Filmlocaties van Outlander om te bezoeken in Schotland

door november 25, 2018

Gebaseerd op de romans van Diana Gabaldon, heeft de televisieserie Outlander de afgelopen jaren lovende recensies binnengehaald. De acteurs worden geprezen om hun geloofwaardige personages in een nogal absurdistisch script.

De serie gaat over Clair Randall, een getrouwde vrouw in de jaren veertig. Zij raakt een magische steen aan, waardoor ze ineens in achttiende-eeuws Schotland terecht komt. In deze gevaarlijke wereld van strijdende clans wordt ze algauw gedwongen te trouwen met Jamie Fraser, een gepassioneerde, aantrekkelijke Schotse krijger. Het hoeft niet gezegd te worden dat deze situatie de nodige drama en romantiek oplevert. Dat zijn dan ook meteen dé ingrediënten die Outlander tot zo’n populaire show maken.

Filmlocaties van Outlander in Schotland

Omdat het verhaal zich grotendeels in Schotland afspeelt, zijn veel van de filmlocaties makkelijk te bezoeken. Van de Schotse Hooglanden tot de straten van Glasgow: bekijk hier onze favoriete Schotse filmlocaties van Outlander!

Pollock Country Park

In Pollock Country Park liggen filmlocaties van Outlander die het Franse platteland uitbeelden, maar ook het landgoed rond het kasteel Leoch. Dit groenrijke park in het zuiden van Glasgow werd gebruikt in verschillende seizoenen van de serie. Ook mensen die Outlander niet kennen, zullen zich hier vermaken: het werd eens uitgeroepen tot het beste park in Europa.

Kinloch Rannoch

In seizoen 1 van Outlander zien we hoe Claire en Frank genieten van hun tweede huwelijksreis. Een van de plekken waar zij langskomen is Kinloch Rannoch. Dit lieflijke plaatsje is gelegen aan het oostelijke uiteinde van Loch Rannoch, een zoetwatermeer. Een van de bijzonderheden van dit meer is een twaalfde-eeuwse crannog, een soort bewoonbaar eilandje gebouwd op palen in het water.

Highland Folk Museum

Wie na het zien van Outlander wel benieuwd is geworden naar de Schotse cultuur, moet een kijkje nemen in dit fascinerende openluchtmuseum. Een traditioneel dorp uit de Hooglanden is hier nagebouwd. Bezoekers wanen zich tussen de houten huisjes even in de historische wereld waar de serie om draait. Ook heeft het museum een grote hoeveelheid informatie over de leefwijzen en tradities van de bewoners van de Hooglanden door de jaren heen.

filmlocaties van outlander in Schotland glencoe

Foto: LoboStudio Hamburg / Unsplash

Glencoe

De openingstitels van het eerste seizoen van Outlander tonen al meteen een van de meest iconische natuurgebieden in de Schotse Hooglanden. Glencoe is een dramatische vulkaanvallei ten zuiden van Fort William. Gelegen langs de West Highland Way, vormt dit idyllische landschap een van de populairste wandelbestemmingen van Schotland.

Doune Castle

Dit indrukwekkende kasteel, dat vlak buiten de stad Stirling ligt, speelt een belangrijke rol in de televisieserie. Het fictionele Castle Leoch, waar de MacKenzie clan in de serie woont, is gebaseerd op Doune Castle. De ruïnes van het kasteel komen eveneens voor in het ‘heden’ van de serie, als deze door Claire en Frank worden bezocht.

Loch Katrine

Het idyllische meer Loch Katrine ligt temidden van Nationaal Park Loch Lomond en de Trossachs. Verschillende wandelroutes leiden door dit bergachtige nationale park ten noorden van Glasgow. Beroemdeberoemde voorbeelden zijn de West Highland Way en de Rob Roy Way. Het meer staat al lange tijd bekend als een bron van inspiratie. Zo leidde het tot het gedicht The Lady of the Lake van Sir Walter Scott. Voor de Outlander-kenners: het meer werd gebruikt in seizoen 2 als de plek waar Brianna en Roger tijd met elkaar doorbrengen.

Glasgow Cathedral

De imposante, middeleeuwse kathedraal van Glasgow komt voor in het tweede seizoen van Outlander. Het is een van de best bewaard gebleven kerken in Schotland uit deze tijd. Het bouwwerk heeft prachtige ramen van gebrandschilderd glas. In de serie worden de crypten van de kathedraal gebruikt om het Parijse ziekenhuis uit te beelden waar Claire vrijwillig wil gaan werken.

Comments

comments