> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Bere Island: onmisbare plaatsen in Ierland
POSTED BY januari 12, 2018

De Beara Way rond het Beara-schiereiland is een van de minder bekende wandelbestemmingen in Ierland. Een van de hoogtepunten langs deze lange afstandswandeling is Bere Island, een dunbevolkt eiland van nog geen 20 vierkante kilometer.

Bere Island is een van de plaatsen in Ierland die een bijzondere historische waarde dragen. Van prehistorische megalithische graven en steencirkels tot een eeuwenlange geschiedenis van militaire activiteit op het eiland – historisch erfgoed is op alle hoeken van het eiland te vinden.

bere island plaatsen in Ierland beara way castletownbere vuurtoren

De bouw van de vuurtoren op het eiland werd in 1965 afgerond. Foto: Sally Meyers / CC BY-SA 4.0

Geschiedenis van Bere Island

De oudste vormen van historisch erfgoed op Bere Island stammen uit de prehistorie. Traditionele Ierse hunebedden en andere megalithische grafmonumenten liggen verspreid over het eiland. De 3 meter hoge staande steen van Gallán en de Ardaragh wedge tomb zijn de belangrijkste archeologische vondsten uit deze tijd. Er zal behoorlijk wat planning vooraf zijn gegaan aan deze monumenten!

Voor de kust van west-Cork ligt Bere Island op een belangrijke strategische locatie. Vanaf de achttiende eeuw zijn er verschillende momenten geweest waarop Franse vloten het gebied betraden. Als reactie bouwden de Britten ronde verdedigingstorens genaamd Martellotorens. Twee van deze torens zijn nog steeds te bezichtigen op Bere Island.

Ook tijdens de Ierse onafhankelijkheidsoorlog speelde het eiland een belangrijke rol: verschillende Ierse onafhankelijkheidsstrijders werden op Bere Island gevangen gezet. Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog hadden de Britten legerbases op het eiland.

Een van de meest iconische bezienswaardigheden op Bere Island is de Ardnakinna vuurtoren. Hoewel de geschiedenis van dit bouwwerk niet zo ver terug gaat – de toren werd afgerond in 1965 – is het een van de onmisbare plaatsen in Ierland voor wandelaars op Bere Island.

bere island plaatsen in Ierland beara way castletownbere veerpont

De veerpont die dagelijks van Castletownbere naar het eiland vaart. Foto: kevin higgins / CC BY-SA 2.0

Bere Island: hoe kom je daar?

De Beara Way is een van de minder bekende wandelingen in Ierland – het zal dus regelmatig voorkomen dat reizigers het gevoel hebben de enige hikers op het pad te zijn. Op Bere Island is dit al helemaal het geval: rustige kustpaden en afgelegen weggetjes dragen bij aan de aantrekkingskracht van Bere Island als wandellocatie.

Maar hoe kom je daar terecht? Hoewel Bere Island aanvoelt als een afgelegen bestemming, ligt het eiland vlakbij het bruisende havenstadje Castletownbere. Vanhier vertrekken dagelijks meerdere veerponten naar Bere Island. De vaartocht duurt slechts zo’n 10 minuten.

Zelf benieuwd geworden naar Bere Island, Castletownbere en de ongerepte Beara Way? Bekijk de overzichtspagina van deze wandelroute voor meer informatie.