Broadway in de Cotswolds - Wandelingen op de Cotswold Way in Engeland

Introductie

De Cotswold Way is een nationale langeafstandsroute in het zuiden van Midden-Engeland. Deze wandelroute biedt prachtig en relatief gemakkelijk wandelen, met veel panoramische uitzichten vanaf de helling van de Cotswold. De route loopt door een gevarieerd, typisch Engels landschap met oude bossen, pittoreske dorpjes, wilde bloemenweiden en beroemde oude nederzettingen.

De Cotswold Way beslaat 164 km (102 mijl) en verbindt het marktdorpje Chipping Campden in Gloucestershire met de stad Bath in Somerset (bij Bristol). In 2007 werd het pad erkend als de 16e officiële langeafstandsroute in Engeland en Wales en omdat het een relatief nieuw nationaal wandelpad is, is de Cotswold Way uitstekend bewegwijzerd. Dus het vinden van je weg is erg makkelijk.

De Cotswolds zijn een reeks glooiende heuvels die oprijzen van de weiden van de upper-Thames rivier naar de Cotswold-helling, boven de Severn-vallei en Evesham-vallei. Het grootste deel van de route volgt deze 'Cotswold Edge' en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

De Cotswold Way loopt door vele pittoreske Engelse dorpjes, gebouwd in goudkleurig Cotswold-steen, en in de buurt van een groot aantal historische locaties verspreid over millennia. Voorbeelden zijn de Abdij van Hailes, Sudeley Castle bij Winchcombe, de Neolithische grafkamers bij Belas Knap en de Romeinse werelderfgoed locaties in Bath. Daarnaast loopt de route ook door een grote verscheidenheid aan natuurlijke landschappen, zoals internationaal belangrijke wilde bloemenweiden en schaduwrijke beukenbossen die vol zitten met de kleur van boshyacinten en de geur van wilde knoflook in de lente.


Kaart

 

Route

Beginnend in het marktdorpje en voormalige wolcentrum van Chipping Campden, volgt de Cotswold Way rustige paden en sporen door weelderige landbouwgronden en charmante Engelse dorpjes, zoals Broadway en Stanton. Weiden en af ​​en toe een bosgedeelte worden gepasseerd terwijl het pad afdaalt naar de ruïnes van de Abdij van Hailes en vervolgens doorloopt naar het aantrekkelijke voormalige wolstadje Winchcombe.

Vanaf Winchcombe stijgt de route weer en klimt langs het neolitisch langgraf van Belas Knap en, na door meer bos te zijn gegaan, gaat vervolgens door naar het hoogste punt van het hele pad bij Cleeve Hill (317 m). Door oude beukenbossen en kalkgrasland en langs wat meer prehistorische sites loopt de route langs het oost- en zuidelijke gedeelte van het nabijgelegen Cheltenham en Gloucester.

Bosgebieden en wat meer hellingen en afdalingen leiden naar een aantal hogere punten met brede vergezichten, waaronder Cooper's Hill, beroemd om het kaasrollen. De route komt vervolgens naar het aantrekkelijke stadje Painswick en daarna daalt het weer af om het Stroudwater-kanaal over te steken.

Een aantal steile hellingen en afdalingen worden beloond met een panoramisch uitzicht en neolithische grafkamers en heuvelforten uit de ijzertijd vergezellen het pad door beukenbossen en velden op weg naar het betoverende dorp Wotton-under-Edge. Vanaf daar wordt de route afgelegen en passeert een aantal pittoreske schoonheidsvlekken, interessante Cotswold-huizen en nog twee forten uit de ijzertijd.

Het laatste stuk van de Cotswold Way loopt langs de uitgestrekte landgoederen van twee prachtige oude landhuizen in Dodington Park en Dyrham Park. Na het oversteken van een slagveld uit de 17e eeuw daalt de route af naar Bath, een van de mooiste steden in Groot-Brittannië, waar de spectaculaire Bath Abbey en de Romeinse badhuizen een geschikte locatie zijn om het einde van de Cotswold Way te markeren.

Waarom loopt de route van noord naar zuid?

De meeste wandelaars lopen de Cotswold Way in noord- zuidelijke richting, van Chipping Campden naar Bath. Aangezien het een beetje moeilijk kan zijn om met openbaar vervoer van of naar Chipping Campden te reizen, geven de meeste wandelaars er de voorkeur aan dit probleem uit de weg te krijgen voordat ze aan hun wandeling beginnen.

Bovendien wordt algemeen erkend dat het noorden van de Cotswold Way een groter deel van de aantrekkelijke dorpjes en stadjes die kenmerkend zijn voor de Cotswolds passeert. Dit betekent dat de wandeling begint in het hart van de Cotswolds, in plaats van in een grote stad. Bovendien biedt het beëindigen van een lange wandeling in stijl in een stad als Bath, met zijn lange geschiedenis, badhuizen, abdij en verfijnde Georgische architectuur, een zekere mate van triomf en prestatie die toch passend lijkt.

Terrein Overzicht

Er wordt vaak gezegd dat bijna iedereen die redelijk fit is de Cotswold Way kan bewandelen. Het glooiende terrein is relatief gemakkelijk om te lopen en is grotendeels ideaal voor bedaarde wandelingen, terwijl de vele dorpen langs de route de perfecte setting zijn voor lange pub-lunches. Veel van het wandelen is vrij bedaard en volgt goed onderhouden paden en sporen langs de Cotswold Edge, door bossen en weiden en over parken en commons. Sommige gedeeltes kunnen modderig zijn na periodes van regen.

De route klimt niet naar grote hoogten en er zijn geen bijzonder moeilijke secties. Veel wandelaars zijn echter verbaasd over de frequentie van wat steile beklimmingen en er zijn hellingen en dalen op elk deel van het wandelpad. De totale stijging is ongeveer 4.000 m over de hele route en het hoogste punt ligt op slechts 317 meter boven zeeniveau.

Hoogte Profiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Cotswold Way Hoogte Profiel


Terrein In Etappes

Chipping Campden tot Stanton: Makkelijk te lopen paden en landweggetjes leiden u door groen platteland en charmante oude Engelse dorpjes. Een gematigde klim uit Chipping Campden wordt gevolgd door een lange maar gemakkelijke klim naar Broadway Tour. Vanaf daar is het een lange afdaling naar Broadway, een gematigde klim uit Broadway en een kortere maar vrij steile afdaling vóór Stanton.

Stanton tot Cleeve Hill: Deze wandeling gaat voornamelijk over weilanden en langs bospaadjes. Een gematigde klim uit Wood Stanway en een steile klim vanuit Winchcombe gevolgd door een steile afdaling door een bos.

Cleeve Hill tot Leckhampton Hill: Rustige paden en spoorweggetjes door groen platteland en bos gebied. Verschillende gematigde beklimmingen en afdalingen en een steilere klim naar Lineover Wood.

Leckhampton Hill to Painswick: Deze wandeling gaat voornamelijk langs eeuwenoude bospaden met veel uitstekende plekken om te stoppen voor een picknick. Een steile klim op Coopers Hill.

Painswick tot Nympsfield: Een steile klim, en dan behoorlijk wat stijgingen en dalingen door bos en open, glooiend landschap met veel geweldige uitzichten bij goed weer.

Nympsfield tot Wotton-under-Edge: Voor het grootste gedeelte redelijk gemakkelijk lopen op goede paden met een aantal steile maar niet erg lange beklimmingen bij Cam Long Down, vanuit Dursley en omhoog naar het Tyndale-monument.

Wotton-under-Edge tot Old Sodbury: Wat stijgen en dalen, voornamelijk door open platteland. Dit gedeelte van het pad voelt vrij afgelegen met slechts een paar kleine dorpjes om te bezoeken.

Old Sodbury tot Cold Ashton: Voor het grootste gedeelte door vlak, open landschap en velden. Hoewel het nooit geïsoleerd is, is dit deel van het pad behoorlijk afgelegen en passeert het pad slechts enkele kleine gehuchten.

Cold Ashton tot Bath:Rustige landweggetjes en boerderijpaden uit Cold Ashton en daarna een lange, geleidelijke afdaling naar de prachtige stad Bath. Een zachte klim aan het begin van de dag en een steilere klim in Bath.


Cotswold Way Fotogallerij

coast_to_coast_walk_selfguided_holiay_england.jpg