Top 10: Mooie bergen in Schotland

door mei 24, 2018

Van de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk tot bizarre rotsformaties op het eiland Skye: er zijn talloze mooie bergen in Schotland met kilometers aan wandelpaden om te verkennen. Een aantal van onze favorieten op een rijtje in deze top 10 mooie bergen in Schotland.

1. Buachaille Etive Mor

De dramatische vulkaanvallei Glen Coe is een van de hoogtepunten van de Schotse Hooglanden. Dit fotogenieke deel van Schotland wordt gekenmerkt door de “Drie Gezusters”, een opvallende richel met drie pieken, en Buachaille Etive Mor, een iconische piramidevormige berg. Als een van de herkenbaarste bergen in Schotland, verschijnt dit natuurverschijnsel op tal van ansichtkaarten.

2. Morven

Wie naar het absolute noorden van Schotland reist, komt in de buurt van Morven. Het vulkanische uiterlijk van deze berg, met haar steile wanden en enigszins vlakke piek, maakt het tot een van die onvoorstelbaar mooie bergen waar Schotland zo beroemd om is. De top van Morven biedt een mooi uitzicht over de Moray Firth, de zeearm die het noorden van Schotland doorklieft.

3. Ben Nevis

Wie van een uitdaging houdt, zal niet wegschrikken van de hoogste berg in Schotland! Ben Nevis is, met een piek van 1344 meter, niet alleen de hoogste berg in Schotland, maar bovendien het hoogste punt van de Britse Eilanden. Deze machtige rots torent hoog boven Fort William uit en is regelmatig in wolken gehuld. De top bereiken is een behoorlijke beproeving, maar is ook voor beginners mogelijk.

top 10 mooie bergen in schotland bergen ben nevis

Ben Nevis is de hoogste berg van Schotland. Foto: Richard P J Lambert / CC BY 2.0

4. Ben Venue

Niet alleen de hoogste berg is het bezoeken waard – soms kunnen kleine bergen net zo veel charme hebben als hun grote broers en zussen. De top van Ben Venue is zo’n 725 meter hoog en is goed te bereiken via de geleidelijk oplopende hellingen. De berg vormt een van de hoogste punten in de Trossachs, een nationaal park waar vele wandelroutes doorheen lopen.

5. Stac Pollaidh

Weinig bergpartijen zijn zo iconisch als Stac Pollaidh, een dramatische rotsachtige richel die ook wel liefkozend ‘Stac Polly’ wordt genoemd. Ondanks het imposante uiterlijk van de berg, is Stac Pollaidh vrij makkelijk te beklimmen. De top, die bestaat uit indrukwekkende zandsteen-pilaren, kan in minder dan drie uur worden afgelegd.

6. The Storr

Het eiland Skye is misschien wel een van de meest gefotografeerde regio’s van Schotland, met name vanwege de adembenemend mooie bergen, valleien en kustgebieden. En van al die bergen die op Skye te vinden zijn, is er één die er direct uitspringt: the Storr. Deze magisch ogende rotspartij, met bizarre natuurlijke pilaren, is het resultaat van een flinke aardverschuiving. Zorg hoe dan ook dat je een camera meeneemt als je hierheen klimt!

7. The Cobbler

Deze herkenbare berg, ook wel bekend als ‘Ben Arthur’, is een van de populairste pieken in de zuidelijke Hooglanden. Het bergmassief heeft drie pieken, waarvan de middelste het hoogst is. Op de top staat een merkwaardige rotsformatie die het hoogste punt van de berg vormt. Wie geen hoogtevrees heeft, kan hierop klimmen en genieten van een onvergetelijk uitzicht!

top 10 mooie bergen in Schotland Ben Vrackie Schotland bergen

Ben Vrackie (links) biedt een waanzinnig mooi uitzicht over de omgeving. Foto: Neil Williamson / CC BY-SA 2.0

8. Ben Vrackie

Deze berg, gelegen in het hart van de Schotse Hooglanden, ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder uit – vooral wanneer ze wordt vergeleken met de vele iconische mooie bergen in Schotland. Het beste aan Ben Vrackie is niet het uitzicht óp de berg, maar het panorama dat te zien is van het uitkijkpunt op de berg. Een aanrader voor wie in de buurt van Pitlochry op zoek is naar een dagje avontuur!

9. Suilven

In het noordwesten van Schotland ligt deze iconische berg, die als een rugvin bijna verticaal uit de grond lijkt te steken. De steile bergkam is ongeveer twee kilometer lang en het hoogste punt ligt rond de 731 meter. Wie wil genieten van Suilven hoeft niet te klimmen – deze fascinerende berg ziet er van de grond al indrukwekkend genoeg uit!

10. Ben Lomond

Aan de oostelijke over van Loch Lomond ligt deze Schotse reus. Van alle bergen in Schotland heeft Ben Lomond misschien wel de meeste mogelijkheden voor bezoekers. Het ligt te midden van een beschermd natuurgebied, wordt omringd door een gebied dat ideaal is voor outdoor-activiteiten (van vissen tot golfen en van kajakken tot kamperen) en heeft een fascinerende geschiedenis. Kortom: een onmisbare bezienswaardigheid langs de lange afstandswandelingen door de Schotse Hooglanden!

Comments

comments