> Hillwalk Tours Reisblog > Buiten de Gebaande Paden > Galicische keuken: 12 lekkernijen op de Camino Frances
POSTED BY februari 22, 2020

Er zijn veel redenen om de Santiago de Compostela route te bewandelen, maar een van de grootste plezieren onderweg is de Galicische keuken. De kustregio haalt eindeloze inspiratie uit de zee: vis en schaaldieren zijn op vrijwel elke menukaart in overvloed te vinden! Tradities die teruggaan tot de middeleeuwen zijn zichtbaar aanwezig in het eten langs de Camino Frances.

Wandelaars genieten op deze route dus niet alleen van adembenemende landschappen en gezelligheid in de dorpen, maar ook van onvergetelijke maaltijden en lokale delicatessen! Deze 12 lekkernijen op de Camino Frances zou elke wandelaar een keer geprobeerd moeten hebben.

12 lekkernijen op de Camino Frances

De Galicische keuken kan ons veel vertellen over de geschiedenis van Galicië. Een veel gebruikt ingrediënt is bijvoorbeeld de aardappel, een product dat in de zestiende eeuw vanuit Amerika naar Spanje kwam. Aardappelen werden in Spanje eerst voornamelijk verbouwd aan de Galicische kust bij de Ría de Noia, ten westen van Santiago de Compostela.

Daarnaast zijn vis en zeevruchten niet weg te denken uit de Galicische keuken. Galicië heeft een kustlijn van meer dan 1660 kilometer, en visserij is dan ook al een lange tijd een belangrijke bron van voedsel voor de lokale bevolking. Vis, octopus en schaaldieren zijn daarom nog altijd goed vertegenwoordigd op de gemiddelde Galicische menukaart.

1. Empanada

Bij het woord empanada zien we vaak Latijns-Amerikaanse gevulde deegzakjes voor ons. De oorsprong van dit gerecht ligt in de Galicische keuken, waar de lekkernij nog op traditionele wijze gemaakt wordt. De empanadas die pelgrims op de Santiago de Compostela route tegenkomen, hebben meer weg van een hartige taart dan de Latijns-Amerikaanse snacks (die in Galicië empanadillas genoemd worden). Een empanada kan gevuld zijn met vis, vlees, paprika en heel veel ui!

2. Albariño

Genieten van al dat eten kan natuurlijk het beste gepaard gaan met een goed glas wijn. De Albariño is een witte druivensoort waar Galicië bekend om staat. Langs de Camino Frances liggen verschillende wijngaarden waar deze vruchten groeien. Albariño wordt gebruikt in wijnen met een fruitig aroma en heeft veel weg van de beroemde Riesling.

3. Lacón con Grelos

Dit lokale vleesgerecht bestaat uit een stuk van een gepekelde en gedroogde ham. Op het eerste gezicht ziet het eruit als een vrij simpel gerecht, maar aan een goede lacón con grelos gaat behoorlijk wat voorbereiding vooraf. De ham moet volgens een traditie bijvoorbeeld aan strenge eisen voldoen: het vlees komt van de voorpoten van een big dat jonger was dan zes maanden en minder dan 90 kilo zwaar. De ham (lacón) wordt volgens traditie geserveerd met grelos, raapstelen.

4. Padrón pepers

Deze groene pepertjes komen oorspronkelijk uit Galcië en zijn dan ook ontzettend geliefd in de Galicische keuken. Ze zijn vernoemd naar het plaatsje Padrón, dat ten zuidwesten ligt van Santiago de Compostela. Over het algemeen hebben de pepers een milde smaak, maar een minderheid van 10 tot 25 procent is opvallend pittig, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en water de plant heeft gekregen tijdens het groeien. Het is dus altijd een beetje een gok hoe pittig de peper uitvalt! In de Galicische keuken worden de Padrón pepers in verschillende gerechten verwerkt. Maar de beste manier om ze te proeven is als een op zichzelf staand tapasgerecht, waarbij de pepertjes gefrituurd worden.

5. Mossels

De Galicische keuken staat bekend om het vele gebruik van vis en zeevruchten, waaronder mossels. Wie op een strak budget reist, zal merken dat dit vaak een van de goedkopere opties op het Galicische menu is. Voor een van de populairste mosselgerechten in de regio worden de schaaldieren eerst gekookt en dan met olijfolie, ui, knoflook, chili, tomaten en ansjovis in een pan gebakken. Buen provecho!

6. Queimada

Dit alcoholische drankje is wel heel bijzonder: het drinken ervan gaat gepaard met een eeuwenoude traditie van magische spreuken en blauw vuur. De drank wordt gemaakt van aguardiente met een mix van kruiden, koffiebonen, suiker, citroenrasp of kaneel. Terwijl het mengsel bereid wordt, is het de bedoeling om een spreuk voor te lezen om boze geesten te verjagen – mogelijk ontstaan uit een oude Keltische traditie. Dan wordt de drank in brand gestoken, waardoor een helderblauw vuur verschijnt.

7. Tarta de Santiago

Dit gebak stamt uit de middeleeuwen, net als de Santiago de Compostela route. De rijke amandelcake is een van de beroemde etenswaren van Santiago. De taart is versierd met poedersuiker in de vorm van een kruis – het logo van de middeleeuwse Orde van Santiago. Deze zoetigheid is dus niet alleen verrukkelijk, maar dus ook erg leuk om te zien.

8. Caldo Gallego

Wat wil een pelgrim liever na een lange dag wandelen dan een kom goed gevulde, warme soep? Caldo Gallego betekent letterlijk “Galicische bouillon”. Het traditionele gerecht is de beroemdste soep in de Galicische keuken. Met een vulling van kool, aardappelen, witte bonen en varkensvlees biedt deze heldere soep alle benodigde voedingsstoffen voor wandelaars om weer een eind vooruit te kunnen op de Camino Frances.

9. Pulpo

Wie wandelt over de Camino Frances zal ongetwijfeld polberías tegenkomen. Deze restaurants zijn gericht op het maken van één lokale delicatesse: pulpo, of polbo á feira. Dit hoogtepuntje in de Galicische keuken is een delicatesse van stukjes gekookte octopus met zout, paprikapoeder en olijfolie – een simpele, maar verrukkelijke combinatie!

10. Arroz Marinero Gallego

Dit rijstgerecht heeft veel weg van een van de beroemdste Spaanse recepten: paella. Het grootste verschil is dat de Galicische variant alleen met vis en schaaldieren is gevuld – dus geen vlees. Een mix van komijn, koriander en knoflook maakt deze schotel een van de populairste keuzes op het Galicische menu.

galicische keuken lekkernijen uit galicie coquilles

Foto: Marika Sartori / Unsplash

11. Vieiras

Wie weet hoe het symbool van de Camino de Santiago eruit ziet, zal niet verbaasd zijn om dit gerecht op het menu te zien staan. We hebben het natuurlijk over Sint-Jacobsvruchten of coquilles. Deze iconische platte schelpen staan symbool voor de Camino en dat heeft een reden. Deze verrukkelijke zeevruchten zijn een geliefde delicatesse langs de Camino Frances.

Er zijn verschillende manieren om de coquilles klaar te maken. Zo kunnen de zeevruchten gestoomd in hun schelp of gegratineerd worden. Daarnaast kan de bereiding naturel zijn of juist met een mix van kruiden. Welke manier het lekkerst is? Ontdek het zelf door de lokale lekkernijen op alle mogelijke bereidingswijzen uit te proberen!

12. Caldeirada

Ook het laatste Galicische gerecht op deze lijst is een visgerecht. Simpel gezegd is een caldeirada een stoofpot met vis en verschillende soorten groenten. Welke vis en groente er precies in gebruikt wordt? Dat is dan weer volledig afhankelijk van de oogst en de vangst van de dag! Vaak wordt gebruik gemaakt van aardappelen, tomaten, uien en paprika. De stoofpot kan daarnaast verschillende soorten vis, gamba’s, garnalen en een variatie van schaal- of schelpdieren bevatten. Het is dus eigenlijk altijd een verrassing welke heerlijke combinatie van ingrediënten er in de pan wordt gegooid!

Caldeirada is een traditioneel gerecht in de Galicische keuken en is bovendien een duidelijk voorbeeld van wat de essentie is van Galicische gerechten. Uiteindelijk is het belangrijkste element in de Galicische keuken bijna altijd het gebruik van verse ingrediënten – producten van hoge kwaliteit die voornamelijk lokaal verbouwd of gevangen worden. Wie lange dagen wandelt over de Camino Frances kan dus elke avond uitkijken naar een geweldige culinaire belevenis. Wat wil een pelgrim nog meer?

Al aan het watertanden bij het zien van deze culinaire hoogstandjes? Boek nu een individuele wandelreis langs de Camino Frances!