10 leuke weetjes over Ierland

door februari 28, 2017

In deze leuke weetjes over Ierland kom je alles te weten dat je nog niet wist over het op twee na grootste eiland van Europa. Wanneer ontstond de Ierse taal? Waarom kijkt men in Ierland graag naar het Eurovisie Songfestival? Waar staat ’s werelds oudste werkende vuurtoren? Een verzameling van onze favoriete feitjes en informatie over Ierland – dit zijn 10 leuke weetjes over Ierland!

1. Halloween ontstond in Ierland

Het griezelige oktoberfeest Halloween is van oorsprong een Ierse viering. De feestdag stamt af van een Keltische traditie: Samhain. Oorspronkelijk werden tijdens dit feest grote vreugdevuren aangestoken om kwade geesten te verjagen.

2. Het nationale symbool van Ierland is een harp

Ierland is het enige land ter wereld met een muziekinstrument als nationaal symbool: de Ierse harp. Velen kennen dit symbool als het logo van het populaire Ierse biermerk Guinness. Grappig genoeg werd de harp al door Guinness gebruikt vóórdat het Ierlands nationale symbool werd.

De Ierse regering moest de Guinness-familie dus even lief aankijken om het handelsmerk over te nemen. Dat was geen probleem, vond Guinness, mits de nationale harp in spiegelbeeld zou worden afgebeeld – dat is nu dus nog steeds het geval.

3. De Ierse taal is een van de oudste levende talen

In Ierland worden twee officiële talen gesproken: Engels en Iers. De Ierse taal wordt ook wel Gaelisch genoemd en is een totaal andere taal dan het Engels. De woordvolgorde is omgedraaid en er worden karakters gebruikt die in het Engelse alfabet niet voorkomen.

Een van onze leuke weetjes over Ierland moet natuurlijk over de Ierse taal gaan! Het Gaelisch is namelijk een van de oudste nog levende talen ter wereld. Hoewel wetenschappers het niet eens zijn over de exacte jaartallen, vond de Ierse taal waarschijnlijk zo’n 3000 tot 4000 jaar geleden haar oorsprong. Dat zou betekenen dat de Ierse taal ongeveer net zo oud is als het Chinees, het oud-Grieks en het Hebreeuws.

4. De schrijver van Dracula was Iers

De setting van Dracula is weliswaar het Roemeense Transylvanië, maar de schrijver van het verhaal was een Ier: Bram Stoker. Stoker studeerde aan het Trinity College in Dublin, net als de beroemde schrijvers Oscar Wilde, Samuel Beckett en Jonathan Swift. Elk jaar vindt in Dublin het Bram Stoker festival plaats ter ere van de literaire held.

5. Dublin werd door Vikingen gesticht

De Ierse hoofdstad werd niet door Ieren gebouwd, maar door plunderende Noormannen. Dublin werd in de negende eeuw gesticht als een strategische vestiging door de Vikingen. Zij plunderden de kustplaatsen in de omgeving en keerden dan met hun langschepen terug naar hun kamp, dat waarschijnlijk precies op de plek lag waar nu het Dublin Castle staat.

6. De gemiddelde Ier drinkt rond de 100 liter bier per jaar

Deze informatie over Ierland bevestigt alle stereotypes: elk jaar wordt er in Ierland gemiddeld 100 liter bier per persoon gedronken. Daarmee staat het land in de top 10 van ’s werelds grootste bierdrinkers. In Dublin is er zelfs een pub voor elke honderd inwoners.

7. Ierland heeft 7 keer gewonnen op het Eurovisie Songfestival

Ieren houden wel van een avondje op de bank met het Eurovisie Songfestival. Zij wonnen de Europese talentenjacht maar liefst zeven keer (in 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 en 1996). Dat is meer dan elk ander land dat ooit aan de competitie heeft deelgenomen!

8. Er wonen meer ‘Ieren’ buiten Ierland dan daarbinnen

Dit is een van de weetjes over Ierland waar niet iedereen het over eens is. Er zijn immers talloze manieren om te bepalen of iemand Iers is. Dit kan enkel slaan op mensen die in Ierland zijn geboren of ook op de kinderen van één of twee Ierse ouders. Wie maar ver genoeg de familieboom afgaat, komt altijd wel bij een gewenste afkomst terecht – zo blijkt dat de over-over-overgrootvader van Barack Obama een Ier was die in 1850 naar Amerika vertrok.

Op die manier zijn er ruim 35 miljoen Amerikanen die een Ierse afkomst hebben – ruim zeven keer het aantal inwoners van Ierland. Ook ongeveer een derde van de Australiërs zijn afstammelingen van Ieren. Soms zijn deze familiebanden vele generaties oud, maar de cijfers liegen er niet om: de Ieren hebben zich flink verspreid over de aardbol!

9. ’s Werelds oudste werkende vuurtoren staat in Ierland

Het zwart-wit gestreepte gebouw van deze vuurtoren bestaat zo’n 800 jaar, maar zelfs in de vijfde eeuw werden op deze plek al lichtbakens gebruikt. Hook Lighthouse staat aan de zuidkust van Ierland in graafschap Wexford. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in het gebied. De vuurtoren is nog altijd in gebruik, maar wordt niet meer bemand sinds de toren in 1996 overging op automatische besturing.

10. Er zijn geen wilde slangen in Ierland

Volgens een beroemde legende verjoeg de heilige St. Patrick alle slangen van het Ierse eiland, nadat de dieren hem aanvielen. Wie wel eens in Ierland geweest is, zal inderdaad geen slang zijn tegengekomen. Dit heeft echter weinig te maken met St. Patrick, zeggen wetenschappers. Sinds de laatste ijstijd zijn er namelijk überhaupt geen slangen in Ierland geweest. Nou ja, behalve dan in de dierentuin.

Genoten van deze leuke weetjes over Ierland? Deel onze infographic met je vrienden!

leuke weetjes over Ierland infographic ierse taal

 

 

Comments

comments