Nationale parken Ierland: 5 x Ierse natuur

door juni 15, 2018

Veel mensen weten dat de Ierse natuur machtig mooi is, maar minder mensen weten welke natuur in Ierland beschermd is. Al sinds 1932 proberen mensen door middel van nationale parken Ierland en haar adembenemende natuur te beschermen. Daardoor kunnen bezoekers nog steeds genieten van de bossen van Killarney National Park, de bizarre karststeenvlakten van de Burren en de gletsjervalleien van Connemara. Maak kennis met de ultieme wandelbestemmingen in deze 5 nationale parken Ierland!

1. Killarney National Park

Eeuwenoude eikenwouden, panoramische uitzichten en idyllische meren – het beste van de natuur in Ierland is verenigd in dit gebied van ruim tienduizend hectare. Killarney National Park is een van de twee biosfeerreservaten van Ierland. En terecht: Ierlands enige kudde edelherten, talloze vogelsoorten en zeldzame gespikkelde naaktslakken behoren tot de bewoners van dit diverse stukje Ierse natuur. Killarney National Park is een bestemming om eindeloos te wandelen en één te worden met de natuur.

2. Glenveagh

Dit natuurgebied in Ierlands noordelijke graafschap Donegal is het op een na grootste nationale park van het land. Donegal staat bekend om de ruige bergen, verlaten stranden en ongerepte valleien – een wildheid die ook vindbaar is in Glenveagh National Park. De beschermde landschappen van Glenveagh bestaan uit spectaculaire bossen, een groot meer en een fascinerend kasteel. Een ideale bestemming voor wie eens van het gebaande pad wil gaan.

nationale parken ierland ierse natuur connemara ierland

Foto: Joana Bayer / Unsplash

3. Connemara Ierland

Dit natuurgebied aan de westkust van Ierland bestaat uit bergen, gletsjervalleien, moerasgebieden en kronkelende riviertjes. Veel wandelaars noemen Connemara Ierland’s antwoord op de Schotse Hooglanden. Het bezoekerscentrum bij het nationaal park heeft een uitgebreid museum over de geschiedenis en geologie van Connemara. Het wandelpad naar de top van Diamond Hill, de hoogste berg van het park, is een toegankelijke wandeltocht die wordt beloond met onvergetelijke uitzichten.

4. Ballycroy National Park

Uitgestrekte vlakten van veenland, moeras en heide kenmerken dit onbekende nationaal park in Ierland. Behalve de typisch Ierse natuurlijke landschappen van veenmoeras, hoort Ballycroy National Park ook bij het eerste International Dark Sky Park van het land. Er is in dit afgelegen gebied bijzonder weinig lichtvervuiling. Een perfecte plek om na zonsondergang te genieten van een adembenemende sterrenhemel.

5. De Burren

Dit bijna buitenaards ogende landschap is op zowel geologisch als historisch gebied erg uniek. De Burren is het grootste karststeenlandschap van Europa, bestaande uit grijze steenlagen vol gaten en gleuven. Hiertussen groeit een variatie van planten- en bloemensoorten die in de lente zorgt voor kleurrijke details in het landschap. Een van de historische hoogtepunten van de Burren is Poulnabrone dolmen, een ruim vijfduizend jaar oud hunebed.

Comments

comments