Wandelvakanties op het Sheep's Head schiereiland in Ierland

Introductie

De Sheep's Head Way is 93 kilometer (58 mijl) lang en behoort tot de National Waymarked Trails van Ierland, officieel bewegwijzerde midden-/langeafstandsroutes. De rondreis omcirkelt het schiereiland Sheep's Head in het westen van Cork. Sheep's Head is een vredig, onbedorven schiereiland, dat volgens velen de mooiste landschappen van heel Ierland bevat. Door de nabijheid van de Golfstroom heeft dit gebied mogelijk ook het mildste klimaat van Ierland – narcissen zijn vaak al in januari te zien! De nauwe vorm van het schiereiland zorgt ervoor dat je nooit ver verwijderd bent van de schitterende Atlantische Oceaan.

De resten van een oude kopermijn, een blaasgat, staande stenen, hoge kliffen, een Napoleontische seintoren en oude kerken behoren tot de vele attracties die onderweg kunnen worden ontdekt. Geduld wordt mogelijk beloond met het spotten van dolfijnen en walvissen vanaf de westelijkste punt van de kaap. Hier vind je ook de vuurtoren van Sheep's Head.

De route won een Waterford Crystal Walker Award en werd uitgeroepen tot beste wandeling in Ierland door het tijdschrift Country Walking.


Kaart

 

Route

De wilde, cirkelvormige wandelroute begint in het stadje Bantry in graafschap Cork, en loopt uit langs de eenzame noordkust van het schiereiland. Onderweg biedt het ongelofelijke uitzichten over de Atlantische Oceaan vanaf de ruige bergrand waarlangs de route loopt. Het pad komt aan bij de idyllische vuurtoren bij 'Sheep's Head', aan het uiterste puntje van het schiereiland, en buigt dan terug via het zuidelijke deel van het schiereiland.

Het zuidelijke deel van het pad leidt door de dorpjes Kilcrohane en Durrus, door grasheuvels, bergpaden en kustwegen. Vanaf Durrus gaat de route het binnenland in, waarna weer teruggekeerd wordt naar het noorden om opnieuw Bantry te bereiken.


Terreinoverzicht

Het terrein is erg gevarieerd en bevat oude boreens (een Iers-Gaelisch woord dat letterlijk vertaalt naar 'kleine weg'), open heidevelden met gras en planten, landweggetjes, stille plattelandswegen en een paar kleine delen over bospaden. Ongeveer 28 kilometer – 31% van de Sheep's Head Way – volgt B-wegen, maar dit hangt af van het gekozen reisschema.

De route heeft niet veel steile klimmen, maar wel een aantal aanhoudende stijgingen. De opgetelde stijging over de volledige route is ongeveer 2.200 meter. Het hoogste punt ligt slechts 300 meter boven zeeniveau bij Derrylahard, vlakbij Glanlough en ten oosten van Durrus.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Sheep's Head Way Hoogteprofiel

Terrein in Etappes

Bantry – Glanlough: Stille plattelandswegen vanuit Bantry, gevolgd door een lange, vrij steile klim over ruig terrein langs een bergkam, waarna de afdaling wordt ingezet tot Glanlough/Gerahies.

Glanlough – Finn McCool’s Seat: Eerst een steile klim op ruw bergterrein. Natte ondergrond op een aantal plaatsen en weinig bescherming tegen de weersomstandigheden.

Finn McCool’s Seat – Tooreen: Een mix van rustige kustpaden en ruiger berggebied. Op sommige plaatsen een natte ondergrond.

Tooreen – Kilcrohane: Een mengeling van stille wegen, ruig bergterrein en met gras bergroeide heuvels.

Kilcrohane – Durrus: Een mix van stille wegen, kustpaden en oude bergsporen. Een moerassig stuk vlak voor Durrus.

Durrus – Bantry: Voornamelijk langs stille landwegen met een aantal stijgingen en dalingen. Zo nu en dan langs bos- en bergsporen.

Sheep's Head Way Fotogallerij