Santiago de Compostela route

Introductie

De Camino Frances is een van de pelgrimsroutes op de Camino de Santiago (ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd), die leiden naar het graf van apostel Jacobus bij de kathedraal van Santiago de Compostela. Samen met pelgrimsroutes naar Rome en Jeruzalem behoort de Camino de Santiago tot de drie grote christelijke pelgrimstochten van de middeleeuwen. Men gelooft dat het stoffelijk overschot van Sint Jakobus per boot van Jeruzalem naar noord-Spanje is gebracht, waar hij werd begraven in het huidige Santiago de Compostela.

Elk jaar ontdekken meer en meer mensen de magie van de Camino. Van de vele wegen die leiden naar Santiago de Compostela is de Camino Frances de populairste route. Mensen van alle leeftijden en lichamelijke condities bewandelen deze pelgrimstocht, ieder met een eigen reden – velen zeggen later dat de ervaring hun leven veranderde. Het bewandelen van de Camino wint elk jaar aan populariteit en staat inmiddels bij veel mensen op hun bucket list.

Om in het bezit te komen van de Compostela, het officiële certificaat van de Camino de Santiago-pelgrimsroute, moeten pelgrims op zijn minst de laatste honderd kilometer van de Camino afleggen. Onze wandeltours bieden de keuze uit verschillende startpunten, moeilijkheidsgraden en afstanden over de laatste 142 km van de Camino Frances. Volgens statistieken van het Pelgrimsbureau beginnen 4% van de wandelaars hun Camino in het Spaanse O Cebreiro (142 km); 25% van de pelgrims starten hun reis naar Santiago de Compostela in Sarria (100 km).


Camino Frances Kaart - O Cebreiro tot Santiago de Compostela

 

De Route

De Camino Frances (of de Franse Route) begint aan de Franse zijde van de Pyreneeën in Saint-Jean-Pied-de-Port. Van daar loopt het over de Pyreneeën en door het noorden van Spanje, helemaal tot aan Santiago de Compostela. Het resultaat is een wandeling van - in totaal - bijna 800 kilometer. De volledige Camino Frances kan worden gelopen in vier tot vijf weken en komt langs steden als Pamplona, Logrono, Burgos en Leon.

Onze langste wandeltours op de Camino beginnen bij het plaatsje O Cebreiro, een van de hoogst gelegen punten op de Camino Frances. Hier genieten wandelaars van adembenemende bergpanorama's tijdens een afdaling langs afwisselende wegen, sporen en paden naar het dorpje Triacastela. Daarna volgt een keuze tussen twee routes van Triacastela naar Sarria; de schilderachtige noordelijke route, door boomrijke gebieden met bospaden, of de zuidelijke route langs het indrukwekkende klooster van Samos.

Na het vertrek uit Sarria wandelt u over rustige plattelandspaden naar Portomarin, via traditionele Galicische steden en dorpen. De Camino steekt dan de rivier Miño over, gaat door meer boerendorpjes en plaatsen, en vervolgt over landwegen naar Palas de Rei. Het volgende deel van de route brengt wandelaars door het marktplaatsje Melide en dan langs bospaden tot Arzúa. De Camino Frances gaat dan verder door bossen en dorpen, over landwegen en bospaden, naar Amenal.

Het laatste deel van de route leidt naar de eindbestemming, Santiago de Compostela, een UNESCO-Werelderfgoedplaats vol bezienswaardigheden en attracties.


Terreinoverzicht

Het terrein langs de laatste 160 kilometer van de Camino Frances is geschikt voor wandelingen en bestaat uit bospaden, sporen door weilanden en dorpen, landweggetjes in het platteland en zandpaden langs wegen.

Galicië wordt vaak omschreven als groen en bebost, met hier en daar oude ommuurde lanen. De Camino Frances in Galicië ligt vaak in de schaduw, dus is een koele en aangename wandeling, zelfs 's zomers op het midden van de dag.

In tegenstelling tot veel moderne lange afstandswandelingen, die grote steden en dorpen vermijden, leiden eeuwenoude pelgrimsroutes zoals de Camino Frances door veel van deze plaatsen waar onderdak, eten en verfrissingen beschikbaar zijn. Op sommige dagen komt de pelgrim wel 10 of 11 dorpjes tegen.

De route van de Camino de Santiago door Galicië heeft slechts enkele steile stijgingen en dalingen, met name vanaf Sarria en Portomarin. De totale stijging over de laatste 160 kilometer van de Camino Frances ligt tussen de 3.300 en 3.600 meter, afhankelijk van de gekozen route. Het hoogste punt langs het pad is net buiten O Cebreiro op 1.380 meter.


Hoogteprofiel (Klik op afbeelding om te vergroten)

Camino Frances Hoogteprofiel

Terrein In Etappes

O Cebreiro tot Triacastela: Een combinatie van grind- en bospaden, kleine wegen en geplaveide dorpsstraten; enkele kleine stijgingen, maar de route is voornamelijk bergafwaarts, met een hoogteverschil van 700 meter tussen O Cebreiro en Triacastela.

Triacastela tot Sarria

San Xil Route: Kleine wegen worden snel opgevolgd door bospaden en sporen die rustig omhoog leiden tot Alto do Riacabo (910 m); de laatste 5 kilometer van het voetpad langs de weg naar Sarria biedt weinig schutting van zon of regen.
Samos Route:Combinatie van kleine wegen, grindwegen, bospaden en een stuk van 3 kilometer langs een grote weg; de laatste 5 kilometer van het voetpad langs de weg naar Sarria biedt weinig schutting van zon of regen.

Sarria tot Portomarin: Paden door bossen, kleine sporen en erg stille landwegen; enkele korte stijgingen en een lange, rustige afdaling tot Portomarin, met vlak voor het einde de mogelijkheid voor een steile afdaling.

Portomarin tot Palas de Rei: Kleine wegen, bospaden en grindpaden langs wegen. Een steile, lange klim aan het begin.

Palas de Rei tot Melide: Bospaden, landweggetjes, geplaveide straten en grindpaden langs de weg. Over het algemeen een valk terrein.

Melide tot Arzua: Voetpaden vanuit Melide, grindpaden, bosweggetjes, landwegen en een voetpad dat Arzua in loopt; twee gemiddelde, maar korte stijgingen.

Arzua tot Rua: Bospaden en -sporen, landwegen, grindpaden langs wegen; een beetje wandelen over asfalt; geen belangrijke klim.

Rua tot Santiago: Bospaden, landweggetjes en grindpaden langs wegen; een deel over asfalt en geplaveide voetpaden die Santiago inleiden; twee korte stijgingen – na O Amenal en op de Monte de Gozo.

Camino Frances Fotogallerij