Onbekend Ierland: Sheep’s Head Way hoogtepunten

door december 30, 2017

Ierland heeft prachtige gebieden om te wandelen, zoals de Ring of Kerry en de Kliffen van Moher. Naast deze beroemde bestemmingen is er ook een onbekend Ierland, waar wandelaars kennis maken met de ongerepte landschappen van de Ierse natuur. Verlaat het gebaande pad en verken de Sheep’s Head Way in het zuiden van het land.

Deze 93 kilometer lange wandelroute brengt reizigers door een van de minst bekende, maar ook mooiste plekken van Ierland: het Sheep’s Head schiereiland. Prehistorische steencirkels, ruwe kliffen en een idyllische vuurtoren behoren tot de hoogtepunten van deze bijzondere wandeling door onbekend Ierland.

 

Bantry

Deze plaats is het begin- en eindpunt van de Sheep’s Head Way, en ongetwijfeld een van de mooiste plekken in Ierland. Gelegen aan de schilderachtige Baai van Bantry en gevuld met kleurrijke huizen is dit een typisch voorbeeld van een Iers vissersdorp. De markt die hier elke vrijdag wordt gehouden, transformeert het dorp tot een bruisende mengelmoes van mensen. Het jaarlijkse wandelfestival in de zomer is een perfect moment om de omgeving van Bantry te verkennen.

Bernie’s Cupan Tae

Er is bijna geen fijnere rustplek te bedenken dan dit knusse theehuisje op een sfeervolle locatie. Het uitzicht vanaf het terras is prachtig en het gebouw is een uitnodigend lichtpuntje in de ruige Ierse natuur – een ideale plek om bij te komen na een lange wandeling!

 

onbekend ierland sheep's head vuurtoren sheep's head way

De vuurtoren van Sheep’s Head ligt op het westelijkste puntje van het schiereiland. Foto: Masterbutler / CC BY 2.0

Sheep’s Head vuurtoren

Een van de onmisbare hoogtepunten langs de Sheep’s Head Way is de vuurtoren op het uiterste puntje van het schiereiland. Omringd door rotsen en kliffen lijkt deze plek op het einde van de wereld. De vuurtoren werd gebouwd in de jaren zestig om olietankers de Baai van Bantry binnen te leiden. De vuurtoren is nog steeds in gebruik, maar wordt sinds 1993 automatisch bediend.

Durrus

Hoewel Durrus een van de grootste plaatsen langs de Sheep’s Head Way is, heeft het dorp slechts enkele honderden inwoners. Toch is de kleurrijke plek een bezoek waard vanwege de relaxte sfeer en de lange geschiedenis die het plaatsje kent. Anderhalve kilometer buiten Durrus liggen de ruïnes van het twaalfde-eeuwse kasteel Cool na Long.

Kilcrohane

In de schaduw van de 345 meter hoge berg Seefin en aan de kust van de Atlantische Oceaan is Kilcrohane een pittoresk plaatsje langs de Sheep’s Head Way. Het kustdorp en haar omgeving zijn vooral in de zomer een aantrekkelijke locatie voor wandelaars. Het Alice West Museum heeft een interessante collectie van lokale kunst en nijverheid – de galerij en het museum zijn in de zomermaanden geopend.

Bantry House

Dit indrukwekkende landhuis en de omliggende tuinen bestaat al sinds de late zeventiende of vroege achttiende eeuw. Het gebouw is al ruim vijftig jaar als museum geopend voor het publiek. Leer over de geschiedenis van het pand, dat tijdens de Ierse Burgeroorlog als ziekenhuis dienstdeed en het huis was van een lange serie graven en gravinnen.

onbekend Ierland sheep's head way Peakeen Ridge

De route over Peakeen Ridge heeft fantastische uitzichten over de omgeving van Sheep’s Head. Foto: Tim Snell / CC BY 2.0

Peakeen Ridge

Misschien wel de allerbeste uitzichten over dit stuk onbekend Ierland zijn te bewonderen vanaf Peakeen Ridge. Deze bergrug is een van de mooiste plekken van Ierland met uitkijkpunten in alle richtingen. Geniet van deze ultieme bergwandeling door het hart van het Sheep’s Head schiereiland.

Dunbeacon steencirkel

Wie een extra dag in Durrus inplant, kan dit fascinerende prehistorische erfgoed bezoeken. De steencirkel is een van de vele prehistorische monumenten in de omgeving van de Sheep’s Head Way, maar een van de best bewaard gebleven exemplaren.

Benieuwd geworden naar de Sheep’s Head Way en de natuurgebieden van onbekend Ierland? Lees meer over deze wandelroute op de overzichtspagina van de Sheep’s Head Way.

Comments

comments