Wandelen in Connemara in het westen van Ierland

Introductie

Onze wandeltochten in het westen van Ierland/Connemara volgen lokale wegen en sporen op Inis Mór, het grootste van de Araneilanden, en ook het meest zuidelijke deel van het officiële Western Way-wandelpad. Dit pad, van Oughterard in graafschap Galwau tot Westport in graafschap Mayo, is voor wandelaars een perfecte ontmoeting met de prachtige en dramatische wildernis van Connemara.

De term 'Connemara' wordt regelmatig gebruikt voor het deel van graafschap Galway dat ten westen van het meer Lough Corrib ligt. Het wordt ook gebruikt voor het beschrijven van de Gaeltacht (Ierssprekende gebieden). Zelfs vandaag de dag kent Connemara een levendige Ierssprekende gemeenschap – de grootste in Ierland – en is het de thuisbasis voor de Ierstalige televisiezender. Het gebied beschikt over een rijk erfgoed aan volkstradities, zoals sean-nos (of 'oude stijl') zang, dans en zeilvaart.


Kaart

 

Route

Onze langere reisschema's beginnen op het Ierssprekende eiland Inis Mór (Araneilanden) met een ruige kust, blaasgaten, klippen en een diepgaande geschiedenis. Het deel over het vasteland volgt vervolgens het Western Way-pad. Het start in het beroemde vissersstadje Oughterard aan de kusten van Lough Corrib, en vandaar volgt de route de westelijke zijde van Lough Corrib, het op een na grootste meer in Ierland.

De route gaat dan naar het noordwesten in een wildernis van bossen, bergen en moerasland, om bij Maam Valley weer terug te komen bij beschaving. Vanaf Maam Valley steekt de weg de ruige Maumturkbergen over via een pas. Afdalend in de prachtige Inagh Valley vervolgt de route door de Twelve Bens en de Maumturks, waarna de kusten van Killary Harbour en het pittoreske dorpje Leenane bereikt worden.

Na Leenane verlaat het spoor graafschap Galway en betreedt het een ruw landschap van berg, moeras en meren in graafschap Mayo. Onderweg is regelmatig uitzicht op de heilige berg Croagh Patrick en over de vele eilanden in Clew Bay, tot het pad eindigt in de bruisende stad Westport.


Terreinoverzicht

Het terrein bestaat uit stille wegen, moeraspaden, open heideland, bossporen en bergpaden. Sommige delen van de route kunnen zo nu en dan nogal nat en drassig zijn – met name na regenachtige perioden, wanneer er in korte tijd veel water van de bergen afstroomt.

De opgetelde stijging over de volledige vastelandsroute is ongeveer 2.000 meter; er zijn vrijwel geen significante klimmen, met uitzondering van Maum Ean Pass en de Sheefry Hills. Sommige delen van de Western Way volgens stille B-wegen, maar het percentage van wandelingen over de weg hangt af van het gekozen reisschema.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Inis Mór

Inishmore Elevation Profile

Oughterard tot Westport (exclusief het Killary Harbour Famine Trail)

Western Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Inis Mór - De westzijde: Stille landwegen en paden vanaf Kilronan, daarna een ruiger terrein langs een klif.

Inis Mór - De oostzijde: Eilandwegen en -paden. Droog, rotsachtig terrein langs een kustlijn.

Oughterard – Maam: Stille landwegen langs Lough Corrib. Bospaden gevolgd door een promenade over een moeras.

Maam – Leenane: Steil, blootgesteld pad naar een bergpas; daarna langs bergpaden en verlaten landwegen.

Leenane – Drummin: Met gras begroeide rivierbedding om te beginnen, dan bospaden en stille landwegen. Een optionele extra route doorkruist een bergpas en leidt door ruig en soms moerassig terrein.

Drummin – Westport: Een mix van stille wegen, ruig moerasland en bospaden. Volg een verwaarloosde spoorlijn tot aan Westport.

West of Ireland trail gallery