Walvissen spotten in Europa: hier kan het!

door juni 30, 2018

Bijna iedereen heeft het wel ergens een keer op een bucket list gezet: walvissen spotten. En begrijpelijk. Er is weinig zo betoverend als een ontmoeting met de intelligente reuzen die de oceanen bewonen. De bekendste bestemmingen – Zuid-Afrika, Canada, Alaska – liggen aan de andere kant van de wereld, maar walvissen kijken kan ook dichter bij huis! Wist je dat het zelfs mogelijk is om in Ierland walvissen tegen te komen?

Waar leven walvissen in Europa? Wij maakten een lijstje van de mooiste en dichtstbijzijnde bestemmingen voor walvissen spotten in Europa!

IJsland: hele jaar door

IJsland is niet alleen een van de beste plaatsen in Europa, maar een van de topbestemmingen in de wereld om walvissen te spotten! Diverse walvissoorten komen voor in de wateren rond het noordelijke eiland, waaronder bultrugwalvissen, vinvissen en orka’s. Waarom dit zo’n perfecte plek is voor het walvissen kijken? Bijna het hele jaar door is het mogelijk om walvissen te zien in IJsland. Het walvisseizoen loopt namelijk van mei tot september, maar orka’s zijn juist weer vooral van januari tot maart te zien.

ierland walvissen spotten in europa walvissen kijken

Foto: Sho Hatakeyama / Unsplash

Spanje: zon en zeezoogdieren

Met name de Canarische Eilanden en de Straat van Gibraltar zijn populaire Spaanse bestemmingen waar walvissen spotten tot de mogelijkheden behoort. Sommige walvissoorten zijn permanente bewoners van de wateren rond de Canarische Eilanden, waardoor de kans om deze dieren te zien groot is. Een ander groot voordeel is dat walvissen kijken hier prima gecombineerd kan worden met zon, zee en strand!

Ierland: walvissen vlakbij

Dat er ook in Ierland walvissen te zien zijn, is voor veel Europeanen een verrassing. Ierland is zonder meer de plek het dichtst bij Nederland waar je een ontmoeting met zeezoogdieren regelmatig kan ervaren. Zowel in de zomer als in de herfstmaanden kunnen in Ierland walvissen en dolfijnen gespot worden, zoals bultrugwalvissen, baleinwalvissen en soms zelfs orka’s. Met name graafschap Cork in het zuidwesten en de kust van Inishowen in het noorden van het eiland staan bekend als goede uitvalsbases.

Portugal: paradijselijke safari

Het Portugese eiland Madeira is in veel opzichten een paradijs op aarde. De steile, groen begroeide rotsen die de helderblauwe Atlantische Oceaan instorten, maken een adembenemende indruk. Deze zonnige bestemming is bovendien een ideale plek om dolfijnen en walvissen tegen te komen. Potvissen en grote dolfijnensoorten, zoals grienden, zijn hier het hele jaar door te vinden.

ierland walvissen spotten walvissen kijken in Europa

Foto: Davide Cantelli / Unsplash

Noorwegen: wildernis en walvissen

De wildernis van Noorwegen biedt een thuis aan fascinerende diersoorten, waaronder elanden, muskusossen, walrussen, adelaars én walvissen. Elke zomer bezoeken de enorme waterwezens de kust van Vesterålen en eilandengroep de Lofoten in het noorden van Noorwegen. Op een walvissafari in Noorwegen genieten reizigers niet alleen van een mogelijke ontmoeting met walvissen, maar ook van de adembenemende landschappen waar het land beroemd om is.

Comments

comments