Schotse meren voor wandelaars: natuur, bouwkunde en mysterie

door november 24, 2017

Kabbelende golven, weerspiegelingen in het wateroppervlak en een ecosysteem vol bijzondere planten en dieren – meren zijn de perfecte landschappen om als wandelaar in weg te dromen. Naast het beroemde Loch Ness zijn er nog talloze Schotse meren die bijdragen aan de schoonheid van de Hooglanden.

De Great Glen loopt dwars door de Schotse Hooglanden, van Fort William aan de westkust van Schotland tot Inverness in het noordoosten van het land. Deze lijn van ongeveer honderd kilometer loopt langs een geologische breuk tussen twee platen de langs elkaar schuiven. De diepe breuklijn is gevuld met water van het Caledonisch Kanaal, verschillende rivieren en drie van de mooiste Schotse meren of lochs.

De Great Glen Way is een van de populairste bestemmingen om te wandelen in Schotland. Drie van Schotlands fascinerendste wateren liggen immers op de route: het mysterieuze Loch Ness dat vaak is gehuld in ochtendmist, het kleine maar even rustgevende Loch Oich en Loch Lochy met haar idyllische uitzichten.

Loch Ness

Het is geen toeval dat Loch Ness het beroemdste van de Schotse meren is en al eeuwenlang het onderwerp vormt voor mythen en legendes. Het loch is 37 kilometer lang en op het diepste punt zo’n 230 meter diep. Het troebele water waar geen eind aan lijkt te komen en de heuvelige oevers aan beide zijden dragen bij aan de atmosfeer van mystiek die zo veel reizigers naar deze plek lokt.

De verhalen over een monster in het meer zijn al vele eeuwen oud, maar de gekte rond “Nessie” begon in 1933, toen de eerste moderne waarnemingen van het wezen in omloop kwamen. Sindsdien hebben talloze mensen geclaimd het monster van Loch Ness te zijn tegengekomen. Wazige foto’s en schokkerige filmbeelden zijn echter het enige “bewijs” dat vooralsnog is verzameld.

Loch Ness is echter zo veel meer dan de setting van bizarre verhalen en mysterieuze mythen; dit bijzonder diepe meer is onderdeel van een fascinerend ecosysteem waarin verschillende vissen, vogelsoorten, herten en marters leven.

Loch Oich

Dit relatief kleine exemplaar van de Schotse meren wordt regelmatig over het hoofd gezien. Het smalle meer ligt tussen Loch Ness en Loch Lochy in en vormt het hoogste punt van het Caledonisch Kanaal. Thomas Telford, het brein achter deze mensgemaakte verbinding van de waterwegen in de Great Glen, heeft het volledige meer in de negentiende eeuw verhoogd als onderdeel van deze enorme onderneming.

Tegenwoordig is er rond Loch Oich niet veel meer te zien van dit knappe staaltje bouwkunde, maar de omgeving rond het meer is een aantrekkelijke plek voor dieren (en wandelaars!). Elke herfst migreert de Atlantische zalm van de zee naar Loch Oich, Loch Ness en Loch Lochy om te paaien. De nakomelingen blijven twee jaar in de meren van de Great Glen voordat zij de reis terug naar zee maken.

Loch Lochy

We kennen allemaal de verhalen over het monster van Loch Ness, maar er zijn nog andere Schotse meren die hun eigen mythische wezens schuilhouden. Het wezen dat in Loch Lochy zou leven is volgens legendes een “rivierpaard”. Dit bovennatuurlijke beest zou regelmatig aan het wateroppervlak komen om boten omver te duwen. Ook kon het fabeldier de vorm van een paard aannemen en op die manier echte paarden het meer in lokken.

De lange wandeling langs de oevers van Loch Lochy zal waarschijnlijk geen ontmoeting met het rivierpaard opleveren, maar wel een ervaring in de Schotse natuur met uitzicht op bossen, bergen en knusse dorpjes in het Schotse platteland.

Verken deze prachtige en rustgevende oevers langs de Great Glen Way, een van de populairste wandelroutes in Schotland. 

Comments

comments