de Connemara & the West of Ireland route campings beschikbaar. Deze campings bieden meestal basisvoorzieningen zoals toiletten, douches en soms kookgelegenheid.

Wildkamperen langs de Connemara & the West of Ireland route is weliswaar niet bij wet verboden, maar vereist wel een zorgvuldige afweging vanwege het onbeschutte terrein, het gebrek aan beschutting tegen harde wind en regen, modderige omstandigheden in het voorjaar en de noodzaak van geschikte uitrusting om het onvoorspelbare weer van Ierland te doorstaan.

Airbnb

Airbnb accommodaties bieden een gevarieerd aanbod, van knusse huisjes tot retraites aan zee, en zorgen voor een unieke en persoonlijke ervaring voor wandelaars. Er is een goede mix van unieke en traditionele accommodaties om uit te kiezen voor een unieke ervaring op het platteland van Connemara.

Restaurants en cafés

Langs de route en in steden en dorpen vind je talloze restaurants, cafés en pubs waar je kunt genieten van een maaltijd, een snack of een verfrissend drankje. Deze etablissementen serveren zowel lokale als internationale gerechten, waaronder traditionele Ierse gerechten. De meeste restaurants en cafés kunnen ook aan verschillende dieetwensen voldoen.

Winkels

In de steden en dorpen langs de Connemara & the West of Ireland route vind je kruidenierswinkels en winkels waar je eten, water en andere benodigdheden voor onderweg kunt inslaan. Het is aan te raden om vooruit te plannen en snacks en water mee te nemen tijdens het wandelen tussen nederzettingen.

Geldautomaten

Er zijn geldautomaten beschikbaar in steden en dorpen langs de route. Het is belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid van geldautomaten beperkt kan zijn, vooral in kleinere dorpen of afgelegen gebieden. Om er zeker van te zijn dat je genoeg geld hebt voor je reis, is het aan te raden om vooruit te plannen en voldoende geld op te nemen in grotere plaatsen waar geldautomaten gemakkelijker toegankelijk zijn. Daarnaast is het aan te raden om wat contant geld bij je te hebben voor plaatsen die geen kaarten accepteren of in geval van onvoorziene omstandigheden. Bij bepaalde winkels kun je cashback krijgen. Dit betekent dat als je een aankoop doet met je kaart, je extra geld kunt vragen bovenop je betaling. Niet alle winkels bieden deze service en het maximale cashbackbedrag kan variëren.

Connemara & de West-Ierse wandeletiquette

Connemara staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en zijn inspanningen om het milieu te beschermen. Veel plaatselijke bewoners zijn gepassioneerd over het behoud van de landschappen en het zeeleven in de regio. Respect voor het milieu, zoals verantwoord toerisme, het volgen van aangewezen wandelpaden en het steunen van milieuvriendelijke initiatieven, staat hoog in het vaandel in Connemara.

De wandeletiquette staat hoog in het vaandel langs de Connemara & the West of Ireland Trail en wandelaars worden aangemoedigd om de principes van de organisatie Leave No Trace te volgen. Het is essentieel om de natuurlijke omgeving te respecteren door geen afval achter te laten, inclusief fruitschillen, wikkels of andere niet biologisch afbreekbare zaken. Van wandelaars wordt verwacht dat ze al hun afval naar buiten brengen en op de juiste manier in de daarvoor bestemde bakken deponeren of meenemen totdat ze de juiste afvalverwerkingsfaciliteiten hebben gevonden. Door de ‘Leave No Trace’ principes toe te passen, dragen wandelaars bij aan het behoud van de ongerepte schoonheid van het pad en zorgen ze ervoor dat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Bij Hillwalk Tours zijn we trots op onze steun voor duurzaam toerisme en houden we van het platteland zoals het is – wild, vredig en schoon. We zijn er trots op dat we het “Leave No Trace” initiatief steunen dat als doel heeft de natuurlijke schoonheid van elk land waar we wandelvakanties aanbieden te behouden.

Schapen op de weg bij Lough Inagh, Connemara
Lough Inagh, Connemara

Hillwalk Tours de Connemara & het westen van Ierland Kaart

Hieronder vind je een kaart van de Hillwalk Tours Connemara & West of Ireland wandelroute;

Connemara & het westen van Ierland

Bewegwijzering

Waymarking op de Connemara & the West of Ireland trail is over het algemeen OK en wordt gesymboliseerd door twee voeten of voetafdrukken. Ze staan overal langs de Western Way van Ougtherard tot Westport om er zeker van te zijn dat je op het juiste pad zit.

Op de Aran Islands is er geen specifieke bewegwijzering omdat het geen deel uitmaakt van de officiële Western Way wandelroute. In plaats daarvan vind je misschien wegwijzers voor verschillende paden op het eiland. Voor dit gedeelte raden we wandelaars aan de routebeschrijvingen en aanwijzingen van Hillwalk Tours te gebruiken.

Als u ooit twijfelt over de route, kunt u altijd de routebeschrijving en routeaanwijzingen van Hillwalk Tours raadplegen. Daarin staat alles wat u moet weten over de plaatselijke informatie en geschiedenis onderweg, samen met wandelalternatieven. Als je goed kaart kunt lezen, kun je ook de Ordnance Survey Ireland kaarten raadplegen die ook in je wandelpakket zitten.

Moeilijkheidsgraad

Qua moeilijkheidsgraad is Connemara & the West of Ireland niet de meest uitdagende route, want het is een van onze vlakkere routes met een totale stijging van 2000 meter. Als je voor het eerst wandelt, is deze route een prima introductie om je wandelreis te beginnen.

Er zijn bijna geen belangrijke beklimmingen langs de route, met uitzondering van de Mám Éan-pas en de Sheefry Hills. Het hoogste punt van de route ligt in de Sheefry Hills, bij Drummin, waar de route tot iets meer dan 475 m klimt. Deze klim kan echter worden vermeden door een alternatieve route langs de weg te nemen. Het grootste deel van de route blijft meestal onder de 100 m en klimt slechts op twee andere plaatsen meer dan 200 m.

Het terrein langs de Western Way bestaat uit rustige wegen, veenwegen, open heidevelden, bospaden en bergpaden. Verschillende delen van de Western Way volgen rustige lokale wegen, maar dit is afhankelijk van de route die u kiest. Sommige delen van de off-road paden kunnen af en toe behoorlijk nat en drassig zijn, vooral na regenperiodes, wanneer er een snelle afvloeiing van water uit de bergen is, dus het is belangrijk om voorzichtig te blijven als je op dit deel van het pad loopt om de ultieme veiligheid te garanderen.

Vanwege het karst- en rotsachtige landschap kan het terrein op de Aran Islands wat hard en oneffen zijn. De route volgt voornamelijk rustige wegen en rotsachtige paden.

Bij Hillwalk Tours zijn we van mening dat iedereen het verdient om deze route te lopen, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Daarom zijn er ook verschillende ‘Gentle’ routes voor de Connemara & the West of Ireland trail, die de dagelijkse afstand die je aflegt verkleinen (maar nog steeds dezelfde route volgen) en het meer beheersbaar maken.

Connemara, Ireland
Connemara, Ierland

Bezienswaardigheden

Inis Mór

Inis Mór is een eiland voor de kust van Galway met een natuurlijke schoonheid en een uniek landschap. Het staat internationaal bekend om meer dan 50 verschillende monumenten van christelijk, voorchristelijk en Keltisch mythologisch erfgoed. Culturele monumenten die duizenden jaren overspannen kun je te voet bezoeken of als je wilt kun je een fiets huren om het eiland te verkennen. Populaire evenementen zoals de Red Bull Cliff Diving Competition zijn hier al eerder gehouden en je kunt ook het prachtige kliffort uit de bronstijd van Dun Aonghasa en de unieke Teampull Bheanáin ontdekken, waarvan wordt gezegd dat het ooit misschien wel het kleinste kerkje ter wereld was. Eén ding is zeker, je zult nooit zonder dingen komen te zitten om te ontdekken op dit eiland.

Inis Mór, Aran Islands
Inis Mór, Aran-eilanden

Lough Corrib

Lough Corrib is het op één na grootste zoetwatermeer van Ierland. Het ligt op het traject van Oughterard naar Maam. Er wordt gezegd dat het meer 365 eilanden bevat, één voor elke dag van het jaar, maar volgens een recenter onderzoek heeft het meer veel meer eilanden (1.327 om precies te zijn!). Het meer is rijk aan zalm en wilde beekforel en is ongeveer 35 mijl lang, waardoor het een droom is voor vissers. Je kunt een boot huren om het meer op te gaan en je kunt ook een van de vele hengelsportcentra rond het meer bezoeken.

Maumturks Gebergte

De Maumturks Mountain Range ligt ten oosten van de Twelve Bens Mountain Range, die wordt gescheiden door de prachtige Lough Inagh Valley, en biedt een prachtige en schilderachtige wandelervaring voor iedereen. Deze bergen bieden een ongeëvenaard uitzicht op de wildernis van Connemara met meren, rivieren, bossen en bergen zover het oog reikt. Deze bergketen heeft ook zijn eigen wandeluitdaging, de Maumturk Mountains Challenge. Deze uitdaging is een van de 24 routespecifieke Ierse berguitdagingen. Het vereist een zeer ervaren wandelaar om 8 toppen in de Maumturk Mountains range te bezoeken, want het is zeker niet gemakkelijk!

Máméan

Máméan is een klein bedevaartsoord in het Maumturk-gebergte. Het heeft een kleine kapel, een misaltaar en de kruiswegstaties die verspreid liggen over het rotsachtige, drassige gebied. Vertaald naar ‘De Pas van de Vogels’, ligt het verscholen tussen de bergen met een betoverend uitzicht rondom en een rustige en vredige sfeer. Ongeveer 2000 jaar geleden zou deze plek gezien zijn als een Keltisch heiligdom, maar later werd het opgeëist door een vroegchristelijke kerk en veranderd in een heiligdom gewijd aan Saint Patrick.

Twelve Bens, Connemara
Twaalf Bens, Connemara

Twaalf Bens

De Twelve Bens Mountain Range maakt deel uit van het Connemara National Park, dat zich uitstrekt over zo’n 2000 hectare schilderachtig platteland in het westen van Ierland. De schoonheid van deze bergketen laat je gewoonweg dromen terwijl het schilderachtige landschap dat hen omringt je naar binnen trekt. Verrassend genoeg heeft elk van de 12 bergen zijn eigen unieke naam. De 12 namen zijn:

  • Binn Bhán (Benbaun)
  • Binn Chorr (Bencorr)
  • Binn Dubh (Bencollaghduff)
  • Binn Bhraoin (Benbreen)
  • Binn Doire Chláir (Derryclare)
  • Binn Gabhar (Bengower)
  • Muiceanach (Muckanaght)
  • Binn Fraoigh (Benfree)
  • An Chailleach (Bencullagh)
  • Binn Breac (Benbrack)
  • Binn Leitrí (Benlettery)
  • Binn Glean Uisce (Benglenisky)

De schoonheid van deze bergen zal je zeker fascineren en verleiden door het ongelooflijke uitzicht en het omringende land.

Luchtfoto van Connemara, Ierland
Luchtfoto van Connemara, Co. Galway

Haven van Killary

Killary Harbour is verbazingwekkend genoeg een van de slechts drie gletsjerfjorden in Ierland. Het strekt zich 16 km uit van de Atlantische kust tot aan de prachtige Ashleigh Falls in county Mayo. De fjord zelf vormt een dramatische grens tussen de county’s Galway en Mayo. In het midden is de fjord wel 45 meter diep. De haven staat ook bekend om de schelpdierenteelt. Over een groot deel van de lengte van de fjord zijn strengen mosseltouwen te zien. Je kunt ook een prachtige boottocht op de fjord maken en een 360-graden uitzicht krijgen op de indrukwekkende bergen die de fjord omringen. In de haven vind je ook veel verbazingwekkende fauna, zoals de plevier, knobbelzwaan, wilde eend, kuifeend en brandgans.

Aasleagh watervallen

Aasleagh Falls is een schilderachtige waterval aan de rivier de Erriff. Het is een prachtige wilde plek die wandelaars ook een prachtig fotomoment biedt langs het pad. De dramatische watervallen bestaan uit een reeks watervallen en poelen die langs de rotsachtige hellingen naar beneden stromen. Het gebied rond de watervallen is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder inheemse vogels, vissen en zoogdieren. Als je geluk hebt, kun je zelfs een glimp opvangen van zalm die over de watervallen springt. FYI: een van de meest memorabele scènes uit de iconische film ‘The Field’ is hier bij de Aasleagh watervallen opgenomen. Kun jij raden welke?

Aasleagh watervallen, Leenane
Aasleagh watervallen, Leenane

Croagh Patrick

Croagh Patrick is een van de beroemdste monumenten/bergen van Ierland. Het wordt algemeen beschouwd als de heiligste berg van Ierland. Zijn religieuze betekenis gaat terug tot de tijd van de heidenen, toen mensen hier bijeenkwamen om het begin van het oogstseizoen te vieren. De laatste jaren is de berg bekender geworden door het jaarlijkse evenement ‘The Reek’. Dit evenement trekt wereldwijd duizenden mensen aan die op de laatste zondag van juli ter ere van St. Patrick naar de top van de berg klimmen. De moeilijke klim is de moeite waard, want het uitzicht op de top is adembenemend. Verbazingwekkend genoeg vind je op de top een klein wit kerkje dat in 1905 werd gebouwd door 12 plaatselijke mannen met plaatselijke stenen en cement die met ezels over de steile hellingen van de berg werden gesleept.

Clew Baai

Clew Bay ligt in het westen van county Mayo en wordt overzien door de prachtige Croagh Patrick. De baai bestaat uit 365 eilanden, één voor elke dag van het jaar. Clare Island, het grootste eiland, bewaakt de ingang van de baai. Veel van de eilanden in de baai bestaan uit oude verzonken drumlins. De prachtige baai werd in de ijstijd uitgeslepen door smeltende gletsjers. FYI: De beroemde muzikant John Lennon was eigenaar van en verbleef op Dorinish Island, een van de eilanden in Clew Bay, dat hij wilde omtoveren tot een toevluchtsoord.

Clew Bay, Co. Mayo
Clew Bay, Co. Mayo

Wilde dieren

Er is een overvloed aan Ierse wilde dieren die je kunt observeren tijdens het lopen van de Connemara & the West of Ireland trail. Kijk tijdens de tocht uit naar een aantal van de verbazingwekkende diersoorten van West-Ierland, van berghaas tot vleermuizen.

Op het binnenland, en geregistreerd binnen het Connemara National Park, zijn er ongeveer 542 verschillende soorten gespot. Enkele van deze wilde dieren zijn edelherten, geiten, 55 vogelsoorten, 4 libellensoorten, 7 vlindersoorten, 51 soorten macromotten en honderden verschillende plantensoorten. Binnenvogels die eerder zijn gespot zijn de kuifaalscholver, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, kokmeeuw, stormmeeuw en ijsmeeuw.

Je zult onderweg waarschijnlijk ook de gewone koe, schapen, paarden en ezels tegenkomen, want er staan er veel verspreid over de vele velden en landerijen langs het pad. Je kunt ook een glimp opvangen van de wilde dieren in en rond Lough Corrib, waaronder haviken, otters, nertsen, hermelijnen, kikkers en vleermuizen. In het meer wordt gevist op zoetwaterforel en zalm.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je uiterst voorzichtig te werk moet gaan als je in de buurt van dieren en wilde dieren loopt. Probeer ze bijvoorbeeld niet te voeren. Probeer ook niet achter de dieren aan te rennen voor een ‘goed’ fotomoment, want dat kan de dieren in nood en ongemak achterlaten. Laat de dieren zoveel mogelijk met rust – je bezoekt tenslotte hun “thuis”. Bewonder de schoonheid en het ontzag waar mogelijk van een afstand.

Midges

Deze minuscule bijtende vliegjes krijgen een speciale vermelding. Tijdens de zomermaanden is Ierland de thuisbasis van de vervelende mug. Omdat Connemara een afgelegen, natte, veenachtige locatie is, is het de perfecte broedplaats voor midges, dus het is belangrijk dat je goed voorbereid komt. We verzekeren wandelaars die deze route lopen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken als ze door een van deze insecten worden gebeten, maar beten kunnen rode jeuk veroorzaken. Daarom adviseren we iedereen die deze Hillwalk wandelvakantie maakt om insecten-/muggenwerend middel mee te nemen. Ons route-ontwikkelingsteam raadt Smidge aan als insectenspray. Een muggennet is ook handig!

Gewone koe - gezien op de Connemara en de West-Ierse route.
Gewone koe – gezien op de Connemara en de West-Ierse route.

Connemara pony’s: Ierlands inheemse schat

De Connemara pony is een van Ierlands meest geliefde inheemse rassen, bekend om zijn kracht, intelligentie en zachtaardige aard. Deze pony’s komen oorspronkelijk uit de ruige landschappen van Connemara en zijn geëvolueerd om te gedijen in de ruige kustomgeving. Ze hebben veerkracht en een vaste tred ontwikkeld, waardoor ze uitzonderlijke rij- en werkdieren zijn.

Historisch gezien werden Connemara pony’s door boeren gebruikt voor van alles en nog wat, van het ploegen van akkers tot het vervoeren van goederen over rotsachtig terrein. Na verloop van tijd groeide hun reputatie tot buiten Ierland en nu worden ze wereldwijd gewaardeerd om hun veelzijdigheid in springen, dressuur en endurance rijden.

Het ras staat bekend om zijn compacte maar atletische bouw, die meestal tussen de 12,2 en 14,2 handen hoog is. Hun vacht is er in verschillende kleuren, hoewel grijs het meest voorkomt. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter, waardoor ze favoriet zijn bij zowel ervaren ruiters als beginners.

Bezoekers van Connemara kunnen deze pony’s vaak zien grazen in de velden. Of je ze nu in het wild tegenkomt of tijdens een trektocht door het platteland, de Connemara Pony blijft een blijvend symbool van het westen van Ierland.

Twee connemara pony's staan achter een traditionele stenen muur in Connemara. (Credit:pexels lapushkina)

De mensen en plaatselijke gewoonten

De mensen in Connemara staan bekend om hun warme en vriendelijke aard. Het is gebruikelijk om anderen met een glimlach te begroeten, een praatje te maken en algemene vriendelijkheid te tonen tegenover zowel de lokale bevolking als bezoekers. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel en de plaatselijke bevolking biedt vaak hulp aan of knoopt een gesprek aan. Connemara heeft een rijk muzikaal erfgoed en traditionele Ierse muziek speelt een belangrijke rol in de plaatselijke gebruiken. In veel pubs in Connemara wordt livemuziek gespeeld en het is gebruikelijk om mee te doen of te genieten van de levendige sfeer. De plaatselijke bewoners zijn trots op hun culturele tradities, waaronder muziek, dans en verhalen vertellen.

lowrys bar
Traditiesessie in Connemara pub – Connemara.net

Lokale etiquette

Een vriendelijke benadering

De Ieren staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Een simpel “Hallo” of “Hoe gaat het?” is een goede manier om een gesprek te beginnen, en een beleefd praatje wordt vaak gewaardeerd. Wees niet verbaasd als de plaatselijke bevolking een praatje begint, zelfs in het voorbijgaan. Dat hoort bij de charme!

De“Cupla Focal

De Ierse taal, ook bekend als Gaelige of gewoon Iers, neemt een speciale plaats in in Connemara. Borden, straatnamen en openbare aankondigingen zijn vaak tweetalig in het Engels en Iers. Hoewel er Engels wordt gesproken, wordt de Ierse taal in de meeste delen dagelijks gesproken en Connemara heeft een van de laatste gebieden in Ierland waar Iers de moedertaal is (ook wel een‘Gaeltacht‘-gebied genoemd). Respect tonen voor de Ierse taal en cultuur wordt gewaardeerd. Een“Cupla Focal” leren, wat een paar woorden in het Iers betekent, kan een geweldige manier zijn om waardering voor de cultuur te tonen. Ierse basiszinnen, zoals“Dia duit” (Hallo) of“Go raibh maith agat” (Dankjewel) kunnen een aangenaam gebaar zijn.

Fooien geven

Het geven van fooien in Ierland is een relatief nieuw fenomeen door de toestroom van toeristen. Het is echter belangrijk op te merken dat het geven van fooi niet sociaal verplicht is en uiteindelijk afhangt van je eigen persoonlijke voorkeur en natuurlijk in bepaalde omgevingen. Wanneer je in een restaurant dineert, is het normaal om 10% fooi te geven, terwijl iets meer dan 10% alleen echt wordt gegeven als de service uitmuntend was. In geen enkel café wordt een fooi verwacht, maar als je tafelbediening krijgt, wordt een fooi vriendelijk geaccepteerd. Er wordt ook niet van je verwacht dat je fooi geeft aan B&B’s, pensions of hotels, tenzij je het nodig vindt.

Lokale tradities respecteren

Connemara is rijk aan geschiedenis en veel gemeenschappen zijn trots op hun plaatselijke festivals, folklore en tradities. Als je een cultureel of religieus evenement tegenkomt, wordt het altijd gewaardeerd als bezoekers belangstelling tonen. Voel je vrij om mee te doen waar nodig. Of het nu een plaatselijk festival, een vertelsessie of een traditionele muziekavond in een pub is.

Stiptheid en service

Hoewel Ierland niet bekend staat om strikte tijdsbewaking, is op tijd komen voor reserveringen, rondleidingen of vervoer nog steeds hoffelijk. De service in restaurants en cafés kan meer ontspannen zijn in vergelijking met andere landen – er is geen haast, dus geniet van de ervaring in plaats van een snelle omzet te verwachten.

Mythologie en folklore van Connemara

Connemara, met zijn ruige landschappen en mistige heuvels, is een streek die rijk is aan mythen en legenden. Hier zijn een paar van de boeiendste legendes die met dit gebied in verband worden gebracht:

De reus van Connemara

Volgens de legende zou de oude reus Fionn mac Cumhaill het landschap van Connemara hebben gevormd. Er wordt verteld dat hij de heuvels kneedde en de fjordachtige inhammen uitsleet, een terrein achterlatend dat zijn mythische aanwezigheid weerspiegelt. Sommigen zeggen dat hij op de berg woonde die nu bekend staat als ‘The Diamond’.

St. Patrick

De band van St. Patrick met de regio Connemara wordt vaak in verband gebracht met Croagh Patrick, een berg net buiten Connemara in county Mayo. Er wordt gezegd dat St. Patrick veertig dagen vastte en bad op de top, in een poging het christendom naar de mensen van Ierland te brengen. Vandaag de dag is Croagh Patrick nog steeds een belangrijk bedevaartsoord waar jaarlijks duizenden bezoekers in de voetsporen van St. Patrick treden en de blijvende invloed van de heilige in het westen van Ierland weerspiegelen.

Koningin Medb

Koningin Medb, of Méabh in modern Iers, verengeld als Maeve, de legendarische krijgerkoningin van Connacht is diep verbonden met de mythologie van het westen van Ierland. Ze staat bekend om haar kracht, intelligentie en felle onafhankelijkheid en speelde een centrale rol in het epische verhaal van de Táin Bó Cúailnge (Cattle Raid of Cooley), waarin ze oorlog voerde om de gewaardeerde bruine stier van Cooley te stelen. De invloed van Máedbh strekte zich uit over de hele regio en haar verhaal is een bepalend onderdeel van de Ierse mythologie. Sommigen zeggen dat ze regeerde vanuit Rathcroghan, in county Roscommon, niet ver van Connemara.

Cú Chulainn – De Keltische Held

Cú Chulainn wordt gevierd als de ultieme Keltische held, bekend om zijn ongeëvenaarde dapperheid in de strijd. Hij wordt in verband gebracht met de Ulster Cycle, een reeks epische verhalen, en zou ontmoetingen hebben gehad met Fionn mac Cumhaill in de bergen van Connemara. In zijn verhalen komen mythe, magie en moed samen, waardoor hij een blijvend symbool van Ierse heldenmoed is geworden.

Connemara en het westen van Ierland Popcultuur

Films en TV

Het is geen wonder dat Connemara en de Aran Islands vaak het decor zijn geweest van films en tv-series, omdat het de thuisbasis is van een aantal van de meest ongelofelijke landschappen van het land. Laten we eens kijken naar een aantal opmerkelijke en zelfs bekroonde cinematografieën die plaatsvonden in het land van woeste schoonheid.

De stille man (1952)

Tussen de stenen hekken, bruggen en kabbelende beekjes in Cong is waar John Ford de legendarische film ‘The Quiet Man’ opnam. Cong zelf komt van het Gaelische ‘cunga’, wat ‘smalle landtong tussen twee meren’ betekent. Ford koos het gebied vanwege het nabijgelegen Ashford Castle Hotel uit de 13e eeuw, dat tegenwoordig wordt beschouwd als een van de meest luxueuze hotels in Europa. Velen die de film hebben gezien zullen zich ook de brug herinneren in de openingsscènes waarin acteur John Wayne droomt van zijn jeugd terwijl hij de stem van zijn overleden moeder White O’Morn cottage hoort beschrijven. De scène werd gefilmd diep in de wieg van Connemara, in Oughterard Co. Galway en toeristen van over de hele wereld komen de plaatselijke attractie bezoeken. Wandelaars op de Connemara & the West of Ireland trail komen vlak langs de originele White O’Morn cottage die nu helaas een ruïne is.

The Quiet Man - Film
De stille man – MUBI.nl

De Wacht (2011)

Tot op heden wordt The Guard beschouwd als de meest succesvolle onafhankelijke Ierse film ooit gemaakt. De film werd opgenomen in Connemara in de richting van Spidéal, Barna en Lettermullen. Met een achtergrond van dramatische zee, lucht, moerasland en stemmige belichting is het geen verrassing dat Connemara de beste keuze was voor de opnames.

De Wacht - Film
De Wacht – Het Journaal

Marley en ik (2008)

Een film die echt aan het hart trok, vond de liefde in het westen van Ierland. In de blockbusterfilm met Jennifer Anniston en Owen Wilson in de hoofdrollen werden verschillende scènes voor de huwelijksreis opgenomen in en rond de regio Connemara. Inagh Valley (langs het pad), Lough Na Fooey, Glebe Stone Circle en Ballymagibbon Cairn in de buurt van Cong werden allemaal gebruikt tijdens de opnames.

Marley en ik - Film
Marley en ik – Bezoek Galway

Schrikkeljaar (2010)

Het grootste deel van de opnames van ‘Leap Year’ vond plaats op het eiland Inishmore van de Aran Islands, dat je kunt vinden op onze routes door Connemara en het westen van Ierland. Wat in de film het schiereiland Dingle wordt genoemd, is eigenlijk Inishmore en ‘Declan’s Pub’ staat in het dorp Kilmurvey op het eiland. De laatste aanzoekscène vindt ook niet ver van het dorp Kilmurvey plaats, net buiten de muren van Dún Aonghasa. Het is echt geen verrassing dat de filmmakers de locatie kozen voor de centrale scène van de film, want de 100 meter hoge klif zorgt voor een spectaculaire achtergrond in combinatie met een prachtig uitzicht op de Ierse ruige kustlijn.

Schrikkeljaar - Film
Schrikkeljaar – De Zilveren Petticoat Recensie

Het veld (1990)

Het grootste deel van de iconische film ‘The Field’ is opgenomen in Connemara en County Mayo, met name in Leenane en Killary Harbour. De pubscènes werden opgenomen in Gaynor’s Bar, in de hoofdstraat van Leenane. The Field’ zelf ligt ongeveer vijf mijl buiten de stad op de weg naar Westport, aan de voet van de Partry Mountains. Andere iconische scènes, zoals het gevecht tussen ‘Tadgh’ en ‘The Yank’, werden net over de grens opgenomen in County Mayo bij de pittoreske Aasleagh Falls.

Het veld - Film
Het veld – Irish Examiner

De banshees van Inisherin (2022)

The Banshees of Inisherin werd grotendeels gefilmd tussen 2 eilanden, Achill en Inishmore. Je kunt het verbluffende eiland Inishmore van de Aran Islands bezoeken als onderdeel van onze rondreis door Connemara en het westen van Ierland. Met zijn enorme kliffen, groene glooiende heuvels, ruige stenen muren en paden is het eiland Inishmore net zo’n hoofdpersoon als Colm en Pádraic. Wij vinden dat het zelf genomineerd zou moeten worden voor een Oscar!

De Banshees van Inisherin - Film
De Banshees van Inisherin – Nationaal R

Ierse wens (2024)

Deze populaire Netflix rom-com, met Lindsay Lohan in de hoofdrol, volgt Maddie die bruidsmeisje is op de bruiloft van haar droomman, Paul Kennedy. Ierse locaties spelen een prominente rol in de film, vandaar de titel. Het schilderachtige, charmante en historische stadje Westport dient als het belangrijkste dorp in Irish Wish.

Lindsey Lohan staat tussen twee mannelijke mensen. Op de achtergrond is een prachtig Connemara tafereel te zien, inclusief een regenboog en paarse heide op een ruig kustlandschap.
Irish Wish – Netflix

Le Lacs du Connemara (1981 – Lied)

Wist je dat er een beroemd en geliefd Frans lied bestaat over het prachtige Connemara? Les Lacs du Connemara (oftewel de ‘meren van Connemara’) is een lied dat bijna per ongeluk is geschreven en gecomponeerd door de beroemde Franse artiest Michel Sardou. Sardou had Connemara nooit bezocht voordat hij het nummer schreef, maar had zich laten inspireren door de film ‘The Quiet Man’. Het nummer beschrijft het prachtige landschap van Connemara en Ierland, de meren, het weer, onder andere Oliver Cromwell, de pony’s van Connemara en religieuze conflicten om er maar een paar te noemen. Luister zelf maar!

Les Lacs Du Connemara – Song

Eten en drinken

Hieronder vindt u enkele van de gerechten en dranken die het meest geassocieerd worden met het westen van Ierland.

Zeevruchten

Zeevruchten vormen een integraal onderdeel van de plaatselijke keuken in het westen, wat niet verwonderlijk is aangezien de Atlantische Oceaan voor de deur ligt. Winkels, cafés en restaurants in het westen zijn er trots op dat ze lokale producten van hoge kwaliteit gebruiken om een aantal van de heerlijkste gerechten op het Emerald Isle te maken. Eeuwen van vakmanschap en ambacht hebben het westen van Ierland gebracht waar het nu is – een waar vismekka. Gerookte zalm, zeebaars, sint-jakobsschelpen, mosselen, kreeften en oesters zijn enkele voorbeelden van de voortreffelijke gerechten die je hier kunt vinden.

Ierse zeevruchtensoep
Ierse zeevruchtensoep – RTE

Uitgebreid Iers ontbijt

Een volledig Iers ontbijt bestaat meestal uit worstjes, bacon, zwarte en witte pudding, eieren, gebakken bonen, champignons, gegrilde tomaten en brood. Meestal wordt Iers sodabrood gebruikt (zie hieronder) en het gaat meestal vergezeld van veel thee of koffie. Als je haast hebt, ga dan naar een plaatselijke winkel en haal een ontbijtbroodje – terwijl veel van de bovenstaande ingrediënten worden toegevoegd aan een vers stokbrood. Je hebt echt niet geleefd als je dit niet hebt geprobeerd!

Uitgebreid Iers ontbijt
Uitgebreid Iers ontbijt

Zwart-witte pudding

Ja, we wisten dat sommigen van jullie zich misschien afvroegen waar pudding naar verwijst… het is populair in de hele Ierse keuken. Pudding is eigenlijk worstvlees vermengd met haver of gerst. Er is een belangrijk verschil tussen bloedworst en witte bloedworst, omdat bloedworst bloed bevat en witte bloedworst niet.

Zwart-witte pudding
Zwarte en witte pudding

Traditionele vis en friet

Het westen van Ierland neemt zijn fish and chips heel serieus. Je vindt een overvloed aan frietkotten langs je route, slingerend in en uit de steden en dorpen van het westen. Verwacht van alles, van vers gesneden frietjes tot vis in beslag en een assortiment specerijen. Hoewel de regio de thuisbasis is van Ierland’s antwoord op Mcdonald’s-Supermac’s, zijn er ook een heleboel lokale etablissementen, zoals de beroemde chipper McDonagh’s in Galway.

Vis en friet
Vis en friet – IGA.net

Spek en kool

Hoewel het op het eerste gezicht misschien klinkt als een flauw gerecht, is spek en kool een van de populairste gerechten in het hele land. Het bestaat meestal uit een gezouten varkensschouder, gekookt met uien, wortels, kruiden en vergezeld van kool. Het gerecht wordt afgemaakt met een romige saus van peterselie, waardoor het onverwacht heerlijk is.

Spek & Kool
Spek & Kool

Ierse stoofpot

Warm het lichaam op na een dag wandelen met een zelfgemaakte kom stevige Ierse stoofpot. De stoofpot wordt in één pot gemaakt met groenten en rundvlees, en is het perfecte gerecht voor hartje winter of op een kille lentedag. Een bevredigende en smakelijke maaltijd die de buik en de ziel voedt.

Traditionele Ierse stoofpot
Traditionele Ierse stoofpot

Herderstaart

Shepherd’s Pie, misschien wel het meest geliefde gerecht van Ierland, wordt gemaakt met een laag gemalen rund- of lamsvlees en groenten, en wordt bedekt met romige aardappelpuree voordat het tot in de perfectie wordt gebakken. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Schotland, waar de korst werd gebruikt in plaats van aardappelen. Maar toen het eenmaal in Ierland aankwam, koos men al snel voor aardappelen en is het gerecht in het hele land een favoriet geworden.

Herderstaart
Herderstaart

Guinness

Het is bijna onmogelijk om naar het westen te gaan en een gezellige Ierse pub binnen te lopen zonder een pint romige Guinness te proberen. Het westen staat bekend om zijn schemerige, traditionele pubs waar de hele nacht door deuntjes spelen en de pints vloeien. Populaire bars zoals Tig Coili en Ti Neachtain in Galway City en Matt Molloy’s en Dunning’s Bar in Westport dienen allemaal als een toevluchtsoord voor de kosmopolitische drukte.

Guinness Pint
Guinness Pint

Ierse koffie

Nee, we hebben het hier niet over Iers gebrande koffiebonen. Dit is een alcoholische drank met cafeïne die bestaat uit whisky, hete koffie, bruine suiker en room. Er doen veel geruchten de ronde over hoe deze warme drank tot stand is gekomen, maar het verhaal dat het meest wordt geloofd is dat een chef-kok in het restaurant van de luchtmachtbasis Foynes whisky toevoegde aan de koffie van een aantal vermoeide passagiers die zaten te wachten tot een storm voorbij was. De rest is geschiedenis!

Irish Coffees
Irish Coffees

Nabijgelegen routes

Er zijn verschillende andere Ierse wandeltochten beschikbaar als je de Connemara & the West of Ireland route hebt voltooid. Hier zijn de andere Hillwalk Tours Ierse wandeltochten die we aanbieden:

Giants Causeway on the Antrim Glens & Coastline trail.
Giants Causeway op het Antrim Glens & Coastline-pad.

Connemara & het westen van Ierland Tips en FAQS

Waarschijnlijk de meest gestelde en belangrijkste vraag bij het wandelen of het plannen van een wandelvakantie is – wat moet ik meenemen?

Zodra je je tocht hebt geboekt, ontvang je een gedetailleerde ‘aanbevolen uitrusting’ lijst in je wandelpakket. Voor wie het nog niet zeker weet, zijn hier een paar dingen die we adviseren mee te nemen op de Connemara en de West-Ierse wandelroute:

– Waterdichte kleding
– Fleece en andere warme kleding
– Basislaag
– Lichte en comfortabele broek
– Wicking Socks
– Geschikte wandelschoenen
– Rugzak
– Muts en handschoenen
– EHBO-doos & Foliedeken- Fluit & Zaklamp- Insectenwerend middel & Mildheidshandschoenen. Foliedeken
– Fluit & Zaklamp
– Insectenspray & muggennet
– Mobiele telefoon
– Stekkeradapter/omzetter
Voor meer informatie over wat je moet meenemen – bekijk deze inpak musts.

Over het algemeen vinden onze tochten plaats tussen maart en oktober, zodat je hopelijk kunt genieten van goed, droog weer en langere dagen daglicht tijdens je tocht. Dit zorgt er hopelijk voor dat je optimaal kunt genieten van je wandelervaring met ons. Je kunt ook de individuele tourpagina voor de Connemara & the West of Ireland route op onze website bekijken.

Onze 7-daagse tochten, op alle niveaus, bestaan in totaal uit 5 wandeldagen. Dit heeft te maken met het feit dat je extra dagen nodig hebt voor het reizen van en naar verschillende locaties op de trail, zoals je aankomst en vertrek. De eerste en laatste dag van al onze wandeltochten zijn reisdagen voor de transfer van en naar de stad waar je wandeltocht begint of eindigt. Als je 7 dagen wilt wandelen, kies dan een van onze 9-daagse tochten.

Onze 7-daagse tochten zijn inclusief 6 overnachtingen – in het bijzonder de eerste 6 nachten van je trektocht. Je tocht eindigt op de zevende dag wanneer je uitcheckt uit je laatste accommodatie.

Hoe erg je je honden ook mist als je weg bent, het is aan te raden om je harige vriend thuis te laten en eens wat tijd voor jezelf te nemen. Als je het niet kunt laten en besluit om ze mee te nemen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste wordt aangeraden honden altijd kort aangelijnd en dicht bij hun baasje te houden. Ten tweede zijn honden niet toegestaan op off-road gedeelten van het pad, dat een groot deel van deze tocht uitmaakt. Er zijn echter een aantal weggedeelten van de route waar je je hond wel mag uitlaten, maar op de off-roadgedeelten wordt het een probleem waar ze wel en niet mogen komen. Ten derde is het niet mogelijk om huisdieren, zoals uw hond, mee te nemen op een wandelvakantie met Hillwalk Tours omdat de meeste accommodaties waar wij mee werken geen huisdieren accepteren. Realistisch gezien kan het meer gedoe zijn dan het waard is, en het kan je ook afleiden van het genieten van de spectaculaire uitzichten en het in het huidige moment blijven.

Om ervoor te zorgen dat je tijdens je trail volledig uitgerust en geïnformeerd bent, bieden we een zeer informatief wandelpakket dat je meeneemt op je trail. In dit pakket vind je alle details die je nodig hebt om je tocht met succes en zonder verstoringen te voltooien. We raden je aan om dit pakket zorgvuldig door te nemen voordat je aan je reis begint, zodat je een idee hebt van waar je naartoe gaat en wat je tijdens de reis allemaal te wachten staat. Dit pakket bevat de volgende informatie;

– Routebeschrijvingen (opgesteld door een lid van het Hillwalk Tours team die elke stap van uw tocht heeft gelopen)
– Gedetailleerde wandelkaart(en)
– Waterdichte map
– Een voorproefje van waar je zult verblijven
– Onze tips voor de interessantste bezienswaardigheden langs de route
– Een blik op fascinerende lokale geschiedenis
– Een gids met de beste eet- en drinkgelegenheden
– Informatie over veiligheid in de bergen, contactgegevens voor noodgevallen & de landcode

We believe that the beauty of the Irish countryside should be enjoyed by everyone. With this in mind, we designed our hiking tours to cater for practically all levels of fitness. Our range of ‘Gentle’, ‘Moderate’ and ‘Challenging’ hikes in all regions allows you to decide how far you wish to walk each day. So, whether you are a novice walker or an experienced hiker, we have the tour to suit you.

Yes, we are more than happy to organise an additional night for you anywhere you please along the trail. Suggestions on interesting places to take a rest day are available on the tour pages of each hiking region. See the Extra Days/Activities section for each tour for more information.

Connemara & het westen van Ierland Fotogalerij

Hillwalk Tours

Over Hillwalk Tours

Hillwalk Tours is een bekroonde wandelorganisatie die gespecialiseerd is in wandelvakanties in Ierland, Schotland, Engeland, Wales en langs de Camino de Santiago in Spanje. Ons doel is het creëren van gelukkige ervaringen voor al onze klanten, leveranciers en medewerkers.

Vul het onderstaande formulier in als je vragen hebt en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Follow us across our social media platforms

Beoordelingen van klanten

Laat geen sporen achter

Wij wandelen graag in de natuur en omdat je dit leest – denken we dat jij dat ook doet! Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze impact op het milieu beperkt blijft, zodat wandelaars na ons van hetzelfde uitzicht kunnen genieten. De regel geldt: als je weggaat, zorg er dan voor dat de natuur er hetzelfde uitziet als toen je aankwam of simpel gezegd “laat geen sporen achter”. Naarmate meer en meer mensen de natuur intrekken, wordt onze collectieve stempel op het milieu steeds groter.

Wat betekent dit in de praktijk? Laat natuurlijk geen afval achter, verzamel geen stenen, bloemen of andere “souvenirs”, kerf je naam niet in een boom en breek geen takken af… Ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel. Het is noodzakelijk dat wandelaars hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat zwerfvuil, schade aan de vegetatie en alle vormen van vervuiling worden beperkt.

Lawaai kan ook een vorm van vervuiling zijn. Wie bijvoorbeeld luid pratend en lachend door een bos loopt, verpest de rust van andere wandelaars, die de vogels niet meer kunnen horen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons die plotseling beginnen te rinkelen. Zet het volume zachter en respecteer je omgeving. Uiteindelijk gaat het erom dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van wandelen door de natuur. Dat geldt dus voor jou, maar ook voor degenen die na jou het pad betreden.

Hillwalk Tours ondersteunt met trots duurzaam toerisme en houdt van de natuur zoals die is – wild, vredig en schoon. We zijn er trots op dat we het “Leave No Trace” initiatief steunen dat als doel heeft de natuurlijke schoonheid van elk land waar we wandelvakanties aanbieden te behouden. We proberen ook een prettige ervaring te creëren voor onze accommodatie en de restaurants, winkels en taxibedrijven die onze wandelaars bedienen. Dit zijn vaak kleine bedrijfjes in geïsoleerde gebieden die zijn achtergelaten door stedelijke migratie en een gebrek aan investeringen in landelijke gebieden. Hun warme gastvrijheid en vriendelijke onthaal belichamen de magie van een Hillwalk Tour en we zijn toegewijd om deze plattelandsgemeenschappen in leven te houden.

De voordelen van wandelen

In de afgelopen jaren is algemeen bekend geworden dat wandelen in de buitenlucht tal van voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hieronder volgen enkele voorbeelden van deze voordelen:

  • Kracht en conditie verbeteren
  • Gewichtsverlies
  • Spiertoename
  • De stofwisseling verbeteren
  • Spijsvertering verbeteren
  • Betere slaapkwaliteit
  • Toename van vitamine D
  • Discipline verbeteren
  • Gevoel van prestatie
  • Leven in het huidige moment

Boeken

Ben je klaar voor jouw avontuur in Connemara & het westen van Ierland? Begin eenvoudigweg door onderstaand boekingsformulier in te vullen!