Wandelen op het eiland Dursey langs de Beara Way in Ierland

Introductie

De Beara Way is een 152 kilometer (95 mijl) lange rondreis langs het Beara-schiereiland, die begint en eindigt in Glengarriff, graafschap Cork. De route leidt door prachtig ruige berg- en kustgebieden in graafschappen Kerry en Cork. Met extra wandelingen langs de Beara Way (zoals op de eilanden Bere Island en Dursey Island) komt de totale lengte te liggen op meer dan 200 kilometer.

Het Beara-schiereiland is een 48 kilometer lange bergachtige strook land, die zich uitstrekt in de Atlantische Oceaan. De nogal afgelegen ligging maakt het misschien wel een van de ongereptste delen van zuidwest-Ierland. Net als de noordelijkere Kerry Way, is het een magische wereld van bergen en meren, omringd door een pittoreske kustlijn. De route leidt regelmatig langs grandioos archeologische overblijfselen van prehistorische bewoners, in de vorm van staande stenen of grafmonumenten.

Er liggen ook vele lieflijke steden en dorpjes langs het pad, zoals Glengarriff, Castletownbere, Kenmare, Allihies en Eyeries. Een cirkel van de route gaat ook naar Bere Island en (via een spannende rit met Ierlands enige kabelbaan) naar het dunbevolkte Dursey Island.


Kaart

 

Route

De Beara Way wordt gewoonlijk met de klok mee gelopen, beginnend vanuit Glengarriff en dan over bospaden en bergweggetjes richting het zuidwesten naar Adrigole en Castletownbere. Van Castletownbere wordt een veerpont genomen naar Bere Island, waar een idyllisch kustpad rond het kleine eiland loopt.

Het pad vervolgt van Castletownbere naar het kleurrijke dorp Allihies, waar de weg splitst. Het pad dat naar het zuiden loopt komt uit bij Dursey Sound – vanhier kan een kabelbaan genomen worden naar Dursey Island, waar een schilderachtige bergwandeling wacht. Het pad dat van Allihies naar het noordoosten voert, brengt je naar Eyeries en Ardgroom, nog twee kleurrijke en pittoreske dorpen.

Van Ardgroom gaat het pad verder door Lauragh en naar Kenmare, langs een mengeling van bergpaden en verlaten weggetjes. Kenmare is een populaire, bruisende toeristenstad, waar het noordelijkste puntje van de Beara Way kruist met het zuidelijke deel van de Kerry Way. Vanaf Kenmare vervolgt de route richting het zuiden met twee mogelijkheden om via Bunane de ring weer rond te maken in Glengarriff.


Terreinoverzicht

De wandelroute volgt bospaden, mijnwerkerssporen, bergwegen, moeraspaden, klifroutes, sporen door open heidevelden en stille asfaltwegen. Delen van het pad kunnen modderig zijn na regenachtige periodes en een aantal van de bergpaden zijn ruig en afgelegen.

De totale stijging is ongeveer 5.000 meter over de gehele route, inclusief een aantal steile, maar korte klimmen. De enige lange stijging is het stuk door de bergen tussen Glengarriff en Adrigole, waar het pad haar hoogste punt bereikt van 560 meter.


Hoogteprofiel (exclusief Bere Island en Dursey Island)

Beara Way Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Terrein in Etappes

Terrein in Etappes

Glengarriff – Adrigole: Een stil bospad dat een bergvallei binnengaat, gevolgd door een steile klim langs een bergrand op een moerassig spoor, waarna de route afdaalt richting Adrigole.

Adrigole – Castletownbere: Ruig bergterrein langs afgelegen bergpaden en -sporen. Als het nat is, kan het hier glad zijn.

Bere Island: Kustsporen en afgelegen paden op het westelijke deel richting de vuurtoren. Stille eilandweggetjes aan de oostkant.

Castletownbere – Allihies: Wandeling over een weg vanuit Castletownbere, daarna een stil bergpad over de heuvels.

Allihies – Dursey Sound: Kustpad dat uitkijkt op de Atlantische Oceaan tot aan Dursey Sound.

Dursey Island: Blootgesteld berggebied op de wandeling tot het westelijke uiteinde. Terugweg langs een amper gebruikt eilandweggetje.

Allihies – Eyeries: Klimmend bergspoor vanuit Allihies, dan een moerassig pad over de helling van de heuvel, waarna de route afdaalt richting Eyeries.

Eyeries – Lauragh: Eerst een vlak kustpad, dan een lange wandeling over een weg, waarna de route door ruig, soms moerassig terrein voert.

Lauragh – Kenmare: Wandeling over een weg, gevolgd door meer ongerept, bergachtig terrein. Twee steile klimmen.

Kenmare – Glengarriff: Wandeling over de weg van Kenmare tot Bunane. Bergspoor van Bunane naar Glengarriff met adembenemende uitzichten over Bantry Bay.

Beara Way Fotogallerij