Hadrian's Wall Path Tour Engeland - Muur van Hadrianus.

Introductie

Het Muur van Hadrianus Pad is een officiële langeafstandsroute in het noorden van Engeland. Het pad beslaat 135 kilometer (84 mijl), lopend van Wallsend aan de oostkust van Engeland tot Bowness-on-Solway aan de westkust. In 2003 werd het als vijftiende officiële langeafstandsroute erkend door de organisatie National Trails. Door de goed onderhouden paden en beperkte stijgingen wordt het Muur van Hadrianus Pad vaak gezien als de gemakkelijkste langeafstandsroute in het Verenigd Koninkrijk.

Voor een groot deel van de afstand volgt het spoor de resten van de Muur van Hadrianus, een verdedigingsmuur gebouwd door de Romeinen aan de noordelijke grens van hun keizerrijk in het jaar 122. Tegenwoordig staat de muur bekend als UNESCO-Werelderfgoed – elke stap van het pad is dan ook beladen met geschiedenis. Ontdek prachtige voorbeelden van Romeinse nederzettingen en forten, maar ook gezellige pubs, levendige dorpsmarkten en geweldige uitzichten.

Het grootste deel van de route loopt door afgezonderd platteland en kleine dorpjes, maar sommige delen gaan door de buitenwijken en centra van Newcastle en Carlisle. De etappe tussen Chollerford en Lanercost/Newtown is het hoogste en 'wildste' deel van het pad; dit is bovendien waar de Muur het beste zichtbaar is en waar verschillende belangrijke Romeinse forten liggen (Chesters, Housesteads, Vindolanda, Roman Army Museum, Birdoswald).


Kaart

 

Route

Het is gebruikelijk om het Muur van Hadrianus Pad vanuit Newcastle naar het westen te lopen. Veel wandelaars vinden het 'natuurlijker' om vanuit de grote stad naar het open land te gaan. Bovendien maken de goede openbare vervoersverbindingen naar Newcastle het begin van de wandeling makkelijker. De landschappen worden naarmate men naar het westen reist – tot op zekere hoogte – aantrekkelijker en de torens en mijlkastelen zijn van oost naar west genummerd, aangezien de Romeinen de Muur in deze volgorde hebben gebouwd.

Vertrekkend vanaf Newcastle, vlakbij de Noordzee, volgt het pad voornamelijk spoorwegen en voetpaden tot aan Newburn. Van daar volgt het een tijdje sporen langs een rivier, tot de route van de rivier afbuigt om richting Heddon-on-the-Wall te gaan. Daarna volgt het pad de Militaire Weg, gebouwd bovenop de Muur, door een herderslandschap.

Steeds meer restanten van de Muur van Hadrianus en haar forten, torens en kastelen worden zichtbaar als het pad de Muur richting het westen volgt. Al snel komt de route langs het oude Portgate, een Romeinse verdedigingspoort vlakbij Corbridge, en gaat dan verder naar Chollerford waar het Romeinse fort Chesters ligt. Van hier stijgt het pad algauw naar de toppen van de Rotsen van Northumberland met goed bewaarde Romeinse resten.

Van Housesteads voert de route naar Once Brewed en door naar het lieflijke dorpje Gilsland. Het pad volgt de Muur hier door een vlakker landschap via Newtown tot de eeuwenoude stad Carlisle. Eerst langs de rivier Eden en dan door een vlak terrein langs de zeearm Solway Firth, bereikt de route al snel het eindpunt Bowness-on-Solway aan de Ierse Zee.


Terreinoverzicht

Het wandelen op dit pad is vrij eenvoudig langs voetpaden, fietspaden, goed onderhouden paden en sporen door velden, en solide wegen langs de toppen van de Rotsen van Northumberland. Hoewel het op sommige plekken modderig kan zijn, is er weinig ruwe of natte ondergrond.

Er zijn een aantal kleine stijgingen en een licht golvend terrein in de middelste etappes, maar voor het grootste deel is het pad zo goed als vlak. De totale stijging is ongeveer 1.600 meter over de volledige route. Het hoogste punt ligt slechts 345 meter boven zeeniveau.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Hadrian's Wall Path Hoogteprofiel

Terrein In Etappes

Wallsend tot Heddon-on-the-Wall: Een rivierwandeling over fietspaden door de bruisende stad Newcastle, gevolgd door een voormalige 'Wagenweg' en een aantal kleine wegen.

Heddon-on-the-Wall tot Chollerford: Deze etappe loopt vrijwel volledig door open platteland over graspaden langs de B6318 'Militaire Weg', die was gebouwd bovenop de Muur.

Chollerford tot Once Brewed: Begin op paden langs een weg, gevolgd door meer afgelegen paden die parallel aan de Muur lopen. Het pad begint dan te klimmen langs de 'Rotsen' (heuvels) en volgt een meer golvende route met een aantal stijgingen en dalingen.

Once Brewed tot Lanercost: Eerst golvend, met een aantal stijgingen en dalingen langs de Rotsen, gevolgd door delen over open velden en graspaden met goede zichtbaarheid van de Muur.

Lanercost tot Carlisle: Op deze etappe keert het pad terug naar vlakker boerenland en loopt op een gegeven moment langs de rivier Eden door een prettig park. Soms over paden, soms over asfalt.

Carlisle tot Bowness-on-Solway: Begint langs de rivier Eden over een voetpad, dan over sporen door vlak boerenland. Daarna loopt een voetpad langs de vlakke draslanden van de zeearm Solway Firth (kustwateren).

Hadrian's Wall Path Fotogallerij

lake_district_hiking_walking_england_taking_photos.jpg