Taking a break from the Great Glen Way hiking trail on the shores of Loch Ness, Scotland

Introductie

De Great Glen Way, geopend in 2002, is een van de officiële 'Great Trails' van Schotland. Het loopt – over een lengte van 127 kilometer – van Fort William aan de westkust tot Inverness aan de oostkust, dwars door de Schotse Hooglanden. Het pad wordt gewoonlijk gelopen van west naar oost om de sterk aanwezige wind in de rug te hebben. Het volgt de geologische breuk van de Great Glen en bevat een aantal van Schotlands spectaculairste en sfeervolste uitzichten. De Great Glen Way loopt langs de volledige lengten van Loch Linnhe, Loch Oich en de bossen boven Loch Ness (een goed uitkijkpunt om te proberen het Monster van Loch Ness te bespeuren!), en eveneens langs het jaagpad van het Caledonisch Kanaal.

Op het Caledonisch Kanaal, even buiten Fort William, kom je langs de 'Trap van Neptunus', een trapsluis van acht sluizen die vernoemd zijn naar de Romeinse watergod. Het is de langste trapsluis van het Verenigd Koninkrijk. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis krijgt de kans om de leren over de Jakobieten, Loch Ness en het kasteel Urquhart, een perfect voorbeeld van een middeleeuwse citadel, dat een bloedige geschiedenis kent.


Kaart

 

Route

De wandeling begint aan het rand van Loch Linnhe in Fort William, een zeearm die uitkomt in de Atlantische Oceaan. Voor het grootste deel volgt het langs het Caledonisch Kanaal, de waterweg die uitkomt in Loch Lochy bij Gairlochy, ten noordoost van Fort William. Voorbij Loch Lochy wandel je door Laggan, waarna je aankomt bij Loch Oich. Daarvoorbij leidt het kanaalpad naar Fort Augustus, ten zuidwesten van Loch Ness.

De route volgt de noordelijke kustlijn van Loch Ness naar Ivermoriston, en verder naar Drumnadrochit. Daar verlaat het pad de kust van Loch Ness en vervolgt richting het westen, via heiden en boerenland, voordat ze het Caledonisch Kanaal en rivier Ness oversteekt. Hier gaat de wandeling de stad Inverness binnen, vanwaar het kanaal en de rivier nog zo'n 3 kilometer doorlopen tot ze de zee bereiken bij de zeearm Moray Firth.


Terreinoverzicht

Een groot deel van de route volgt bospaden en wegen, en voor een groot deel de goed onderhouden jaagpaden van het Caledonisch Kanaal. De nieuwe hoge route-opties (van Fort Augustus tot Invermoriston, en Invermoriston tot Drumnadrochit) bieden een uitdagendere wandeltocht met meer klimmen en een ruwer terrein. Het hoge heidelandschap rond Blackfold, tussen Drumnadrochit en Inverness, biedt weinig bescherming bij slecht weer.

De totale stijging over de route is ongeveer 2.600 meter, en er zijn weinig aanhoudende of steile stukken. Het hoogste punt ligt 422 meter boven de zeespiegel, op de hellingen van Creag Dhearg, net boven Alltsigh.


Hoogteprofiel (Klik om te vergroten)

Great Glen Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Fort William – Gairlochy: Stille wegen en paden buiten Fort William. Daarna een goed onderhouden jaagpad langs het kanaal tot aan Gairlochy.

Gairlochy – Laggan/Invergarry: Begint op een kleine weg en loopt over in bospaden. Aan het einde van dit deel is een nauw pad door Laggan dat af en toe modderig kan zijn.

Laggan – Fort Augustus: Een stijgend traject langs een oude spoorlijn, vervolgd door graspaden langs Loch Oich, die soms modderig kunnen zijn. Eindigt met een makkelijke wandeling over een jaagpad dat naar Fort Augustus leidt.

Invergarry – Fort Augustus: Een steile klim vanuit Invergarry. Begint met bospaden en daarna een jaagpad vanaf de Bridge of Oich.

Fort Augustus – Invermoriston

(Hoge Route): Een aaneenschakeling van paden en kleine weggetjes; een aantal steile stijgingen en dalingen. De weg kan soms over nauwe grasweggetjes lopen, maar het merendeel bestaat uit goed onderhouden bospaden.

(Lage Route): Bospaden en wegen met een aantal korte, steile hellingen.

Invermoriston – Drumnadrochit

(Hoge Route): Een aaneenschakeling van paden en kleine weggetjes; een aantal steile stijgingen en dalingen. De weg gaat over het algemeen over goed onderhouden bospaden en kleine wegen, maar op sommige delen is het pad nauw en leidt het over gras en stenen.

(Lage Route): Als start een steile klim, daarna glooiende heuvels met bospaden en heidewegen.

Drumnadrochit – Blackfold: Een combinatie van verschillende landschappen, van bospaden tot kleine wegen en heidepaden. Er is wat hoogteverschil, maar niet in de mate van de twee voorgaande etappes. Het hoge heideland op weg naar Blackfold kan ruw en winderig zijn.

Blackfold – Drumnadrochit: Begint met een wandeling op kleine wegen, gevolgd door bos- en heidepaden. Afdaling naar Drumnadrochit. Het hoge heideland vanaf Blackfold kan ruw en winderig zijn.

Blackfold – Inverness: Bospaden en -wegen; daarna goed bewandelbare paden door parken en groene stadsdelen.

Great Glen Way Fotogallerij