Wheal Coates op het South West Coast Path - Wandelvakanties in engeland

Introductie

Het South West Coast Path is een officiële langeafstandsroute en is het langste gemarkeerde langeafstands-voetpad in Engeland en Wales. Het strekt zich uit over 1.014 km (630 mijl) van Minehead in Somerset, langs de kusten van Devon en Cornwall, tot Poole Harbour in Dorset.

Het pad werd oorspronkelijk gecreëerd door de kustwacht, die het zuidwestelijke gedeelte van het schiereiland patrouilleerde op zoek naar smokkelaars. Tijdens hun wandeling van vuurtoren naar vuurtoren moesten de kustwachters kunnen neerkijken in elke kleine baai en inham. Daarom loopt het pad dicht langs de kust en biedt het uitstekende uitzichten en mogelijkheden om het landschap en de natuur te observeren.

Tegenwoordig is het South West Coast Path omgetoverd tot een recreatief wandelpad dat al twee keer is uitgeroepen tot "de beste wandelroute van Groot-Brittannië" en regelmatig op de lijsten van 's werelds beste wandelingen staat. De route loopt langs kleine vissersdorpjes, rotsachtige landtongen, drukke badplaatsen, beboste estuaria en gouden stranden overspoeld door de Atlantische branding. Het gebied is rijk aan flora en fauna, en biedt vaak mogelijkheden om zeevogels, wilde bloemen, dolfijnen, zeehonden en zelfs walvissen te zien.

Onze wandeltochten richten zich op het 173 km lange centrale deel van het South West Coast Path in het zuidwesten van Cornwall, tussen Padstow en Penzance. Dit deel van het parcours staat ook bekend als het 'Cornwall Coast Path' en biedt enkele van de allerbeste kustwandelingen in Europa.

Langs het pad wandelen is een van de beste manieren om te ontdekken wat Cornwall, een land van mythe en legende, zo uniek en speciaal maakt. Bovendien worden wandelaars vaak herinnerd aan het industriële verleden van de regio in de vorm van steenwinning, mijnbouw, kalk verbranding, visserij en scheepsbouw. Als erkenning van eeuwen van tin- en koper mijnbouw, zijn zes gebieden grenzend aan het South West Coast Path nu onderdeel van de ‘Cornish Mining World Heritage Site’.


Kaart

 

Route

Beginnend in Padstow, een charmante vissershaven omringd door schitterende zandstranden gelegen aan het begin van de Camel River, volgt de route de oevers van de Camel Estuary. Kronkelend door kleine baaien daalt het pad vervolgens af naar de baai van Porthcothan, passeert het de grote overblijfselen van een heuvelfort uit de IJzertijd in Trevelgue Head en gaat door naar Newquay, de bruisende surfhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

Inhammen en landtongen leiden naar Perranporth Beach. Vanaf daar bestippelen de overblijfselen van tinmijnen vaak het landschap. Het pad loopt over kliffen langs Porthtowan naar de haven in Portreath. Het pad klimt nu langzaam een ​​paar kilometer omhoog voordat het weer afdaalt naar 'Hell's Mouth', een spectaculaire bres in de kliffen.

Let op voor zeehonden en andere wilde dieren terwijl het pad de vuurtoren bij Godrevy Point passeert. Een lange strandwandeling leidt naar de drukke haven van Hayle. Zandduinen en meer stranden verbinden deze haven met de prachtige badplaats St Ives, ooit de belangrijkste vissershaven van Cornwall.

Verderop passeert de route de 'Carracks', beruchte schipbreukelende rotsen, alvorens verder langs de kust te lopen, langs baaien en oude tinmijnen. Na Pendeen Watch vuurtoren bezoekt het pad Cape Cornwall en rafelt een beetje landinwaarts voorbij het dorpje St. Just. Vervolgens loopt het pad nogmaals dicht langs de kust, op weg naar het mooie vissersdorpje Sennan Cove.

Vlakbij is het beroemde Land's End, waar de Atlantische Oceaan onophoudelijk tegen monumenten zoals 'Wolf Rock' en de 'Lange Schepen' slaat. Op weg naar Porthcurno passeert het pad een beroemd openluchttheater in Minack Point. In de beschutte, ogenschijnlijk subtropische vallei bij Lamorna nodigt een oud smokkelaarscafé je uit voor een pauze.

Een stukje verderop is de indrukwekkende St. Michael's Mount vaak te zien aan de andere kant van Mount's Bay. Door het mooie vissersdorpje Mousehole loopt het pad het drukke badplaatsje van Newlyn binnen en komt dan uiteindelijk bij Penzance, het einde van onze langste tours.

Terrein Overzicht

Het lopen op de SWCP is over het algemeen eenvoudig, met goed onderhouden wandelpaden en aangename stranden, en de route dwaalt nooit ver weg van dorpen en steden. Het terrein tussen St Ives en Sennen Cove is iets meer uitdagend, maar niets dat iemand die redelijk fit is te boven gaat.

Het hoogste punt van dit gedeelte van het wandelpad ligt op slechts 110 meter boven zeeniveau en voor het grootste deel blijft de route lager dan 100 meter. Er zijn echter veel hellingen en afdalingen waarbij het pad klimt van kliffen-hoogte naar zeeniveau en dan weer omhoog. De totale opstijging bedraagt ​​ongeveer 5300 m over de route van Padstow tot Penzance.

Hoogte Profiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Cornwall Coast Path Hoogte Profiel

South West Coast Path Fotogallerij

england_selfguided_hiking_vaccation.jpg