De 7 beste plaatsen om St. Patrick’s Day te vieren (buiten Dublin)

door maart 14, 2017

We kennen allemaal de beelden van de beroemdste Ierse feestdag: St. Patrick’s Day. Wat velen niet weten, is dat deze Ierse feestdag ook buiten Dublin op diverse wijzen gevierd wordt! Onze 7 favoriete plaatsen – binnen en buiten Ierland – om St. Patrick’s Day te vieren!

1. New York

De hoofdstad van de Verenigde Staten is zonder twijfel een van de beste plaatsen ter wereld om St. Patrick’s Day te vieren. In 1792 vond hier namelijk de eerste St. Patrick’s Day parade plaats – nog voordat dit een traditie werd in Ierland zelf! Bezoek New York om kennis te maken met de Amerikaanse Ieren, om een van de grootste St. Patrick’s Day parades ter wereld te aanschouwen, en – natuurlijk – om de Big Apple te verkennen!

2. Belfast

Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt ook deel uit van het Smaragdgroene Eiland. De Noord-Ierse hoofdstad doet op 17 maart niet onder aan Dublin op het gebied van groenheid. Belfast laat haar meest feestelijke gezicht zien met dansuitvoeringen, een spectaculaire parade en een interactieve tentoonstelling voor alle leeftijden.

st patricks day ierse feestdag sint patrick waterford

Het kasteel van Waterford. Foto: Nico Kaiser / CC BY 2.0

3. Waterford

Waterford is de oudste stad in Ierland en tevens de eerste plaats waar St. Patrick’s Day werd uitgeroepen tot nationale feestdag. Reis terug in de tijd naar deze vroegere Vikingstad voor een échte viering van St. Patrick’s Day. Leer over de geschiedenis van de omgeving, de oorsprong van Ierlands beroemdste kristallen producten en de tradities rond de viering van de Ierse feestdag op 17 maart.

4. Dingle

Wie op een authentieke manier kennis wil maken met de Ierse feestdag, reist naar het platteland voor St. Patrick’s Day. Lokale vieringen vinden plaats in de prachtige omgeving van het Dingle-schiereiland. Bezoek lokale pubs, luister naar traditionele Ierse livemuziek en geniet van het platteland. Grijp de kans om de indrukwekkende kliffen, weilanden vol schapen en verlaten stranden aan de westkust van Ierland te ontdekken.

5. München

Net als de Ieren is ook het Duitse volk altijd blij met een reden om bier te drinken. Al sinds 1996 vindt er in München jaarlijks een St. Patrick’s Day parade plaats. Bezoek het buurland voor een mengelmoes van Duitse en Ierse tradities. Verwacht Keltische muziek, vele liters lokaal bier, wapperende Ierse vlaggen en een groene gloed op de indrukwekkende architectuur van deze Duitse stad.

6. Cork

De tweede stad van Ierland is een perfect alternatief voor de festiviteiten in Dublin. Locals zijn overtuigd dat St. Patrick’s Day in het westen zelfs beter wordt gevierd dan in de Ierse hoofdstad. Oordeel zelf en reis naar deze sfeervolle stad om kennis te maken met de bruisende pubs, een uitbundige groene parade en hippe markten.

 

st patricks day ierse feestdag sint patrick sydney

Het iconische Syndey Opera House gehuld in een groene gloed. Foto: Kimberly Vardeman / CC BY 2.0

7. Sydney

Ruim 10 procent van de Ierse immigranten woont in Australië. Het is dus geen verrassing dat St. Patrick’s Day ook down under groots wordt gevierd. Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius is maart een van de beste maanden om Sydney te bezoeken. Vier de Ierse feestdag in het park met muziekoptredens en tal van activiteiten voor kinderen.

 

Wat is St. Patrick’s Day? Feiten en mythen over Sint Patrick.

Een hele hoop groen, ontelbare glazen Guinness en uitbundige parades: Iedereen weet hoe St. Patrick’s Day tegenwoordig gevierd wordt. Maar waar komt deze traditie vandaan? De Sint Patrick aan wie de feestdag haar naam dankt, is weliswaar de beschermheilige van Ierland, maar eigenlijk kwam hij uit het Verenigd Koninkrijk. Een paar feitjes over Sint Patrick:

  • De kleur die met Sint Patrick geassocieerd werd, was eigenlijk (licht)blauw, niet groen. Pas sinds de negentiende eeuw is de Ierse feestdag verbonden met groen – de kleur van de Ierse onafhankelijkheidsbeweging.
  • Sint Patrick kwam in Ierland terecht als zestien-jarige jongen, toen hij werd ontvoerd naar het eiland en er zeven jaar als slaaf werd gehouden. Later vond hij een manier om terug te keren naar zijn familie in Groot-Brittannië. Een stem vertelde hem echter dat hij terug moest keren naar Ierland om het volk te bekeren tot het Christendom.
  • Tegenwoordig worden er miljoenen liters Guinness gedronken op 17 maart, maar St. Patrick’s Day was oorspronkelijk juist een dag waarop men geen alcohol dronk.
  • Sint Patrick werd geboren als Maewyn Succat, maar hij wijzigde zijn naam nadat hij een priester werd.
  • Een van de beroemdste mythen rond Sint Patrick is dat hij alle slangen uit Ierland zou hebben verdreven. Wetenschappers hebben echter aangetoond dat er nooit slangen in Ierland hebben geleefd sinds de laatste IJstijd.
  • De datum 17 maart (in het jaar 461) was de sterfdag van Sint Patrick.

Comments

comments