Speyside Way Hiking Tour: Taken near the Glenlivet Whisky Distillery by Richard Grafen.

Introductie

De Speyside Way is een van de 'Great Trails' van Schotland en loopt 116 kilometer van Buckie aan de kust van de Moray Firth in zuidwestelijke richting naar Aviemore en Kincraig aan de rand van het Cairngorm gebergte.

Voor een groot deel van de route volgt het pad de vallei van de rivier de Spey en lppt het door het hart van de Speyside Whisky-regio. Dit gebied heeft de grootste concentratie whisky-distilleerderijen in Schotland en de whisky's geproduceerd in de meer dan 30 distilleerderijen zijn enkele van de meest beroemde in de wereld, zoals Glenfiddich, The Glenlivet en The Macallan.

Het eerste deel van de route, van Spey Bay naar Ballindalloch, werd in 1981 geopend. Dit is in de loop der jaren uitgebreid met een aantal extra routeopties, zoals een luswandeling naar Dufftown, de thuisbasis van Glenfiddich en een uitloper van Ballindaloch naar Tomintoul, die langs de distilleerderij van Glenlivet loopt. De route wordt momenteel verlengd langs Aviemore en Kincraig naar de Ruthven Barracks nabij Kingussie.

Het goed gemarkeerde parcours biedt voor het grootste gedeelte eenvoudig en vlak lopen, vaak op voormalige spoorlijnen, een oude militaire weg en op bospaden. Naast de vele distilleerderijen langs de route is er ook veel natuur en dieren in het wild en de route loopt door dennen en berkenbossen, over heidevelden en langs rivierpaden.


Kaart (met distilleerderijen als kleine 'stills', locaties met 'golden stills' bieden bezoekersfaciliteiten)


Route

De Speyside Way Whisky Trail begint in Buckie aan de coast van de Moray Firth, een grote min of meer driehoekige inham (of firth) ten noordwesten van Inverness. Het pad volgt de kust tot aan de monding van de rivier de Spey by Spey Bay. Hier draait de route naar het zuiden en volgt dan de loop van de rivier naar het stadje Fochabers en verder langs Rothers, gelegen aan de overkant van de rivier, richting Craigellachie. Rothers is de thuisbasis van een aantal bekende distilleerderijen zoals Glen Grant, en de beroemde Macallan-distilleerderij bevindt zich in de buurt van Criagellachie.

In Craigellachie brengen veel wandelaars een bezoek aan de fascinerende Speyside Cooperage, waar whiskyvaten worden gemaakt en op traditionele wijze gerepareerd door hoog-opgeleide kuipers, voordat ze een omweg maken op de Dufftown-lus, die de Glenfiddich-distilleerderij en het Balvenie-kasteel passeert. De Speyside Way gaat dan verder langs de Spey voorbij Aberlour, de thuisbasis van de beroemde zandkoekjes van Walkers, richting Ballindaloch.

Hier zullen vele wandelaars nog een omweg maken die een hoger gelegen gebied kruist vanaf Tomintoul richting Glenlivet, met zijn distilleerderij, en terug naar Ballindaloch. Na Ballindaloch volgt het pad opnieuw de rivier de Spey op weg naar Grantown-on-Spey, waar de route de Strathspey, of de brede vallei van de Spey, binnenkomt. Vanuit Grantown verlaat de route een tijdje de rivier Spey en passeert door Nethy Bridge en in de buurt van Loch Garten, met het het Osprey Visitor Centre. Vanaf Boat of Garten volgt het pad de sporen van de Strathspey-stoomtrein naar Aviemore en ziet u misschien stoomtreinen passeren.

Aviemore is al jaren het eindpunt (of startpunt) van de Speyside Way Whisky Trail. Het ligt aan de rand van het Cairngorm-gebergte, dat deel uitmaakt van het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. De stad is beroemd om buitensporten en staat bekend als de wintersporthoofdstad van Schotland. De route wordt momenteel verlengd langs Aviemore naar Kincraig en verder langs Loch Insh naar de Ruthven-Barracks nabij Kingussie. Bij ons vorige bezoek aan het begin van 2019 was dit werk echter nog niet voltooid.

Terrein Overzicht

Voor een groot deel van de route volgt de Speyside Way Whisky Trail vrij vlakke en goed onderhouden wandelpaden en tracks. Ze rennen vaak langs de rivier en op voormalige spoorlijnen en passeren bossen en heidevelden met overal een mooi padoppervlak.

Terwijl de route langzaam stijgt van de monding van de Spey richting Aviemore, is de klim over het algemeen traag en zacht. De hoofdroute blijft in de vallei van de Spey en kijkt grotendeels op naar de heuvels en bergen in plaats van erover te wandelen. De uitzonderingen zijn de Dufftown Loop en de Tomintoul Spur die meer golvend zijn en hoger en op sommige plaatsen meer blootgestelde grond kruisen. Maar ook hier zijn de paden goed en zijn de beklimmingen kort en niet moeilijk.

De totale klim over de hele route is ongeveer 2.400 meter en er zijn bijna geen aanhoudende of steile beklimmingen. Het hoogste punt op de Speyside Way is Carn Daimh met 570 m boven de zeespiegel. Het ligt tussen Tomintoul en Glenlivet, op het wildste en meest spectaculaire deel van het parcours.


Hoogte Profiel (Hoofdroute, exclusief, de Dufftown Loop and Tomintoul Spur)

Speyside Way Whisky Trail Hoogteprofiel

Terrein in Etppes

Buckie tot Fochabers: Zachte, goed onderhouden paden langs met gras begroeide paden en bospaden, met een kort stukje weg door Portgordon. In de eerste instantie langs de Noordzee, dan landinwaarts draaien, naast de snelstromende rivier de Spey.

Fochabers tot Craigellachie: Wegen, bosweggetjes en paden. Redelijke hoeveelheid op en neer, enigszins modderig op plaatsen. Lange stukken asfalt lopen.

Dufftown-Loop: De eerste helft tot Dufftown biedt gemakkelijk wandelen langs een oude spoorlijn, gevolgd door een ruiger pad van Dufftown naar Aberlour. Een steile maar korte klim.

Craigellachie tot Ballindalloch: Vlak terrein naast de rivier de Spey op paden en sporen langs de lijn van de oude Speyside Railway.

Tomintoul Spur: Duidelijk gedefinieerde paden en sporen over prachtige, maar blootgestelde, berghellingen en heidevelden. Een zachte klim naar het hoogste punt van het pad bij Carn Daimh en een gematigde klim naar de heuvel van Deskie tussen Glenlivet en Ballindaloch. Kan op sommige plaatsen enigszins modderig zijn.

Ballindalloch tot Grantown-on-Spey: Glooiende heuvels en bospaden afgewisseld met secties langs de oude spoorlijn.

Grantown-on-Spey tot Aviemore: Aangenaam wandelen voornamelijk langs de oude spoorlijn maar ook op rustige bospaadjes en heideweggetjes.

 

speyside way whisky trail gallery

tree_at_falls_of_acharn-images_rob_roy_way.jpg