10 Schotse woorden die iedereen moet kennen

door augustus 4, 2017

Een vakantie naar Schotland aan het plannen? Wie een beetje Engels kan, zal geen moeite hebben zich verstaanbaar te maken. Wie écht indruk wil maken op de locals, moet op zijn minst een paar Schotse woorden leren.

Waar hebben we het over als we praten over de Schotse taal? Schotland kent drie officiële talen: Engels, Schots-Gaelisch en Schots. Schots-Gaelisch is een Keltische taal die wordt gesproken door zo’n 60.000 mensen in de Schotse Hooglanden. Het Schots is een taal die verwant is aan het Engels, maar met een andere uitspraak en woordenschat.

Aangezien zo’n 1,5 miljoen mensen deze taal spreken, heeft het nut om een aantal Schotse woorden te leren voor een vakantie naar Schotland – en daar helpen wij natuurlijk graag bij! Dit zijn de grappigste, nuttigste en mooiste Schotse woorden om een bezoek aan de Hooglanden extra bijzonder te maken!

schotse woorden schotse taal schots bevvy

Bevvy – (alcoholisch) drankje

Laten we maar beginnen bij een van de belangrijkste woorden in de Schotse taal. Wie naar Schotland gaat, zal op den duur wel ergens een bevvy, een (alcoholisch) drankje, bestellen.

Scran – eten

Bij een drankje hoort natuurlijk ook iets te knabbelen. Dit woord voor eten wordt ook gebruikt in Noord-Ierland, maar is ontstaan in negentiende-eeuws Schotland. Als we het hebben over traditionele Schotse scran, wordt het niet veel authentieker dan haggis, neeps and tatties. Haggis wordt gemaakt van ingewanden van schapen en geserveerd met gepureerde knolrapen (neeps) en aardappelen (tatties).

schotse woorden schotse taal schots ben

De top van Ben Nevis is het hoogste punt van het verenigd Koninkrijk. Foto: martin_vmorris / CC BY-SA 2.0

Ben – berg

Ga jij wandelen in de Schotse Hooglanden? Dan zal je ongetwijfeld vele bens passeren. De hoogste ben in het land is Ben Nevis, een 1.345 meter hoge piek in de Hooglanden. Wie de West Highland Way bewandelt, zal onderweg deze en vele andere Bens tegenkomen.

Benieuwd naar de bens van Schotland? Bekijk de tochten die wij aanbieden langs de West Highland Way.

Coo – koe

Dit is voor Nederlandse sprekers waarschijnlijk wel een van de makkelijkste Schotse woorden om te leren: coo wordt ongeveer uitgesproken als het Nederlandse woord ‘koe’ en heeft bovendien dezelfde betekenis. De beroemdste coo in Schotland is uiteraard de Heilan coo, ofwel: Schotse Hooglander.

Drookit – doorweekt

Jammergenoeg is er altijd een vrij grote kans dat je een keer drookit raakt tijdens een vakantie naar Schotland. Het is dan ook niet meer dan gepast dat de Schotten een eigen woord hebben voor ‘doorweekt’.

schotse woorden schotse taal schots bonnie

Bonnie – mooi

Een wandeling door de Schotse Hooglanden zal veel uitzichten opleveren die bonnie zijn. Dit vrolijke Schotse woord betekent ‘mooi’ – een onmisbare uitdrukking voor wie de prachtige landschappen van Schotland verkent.

schotse woorden schotse taal schots cludgie toilet

Cludgie – toilet

Het is altijd handig om te kunnen vragen waar de dichtstbijzijnde wc is. In de Schotse taal zijn er een aantal woorden voor toilet, zoals bog en shunky, maar cludgie is onze favoriet. Dit woord wordt voornamelijk gebruikt in en rond Glasgow.

Invershnecky – Inverness

Wie de Schotse Hooglanden bezoekt, zou ook een kijkje moeten nemen bij Inverness. Deze onofficiële hoofdstad van de Hooglanden en meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk staat bekend om de rijke geschiedenis, doedelzakken en het grote percentage inwoners dat Schots-Gaelisch spreekt.

Benieuwd naar Invershnecky? Onze wandelroute over de Great Glen Way eindigt in deze sfeervolle stad.

schotse woorden schotse taal schots eedjit

Eedjit – idioot

Als iemand je uitmaakt voor eedjit, dan heb je het Schots misschien niet helemaal correct uitgesproken. Deze veelgebruikte belediging betekent ‘idioot’.

schotse woorden schotse taal schots ik weet het niet

Ah dinnae ken. – Ik weet het niet.

Met slechts tien Schotse woorden in je vocabulaire zal het nog regelmatig voorkomen dat het gesprek met een local vastloopt. In dat geval kan je altijd terugvallen op dit zinnetje Ik weet het niet.

Comments

comments