De mooiste wandelroutes langs de Ierse kust

door september 12, 2018

Indrukwekkende kliffen, betoverende stranden, verborgen baaitjes en de gezelligste vissersdorpen – wandelaars die op zoek zijn naar de wildste natuur van Ierland moeten naar de Ierse kust.  Hoewel het Ierse binnenland betoverend mooi is, is het de kustlijn waar de meest dramatische landschappen liggen.

In deze blogpost introduceren we daarom onze favoriete wandelroutes langs de Ierse kust. Verken jij volgend jaar te voet de beroemde Kliffen van Moher of luister je naar livemuziek op het Dingle-schiereiland? Maak je een hike door de bergen van Kerry of langs de geologische wonderen langs de kust van Noord-Ierland?

Ierse kust: de mooiste wandelroutes

de mooiste wandelroutes ierse kust ierland de burren way kliffen van moher

Foto: Nikita Andreev / Unsplash

Dramatische kliffen: Burren Way

Een flink deel van de Burren Way loopt door het karststeenlandschap het binnenland in. Maar het stuk van de route dat de kustlijn volgt, is wel meteen een van de mooiste wandelroutes langs de volledige Ierse kust. De dramatische Kliffen van Moher zijn een van Ierlands populairste bezienswaardigheden. Wie van dichtbij ziet hoe deze steile kliffen in de Atlantische Oceaan storten, zal dat beeld niet snel vergeten. Geniet van uitzicht op de Aran-eilanden en spot de verschillende vogelsoorten die rond dit natuurgebied hun nest bouwen.

ierse kust de mooiste wandelroutes ierland antrim way giant's causeway

Foto: Hugo Kemmel / Unsplash

Geologische wonderen: Antrim Way

Een aantal van de uniekste landschappen van de Ierse kust zijn te vinden in Noord-Ierland. De Giant’s Causeway staat bekend om de zeshoekige basalten pilaren die hier miljoenen jaren geleden door vulkanische activiteit ontstonden. De Antrim Way volgt een groot deel van de kustlijn van Noord-Ierland. Indrukwekkende kastelen, uitzichten op Schotland en fascinerende rotsformaties liggen op deze route. Wie geen genoeg kan krijgen van deze wandelroute langs de Ierse kust, kan op Rathlin Island nog een paar extra kilometers kustlijn meepakken!

de mooiste wandelroutes ierse kust ierland kerry way

Foto: Simon Haldimann / Unsplash

Bergen en badplaatsen: Kerry Way

De landschappen langs de beroemde Kerry Way zijn afwisselend, maar hebben ook een gemeenschappelijk element: de Atlantische Oceean is nooit ver weg. Het mooiste van de Ierse kust ligt gebundeld in de route rond het schiereiland Iveragh. Bergen, kliffen, strandjes en baaien sieren de kustlijn van deze regio in Zuidwest-Ierland. Hoogtepunten zijn de idyllische badplaats Waterville, het strand van Rossbeigh en de maanvormige baai bij het kleurrijke dorpje Sneem.

de mooiste wandelroutes langs de ierse kust dingle way

Foto: Ian Schneider / Unsplash

Gezelligheid en muziek: Dingle Way

Als dit niet de mooiste wandelroute land de Ierse kust is, dan is het op zijn minst de gezelligste! Het schiereiland Dingle staat bekend om de authentieke Ierse dorpjes met verschillende pubs waar traditionele muziekoptredens plaatsvinden. Behalve een vrolijke kennismaking met de traditionele Ierse cultuur, kunnen bezoekers leren over de geschiedenis van het eiland. Dingle staat vol met archeologische monumenten en historische artefacten.

de mooiste wandelroutes langs de ierse kust sheep's head way bantry bay

Foto: Ben Brooksbank / Westward on Bantry Bay on way to Sheep’s Head / CC BY-SA 2.0

Onontdekte schoonheid: Sheep’s Head Way

Dit is een van de mooiste wandelroutes langs de Ierse kust, maar misschien ook een van de onbekendste. De Sheep’s Head Way is een cirkelvormige wandeling over het langwerpige schiereiland Sheep’s Head. De tocht leidt over gevarieerd terrein, zoals bergachtige heidevelden, rustige plattelandswegen en enkele bospaden. Van bijna elke plek op de route kunnen wandelaars genieten van uitzichten over het water van de Atlantische Oceaan.

Comments

comments