Great Glen Way route: 8 hoogtepunten

door oktober 31, 2017

Wie gaat hiken in Schotland en op zoek is naar een toegankelijke wandelroute zal al gauw uitkomen bij de Great Glen Way route. Dit pad voert dwars door de Hooglanden en langs het beroemde Loch Ness, maar heeft niet al te veel stijgingen. In plaats van te klimmen wandel je door valleien en langs meren, opkijkend naar de imposante bergpartijen van de Hooglanden.

1. Loch Ness

Een groot deel van de Great Glen Way route voert langs een van Schotlands beroemdste bezienswaardigheden: Loch Ness. Dit diepe, langgerekte meer is de setting van een van ’s werelds grootste mysteries. Nog steeds reizen mensen naar deze plek om in het eindeloze wateroppervlak te zoeken naar tekenen van Nessie, het monster van Loch Ness. Dat is echter niet de enige reden waarom Loch Ness een bezoek waard is. De omgeving van het loch, dat meer water bevat dan alle rivieren en meren in Engeland en Wales samen, is perfect voor lange wandelingen.

2. Inverness

Dit pittoreske plaatsje wordt ook wel “de hoofdstad van de Schotse Hooglanden” genoemd. Deze bestemming kent een geschiedenis vol conflicten en oorlogen – een tijd waarvan de overblijfselen nog zichtbaar zijn in de vorm van kastelen, musea en ruïnes. Het Inverness van nu, een bruisende plek vol culinaire en culturele verrassingen, kan ervaren worden in de restaurants, pubs en distilleerderijen die de stad rijk is.

3. Old Inverlochy Castle

De ruïnes van dit dertiende-eeuwse kasteel geven nog een goede indruk van hoe het verdedigingswerk er ooit uitzag: een vierkante constructie van dikke muren met op elke hoek een brede toren. Het kasteel en haar omgeving zijn het toneel geweest van meerdere veldslagen. Wie het massieve bouwwerk ziet staan, uitkijkend over de rivier Lochy, zal zich zonder moeite de clanleden inbeelden die elkaar te lijf gingen om deze strategische plek te veroveren.

4. Ben Nevis

Wie gaat wandelen in Schotland en geniet van frisse berglucht, kan niet om Ben Nevis heen. Met 1.345 meter is dit de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk en een geliefde uitdaging onder wandelaars. De top van Ben Nevis is een ingestorte krater van een vroegere vulkaan. Hier zijn overblijfselen te zien van een observatorium dat in de negentiende eeuw belangrijke meteorologische data verzamelde over weersomstandigheden in de Hooglanden.

5. Trap van Neptunus

Een vertrouwd gezicht langs de Great Glen Way route is het Caledonisch Kanaal, dat Inverness met Fort William verbindt. Wie deze tocht maakt, zal met regelmaat vlak langs het kanaal wandelen, of de waterweg over bruggen oversteken. Een van de spectaculairste plekken langs het Caledonisch Kanaal is de Trap van Neptunus, een serie van acht sluizen op een rij. Over een afstand van 457 meter verhogen zij het kanaal met 21 meter! Deze fotogenieke bezienswaardigheid is de grootste sluizentrap in het Verenigd Koninkrijk.

6. Fort William

Genesteld tussen het water van Loch Linnhe en de dominerende Ben Nevis ligt Fort William, de grootste stad in het zuidwesten van de Hooglanden. De betoverende omgeving is misschien wel de grootste reden dat mensen deze plaats bezoeken, maar ook het West Highland Museum, de lokale pubs en de winkelstraat zijn de moeite waard. Wie houdt van outdoor-activiteiten kan ervoor kiezen om Ben Nevis te beklimmen, een mountainbike-tocht te maken of ’s winters te skiën of snowboarden.

7. Urquhart Castle

Een van de meest iconische bezienswaardigheden langs de Great Glen Way route is dit kasteel aan de oevers van Loch Ness. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom deze adembenemende locatie werd gekozen voor de bouw van een kasteel. Ooit was Urquhart het grootste kasteel van Schotland. Na een eeuwenlange strijd tussen de Schotten en Engelsen, waarbij het bouwwerk telkens van eigenaar wisselde, werd het bouwwerk aan het eind van de zeventiende eeuw opgeblazen. Desalniettemin is Urquhart Castle nog steeds een van de indrukwekkendste historische monumenten in Schotland.

8. Fort Augustus

De wandeling langs Loch Oich naar dit dorp is een van de mooiste stukken van de Great Glen Way route. Hier komt het Caledonisch Kanaal samen met Loch Ness. In het Clansman Centre kunnen bezoekers een collectie Schotse wapens en Keltische nijverheidsproducten bewonderen, en een idee krijgen van hoe het leven van de Schotten eruit zag in de zeventiende eeuw.

Zelf deze fascinerende locaties bezoeken? Boek een individuele wandelreis langs de Great Glen Way route en ervaar dit prachtig stukje Schotland met eigen ogen!

Comments

comments