West Highland Way Hiking Tour Scotland - a waymarker points the way.

Introductie

De West Highland Way is een route van 155 kilometer die loopt van Milngavie, ten noorden van Glasgow, tot Fort William in de Schotse Hooglanden. Dit is een van de officiële 'Great Trails' van Schotland. Het pad biedt adembenemende uitzichten tijdens een hike in het hart van de Hooglanden, en staat bekend als een van de klassieke langeafstandspaden van de wereld. De West Highland Way werd geopend in 1980 als een van de eerste officiële lange afstandspaden in Schotland – het maakt nu deel uit van de Internationale Appalachian Trail.

De route wordt gewoonlijk beschreven en gelopen van zuid naar noord. Het idee hierachter is dat de zuidelijke etappes gemakkelijker zijn en de wandelaars voorbereiden op de zwaardere noordelijke etappes.


Kaart

 

Route

De West Highland Way begint in het centrum van het dorp Milngavie, slechts 25 minuten per trein verwijderd van het centrale station van Glasgow. Van hier loopt het pad via open velden in het platteland, de noordelijke rand van Glasgow achter zich latend. Het pad gaat verder over landweggetjes langs een verlaten spoorlijn, een bos en het idyllische Conic Hill, waarna Balmaha op Loch Lomond bereikt wordt.

Van hier volgt de route de afgezonderde, beboste oostkusten van het meer via Rowardennan en Inversnaid tot aan Iverarnan. Dit is het ruigste en moeilijkste deel van de route: er is geen grote klim, maar vele stijgingen en dalingen die erg vermoeiend kunnen zijn. De weg vervolgt dan noordwaarts naar Tyndrum via Crianlarich.

Ten noorden van Tyndrum bereikt de weg meer afgelegen gebieden en voert het door Glen Orchy en door de verlaten, maar prachtige heidevelden van Rannoch Moor, waarna het afdaalt naar het beroemde Glencoe. Glencoe wordt regelmatig genoemd als een van de spectaculairste en indrukwekkendste plaatsen in Schotland. De nauwe glen (vallei waarin ooit een gletsjer lag) heeft een grimme, dramatische uitstraling en is omringd door ruwe, steile bergen. Van hier klimt de route over de Devil's Staircase en daalt weer tot in Kinlochleven.

De laatste etappe loopt rond de Mamore Mountains op een oude militaire weg en daalt naar Glen Nevis, waarna het pad Fort William bereikt. De weg loopt vervolgens langs de voet van Ben Nevis – veel wandelaars bestempelen hun prestatie met het klimmen van de hoogste berg in Groot-Britannië.


Terreinoverzicht

Het terrein op de route van de West Highland Way is divers en bevat vlakke uitgestrekte bospaden, kronkelende weggetjes door heidevelden, wegen op hellingen, golvende paden tussen bomen en veldwegen. De route maakt gebruikt van een historische communicatieroutes, zoals militaire wegen, in verval geraakte spoorlijnen en boerenwegen.

Het pad vermijdt de hoge toppen en is geschikt voor wandelaars van de meeste niveaus. Een van de moeilijkste delen is het stuk over de oostelijke kust van Loch Lomond; een aantal andere delen zijn erg open en winderig. De totale stijging over de gehele route is ongeveer 3.900 meter, en er zijn een aantal aanhoudende en vrij steile klimmen, vooral bij Glencoe. Het hoogste punt onderweg is de Devil's Staircase op 550 meter.

Door het grote aantal wandelaars zijn sommige delen van het pad ernstig geërodeerd. Er wordt echter stelselmatig hard gewerkt om het pad te behouden. Het pad voert door een verscheidenheid aan bossen, sommige natuurlijk en andere kunstmatig in het leven geroepen. Sinds de beschermde status was vastgesteld op de Rio Biodiversity World Summit in 1992, worden de bossen langs de route goed beschermd.


Hoogteprofiel (Klik om te vergroten)

West Highland Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Milngavie – Drymen: Goede looppaden, wegen en sporen, voornamelijk plat en laag liggend; sommige delen over asfalt.

Drymen – Rowardennan: Voornamelijk goede paden met één uitdagende klim. De prachtige etappe langs het meer Loch Lomond is kronkelend en golvend.

Rowardennan – Inverarnan: Een uitdagende en afgezonderde wandeling op een pad langs Loch Lomond, af en toe lastig vanwege de vele stijgingen en dalingen. Het bevat een aantal uitdagende delen, maar biedt uitmuntende uitzichten.

Inverarnan – Tyndrum: Over het algemeen goede wegen en grindpaden met een geleidelijke klim naar de Hooglanden.

Tyndrum – Inveroran: Duidelijke, goed afgevoerde wegen en grindpaden; een aantal matige stijgingen en dalingen.

Inveroran – Kingshouse: Een tocht langs mooie, afgelegen en open heidevelden, wat lastig kan zijn in slechte weersomstandigheden. De route loopt over de veehoudersweg tussen Bridge of Orchy en Inveroran met grote panoramische uitzichten en weinig tekenen van beschaving.

Kingshouse – Kinlochleven: Nog een afgezonderde wandeling met regelmatige ruwe stukken en één steile klim, gevolgd bij een lange afdaling tot Kinlochleven.

Kinlochleven – Fort William: Beginnend met een steile klim uit Kinlochleven, volgt de route de contouren van een vallei die blootgesteld ligt aan de elementen. Daarna volgt bedekking door bossen buiten Fort William.

West Highland Way Fotogallerij