door november 24, 2016

De Schotse Hooglanden staan bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar wat zijn nou écht de mooiste plekken in Schotland? Kiezen tussen de gletsjermeren, bergketens, eilanden en kustlijnen blijft moeilijk, maar we hebben een poging gewaagd. Van de ruige Hooglanden tot het zuidelijkste puntje van het land, en van afgelegen stranden tot prachtige stadscentra – dit zijn wat ons betreft de top 10 bezienswaardigheden Schotland. 

1. Glen Coe

De Schotse Hooglanden kunnen uiteraard niet ontbreken bij de mooiste plekken in Schotland. Van alle prachtige panorama’s in de Schotse Hooglanden, staat Glen Coe toch bekend als het mooiste en meest romantische. Reizigers worden aangetrokken door het turbulente verleden van deze vulkanische gletsjervallei en de unieke bergtoppen van de Drie Gezusters. Beklim de Devil’s Staircase op de West Highland Way voor een onvergetelijk uitzicht over Glen Coe, een typisch Schots landschap.

2. The Kelpies

De Schotse natuur heeft goed haar best gedaan om het land van schoonheid te voorzien, maar ook een aantal menselijke creaties verdienen een plekje op de lijst. Deze bijzondere sculpturen in Falkirk vormen een indrukwekkende bezienswaardigheid tussen Glasgow en Edinburg in. De twee paardenhoofden, elk zo’n 30 meter hoog, worden ’s nachts in verschillende kleuren opgelicht.

 

Top 10 bezienswaardigheden Schotland achmelvich beach

Het afgelegen strand in Achmelvich Bay. Foto: Lucy Chapman / CC BY-ND 2.0

3. Achmelvich Beach

Weinig mensen denken bij een strandvakantie aan Schotland, maar vergis je niet: ook hier zijn droomstranden te vinden! Oké, zet eerst het idee van palmbomen en warm azuurblauw water even uit je hoofd. Het strand bij Achmelvich is geen tropisch bounty-strand met koraalriffen, maar behoort desalniettemin tot de mooiste plekken in Schotland. Schoon zand en helder zeewater worden afgebakend door groen begroeide rotsen: een sprookjesachtige bestemming verborgen in de Schotse Hooglanden.

4. Orkney-eilanden

Niet alleen de Schotse natuur maakt deze eilandengroep een van de mooiste plekken in Schotland; ook de archeologische vondsten dragen bij aan de schoonheid van de Orkneys. Op deze eilanden zijn prehistorische steencirkels gevonden die te vergelijken zijn met Stonehenge. Het verschil: de vondsten op de Orkney-eilanden zijn ouder én uitgebreider dan de hunebedden in Zuid-Engeland. Een Neolithisch dorp, meerdere steencirkels en een zeven meter hoge grafheuvel maken deel uit van de opgravingen op deze plek.

5. Edinburgh’s binnenstad

Elke Europese hoofdstad heeft een boeiende geschiedenis en een verzameling bijzondere bouwwerken, maar de Schotse hoofdstad is wel heel bijzonder. De pracht van Edinburgh schuilt in het goed bewaard gebleven middeleeuwse stratenplan, het magnifieke kasteel in het centrum en de karakteristieke architectuur in New Town. Vergis je niet: de gebouwen in ‘New Town’ stammen uit de achttiende eeuw! Verken de sfeervolle hoofdstad aan het begin of einde van een van onze wandeltochten door Schotland.

6. Mull of Galloway

De Schotse Hooglanden domineren noord-Schotland, maar ook het zuidelijkste puntje van het land is een bezoek waard. Het natuurgebied rond de Mull of Galloway heeft geen dramatische bergtoppen of gletsjermeren, maar pronkt met een aantal unieke kenmerken. Geniet in dit onaangetaste stuk natuur van een geweldig gelegen vuurtoren, ongerepte kliffen, een unieke verzameling wilde dieren en planten, en bij goed weer zelfs uitzicht op Noord-Ierland en het eiland Man.

7. Isle of Skye

Dit eiland kan onmogelijk ontbreken uit de top 10 bezienswaardigheden Schotland. Het Isle of Skye is een droombestemming voor natuurliefhebbers vanwege de gevarieerde landschappen omringd door een ruige kustlijn. Bizarre rotsformaties, verborgen watervallen en machtige bergen liggen te wachten in dit stuk ongerept Schotland. Het eiland is ideaal voor wandelaars, vogelspotters, rustzoekers, geschiedenisfans en eigenlijk iedereen die kan genieten van een adembenemend uitzicht.

8. Glenfinnan-viaduct

Deze Schotse bestemming werd populair via het witte doek. Het Glenfinnan-viaduct speelde een belangrijke rol in Harry Potter, omdat hier de ‘Zweinsteinexpres’ overheen rijdt. De stoom spuwende schooltrein uit de boeken- en filmreeks bestaat echt en rijdt nog altijd over deze route. Zelf een rit maken? De West Highland Way eindigt bij Fort William. Neem van hier de stoomtrein naar Mallaig voor een betoverend uitzicht over Loch Shiel vanaf het iconische viaduct!

9. Grot van Fingal

Op het onbewoonde eiland Staffa is het resultaat van een bizar fenomeen in de Schotse natuur te zien. Basalten pilaren van afgekoeld lava versieren het eiland. De perfecte zeshoekige pilaren lijken door mensen uitgehouwen, maar zijn volledig natuurlijk tot stand gekomen. Ook de grot van Fingal is versierd met deze biologische architectuur. Het ‘plafond’ is gebogen, waardoor de grot lijkt op een soort mystieke kathedraal, gebouwd door de tijd.

Top 10 bezienswaardigheden Schotland scott's view

Scott’s View in het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Foto: John Dill / CC BY 2.0

10. Scott’s View

In het grensgebied tussen Schotland en Engeland ligt Scott’s View. Naar verluidt was dit het favoriete plekje van Sir Walter Scott, die hier vlakbij woonde. De dichter zou hier inspiratie hebben opgedaan, genietend van een rustgevend uitzicht over een Schots landschap rond de rivier Tweed. Waar of niet waar, de plek verdient het laatste plekje in de top 10 bezienswaardigheden Schotland.

Comments

comments