Broadway in de Cotswolds - Wandelingen op de Cotswold Way in Engeland

Introductie

De Cotswold Way is een nationale langeafstandsroute in het zuiden van Midden-Engeland. Deze wandelroute biedt prachtig en relatief gemakkelijk wandelen, met veel panoramische uitzichten vanaf de helling van de Cotswold. De route loopt door een gevarieerd, typisch Engels landschap met oude bossen, pittoreske dorpjes, wilde bloemenweiden en beroemde oude nederzettingen.

De Cotswold Way beslaat 164 km (102 mijl) en verbindt het marktdorpje Chipping Campden in Gloucestershire met de stad Bath in Somerset (bij Bristol). In 2007 werd het pad erkend als de 16e officiële langeafstandsroute in Engeland en Wales en omdat het een relatief nieuw nationaal wandelpad is, is de Cotswold Way uitstekend bewegwijzerd. Dus het vinden van je weg is erg makkelijk.

De Cotswolds zijn een reeks glooiende heuvels die oprijzen van de weiden van de upper-Thames rivier naar de Cotswold-helling, boven de Severn-vallei en Evesham-vallei. Het grootste deel van de route volgt deze 'Cotswold Edge' en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

De Cotswold Way loopt door vele pittoreske Engelse dorpjes, gebouwd in goudkleurig Cotswold-steen, en in de buurt van een groot aantal historische locaties verspreid over millennia. Voorbeelden zijn de Abdij van Hailes, Sudeley Castle bij Winchcombe, de Neolithische grafkamers bij Belas Knap en de Romeinse werelderfgoed locaties in Bath. Daarnaast loopt de route ook door een grote verscheidenheid aan natuurlijke landschappen, zoals internationaal belangrijke wilde bloemenweiden en schaduwrijke beukenbossen die vol zitten met de kleur van boshyacinten en de geur van wilde knoflook in de lente.


Kaart

 

Route

Beginnend in het marktdorpje en voormalige wolcentrum van Chipping Campden, volgt de Cotswold Way rustige paden en sporen door weelderige landbouwgronden en charmante Engelse dorpjes, zoals Broadway en Stanton. Weiden en af ​​en toe een bosgedeelte worden gepasseerd terwijl het pad afdaalt naar de ruïnes van de Abdij van Hailes en vervolgens doorloopt naar het aantrekkelijke voormalige wolstadje Winchcombe.

Vanaf Winchcombe stijgt de route weer en klimt langs het neolitisch langgraf van Belas Knap en, na door meer bos te zijn gegaan, gaat vervolgens door naar het hoogste punt van het hele pad bij Cleeve Hill (317 m). Door oude beukenbossen en kalkgrasland en langs wat meer prehistorische sites loopt de route langs het oost- en zuidelijke gedeelte van het nabijgelegen Cheltenham en Gloucester.

Bosgebieden en wat meer hellingen en afdalingen leiden naar een aantal hogere punten met brede vergezichten, waaronder Cooper's Hill, beroemd om het kaasrollen. De route komt vervolgens naar het aantrekkelijke stadje Painswick en daarna daalt het weer af om het Stroudwater-kanaal over te steken.

Een aantal steile hellingen en afdalingen worden beloond met een panoramisch uitzicht en neolithische grafkamers en heuvelforten uit de ijzertijd vergezellen het pad door beukenbossen en velden op weg naar het betoverende dorp Wotton-under-Edge. Vanaf daar wordt de route afgelegen en passeert een aantal pittoreske schoonheidsvlekken, interessante Cotswold-huizen en nog twee forten uit de ijzertijd.

Het laatste stuk van de Cotswold Way loopt langs de uitgestrekte landgoederen van twee prachtige oude landhuizen in Dodington Park en Dyrham Park. Na het oversteken van een slagveld uit de 17e eeuw daalt de route af naar Bath, een van de mooiste steden in Groot-Brittannië, waar de spectaculaire Bath Abbey en de Romeinse badhuizen een geschikte locatie zijn om het einde van de Cotswold Way te markeren.

Waarom loopt de route van noord naar zuid?

De meeste wandelaars lopen de Cotswold Way in noord- zuidelijke richting, van Chipping Campden naar Bath. Aangezien het een beetje moeilijk kan zijn om met openbaar vervoer van of naar Chipping Campden te reizen, geven de meeste wandelaars er de voorkeur aan dit probleem uit de weg te krijgen voordat ze aan hun wandeling beginnen.

Bovendien wordt algemeen erkend dat het noorden van de Cotswold Way een groter deel van de aantrekkelijke dorpjes en stadjes die kenmerkend zijn voor de Cotswolds passeert. Dit betekent dat de wandeling begint in het hart van de Cotswolds, in plaats van in een grote stad. Bovendien biedt het beëindigen van een lange wandeling in stijl in een stad als Bath, met zijn lange geschiedenis, badhuizen, abdij en verfijnde Georgische architectuur, een zekere mate van triomf en prestatie die toch passend lijkt.

Terrein Overzicht

Er wordt vaak gezegd dat bijna iedereen die redelijk fit is de Cotswold Way kan bewandelen. Het glooiende terrein is relatief gemakkelijk om te lopen en is grotendeels ideaal voor bedaarde wandelingen, terwijl de vele dorpen langs de route de perfecte setting zijn voor lange pub-lunches. Het grootste gedeelte van het wandelen is vrij bedaard en volgt goed onderhouden paden en sporen langs de Cotswold Edge, door bossen en weiden en over parken en commons.

De route klimt niet naar grote hoogten en er zijn geen bijzonder moeilijke secties. Veel wandelaars zijn echter verbaasd over de frequentie van wat steile beklimmingen en er zijn hellingen en dalen op elk deel van het wandelpad. De totale stijging is ongeveer 3.300 m over de hele route en het hoogste punt ligt op slechts 317 meter boven zeeniveau.

Hoogte Profiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Cotswold Way Hoogte Profiel

Cotswold Way Fotogallerij

england_walking_yorkshire_moors_train_holiday.jpg